Cum intră PSD în epoca DENUNȚURILOR: „Orice e posibil, inclusiv să te denunțe un coleg din răzbunare sau să-ți ia locul în campania electorală”

Cum intră PSD în epoca DENUNȚURILOR: „Orice e posibil, inclusiv să te denunțe un coleg din răzbunare sau să-ți ia locul în campania electorală
Publicat: 21/03/2015, 08:13

Primarul din Iași și vicepreședinte al PSD, Gheorghe Nichita, nu exclude posibilitatea ca în partid să apară denunțuri între membri care vor să vâneze anumite funcții.

„Noi în partid nu trebuie să creăm o justiție a partidului. Vreau să nu deschidem o cutie a Pandorei. Inclusiv membrii de partid ai noștri să facă dosare unii la alții ca să ajungă în campanie. Denunțul este la putere astăzi în România. Vrea să candideze în locul nu știu căruia la primărie sau la Parlament. Deja tu ești în campanie electorală. Ce faci în clipa aceea? Începe să apară un denunț, începe să scrie ceva împotriva nu știu cărui candidat”, a declarat la Gândul LIVE Gheorghe Nichita, în contextul discuțiilor depre modificarea statutului PSD.

El a continuat, dând ca exemplu denunțurile împotriva Elenei Udrea.

„Eu nu am văzut numai la noi lucrul asta, am văzut în foarte multe zone. Nu s-a spus public. Răzbunări există peste tot. Eu nu cred că toată lumea într-un partid chiar se iubește. Eu cred că în partid sunt și multe interese. (Pot să apară denunțuri?) Pot să apară orice. Doamna Udrea nu este denunțată de prietenii domniei sale și din partid și din afara partidului? Sunt atât de multe exemple și din alte partide. Îmi vine la îndemână pentru că este foarte bine mediatizat”, a adăugat Gheorghe Nichita.

Cum vor fi eliminați din PSD cei cu probleme

Primarul din Iași spune că eticheta de corupție pe care PSD o poartă este unul dintre motivele pentru care partidul a pierdut alegerile.

„PSD poartă încă o etichetă a corupției. Dacă facem o statistică, cei mai mulți dintre liderii importanți ai partidelor, care sunt arestați și în pușcărie, sunt de la PNL și PDL. În schimb celelalte două partide care au fuzionat nu poartă această etichetă. PSD poartă încă această etichetă. Este o motivație pentru care nu am primit foarte multe voturi. Se încearcă o delimitare a partidului, cel ce ajunge să fie anchetat pentru corupție și într-o fază anume, trebuie să părăsească anumite funcții politice”, a explicat Gheorghe Nichita.

Nichita a arătat că până acum în statutul PSD se prevedea ca persoana care este condamnată definitiv își pierde calitatea de membru de partid. Statutul nu făcea referire la ce fază a cercetării penale un membru de partid își pierde această calitate.

Consiliul Național al PSD a adoptat vineri o Rezoluție privind regulile de integritate, prin care cei care au probleme cu justiția vor fi sancționați pe linie de partid în funcție de calitatea procesuală pe care o au. Astfel, membrii de partid care devin inculpați își pierd funcția de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului. Pesediștii care vor fi arestați preventiv își vor pierde automat funcția politică deținută în PSD. Cei acuzați de fapte de corupție își vor pierde funcțiile în care au fost numiți de PSD, dar și funcția politică pe linie de partid. Dacă un membru PSD este condamnat definitiv pentru fapte de corupție, acesta își va pierde definitiv calitatea de membru PSD.

Despre Radu Mazăre: „Sigur că îți vine la un moment dat să o lași baltă”

Cât despre primarul Radu Mazăre, edilul din Iași spune că îl înțelege că vrea să se retragă de la conducerea filialei PSD din Constanța și de la primărie.

„Nu am vorbit cu el. Știu ce înseamnă, după atâtea mandate, după atâta hărțuială, să spunem așa, după toate aceste presiuni, sigur că îți vine la un moment dat să o lași baltă. Vine un moment în care nu mai merge. Știți că sunt oameni care au cedat funcțiile administrative sau chiar politice, la nivel parlamentar, doar pentru a fi mai liniștiți apărați în instanță? Miron Mitrea a plecat din Parlament încă din februarie”, a spus Nichita.

Pe de altă parte, vicepreședintele PSD atrage atenția și la cheltuielile făcute de DNA, timp de ani de zile, în dosare în care oamenii sunt găsiți nevinovați, dând exemplul său.

„Eu iau cazul meu, ca să nu judec pe altul. A făcut cineva o analiză cât au costat procurorii și toți ceilalți de la DNA șase ani de zile ca să ne urmărească pe mine și pe alte 20 de oameni de la Primăria Iașului, viceprimari, consilieri locali, oameni de afaceri, și apoi să scrie la toți că suntem nevinovați?”, întreabă el retoric.

„Oamenilor începe să le fie frică”

Primarul din Iași mai arată că de teama procurorilor DNA funcționari din eșaloanele doi și trei din ministere refuză să semneze documentele, fără a da însă exemple.

„Aici treaba este mult mai gravă, avem exemplu la nivelul ministerelor, (funcționari n.n.) din eșalonul 2 și 3, care nu mai semnează. Oamenilor începe să le fie frică. Că își asumă răspunderea pe un document pe care trebuie să îl avizeze. Am exemplu primari dinaintea mea de la Iași. >. A ajuns președinte al Consiliul Județean, patru ani nu a făcut nimic. A lăsat în vistieria Consiliului Județean 50 de milioane de euro fără să facă o investiție. L-am întrebat > >”, a relatat Nichita.

El a dat un exemplu din primăria pe care o conduce, unde un funcționar public a recunoscut că a refuzat să semneze un document de teamă că nu este corect.

„O să ajungem acolo ca cei care sunt funcționari publici, apărați de legea care îi protejează, să spună că nu pot semna că nu li se pare că este corect. Este o situație concretă. Eu am avut la mine la primărie. Un consilier juridic de la mine în perioada în care aveam un proces a refuzat să semneze o autorizație. Și atunci a trebuit să discut cu secretara consiliului local și cu șeful juridicului dacă e sau nu este așa. Pentru că ei i se părea că, pierzând noi un proces la Oradea, nu este legal proiectul. Și la două luni am câștigat la Înalta Curte de Casație. >. Ce să îi fac acelui funcționar?”, a spus Nichita.

Ce „măsuri de precauție” își ia primarul din Iași

Ca măsură de precauție edilul din Iași a mărturisit că la primărie a început să recurgă la serviciile unor firme de avocatură atunci când încheie proiecte finanțate cu fonduri europene. „Să-mi verifice licitațiile, contractul de achiziție și implementarea proiectului, ca să fim cât de cât apărați legal. Eu o spun pentru că o văd, o simt”.

Mai mult, atunci când semnează un contract primarul Nichita a arătat că obișnuiește să cheme „patru-cinci oameni”: secretarul Consiliul local, șeful serviciului juridic, directorul tehnic, viceprimarul, responsabilul de la serviciul economic. „Îi întreb dacă au verificat dosarul. O luăm pe capitole din nou. Trebuie să ne luăm măsuri de precauție”, a arătat primarul din Iași.

„Ar fi culmea ca acum să spunem că Victor Ponta este vinovat”

„Eticheta de corupție” pusă PSD-ului, problema votului din diaspora și faptul că în mediul online partidul nu a reușit să comunice și nu a avut un program pentru tineri reprezintă, conform analizelor făcute la nivelul forurilor partidului, motivele pentru care candidatul PSD a pierdut alegerile din 16 noiembrie.

La întrebarea „candidatul Victor Ponta nu este o problemă?”, Nichita spune că nu crede. „Ar fi culmea ca acum să spunem că Victor Ponta este vinovat. Victor Ponta ne-a spus nouă foarte clar și înainte și după turul întâi că încearcă să nu facă nici o greșeală. El ca și candidat, ca să nu pună în pericol aceste alegeri. A fost și un val de simpatie foarte clar creat online. Nu a mai fost vorba de candidat, cred că oricine era atunci, era zdrobit”, a arătat edilul din Iași, care crede că partidul poate ar fi avut o șansă dacă s-ar fi luat măsuri în seara primului tur.

Întrebat cine nu a luat măsuri la acea vreme, Nichita a admis că se referă și la candidatul PSD, Victor Ponta.

„Nu ai cum să aduni BPN că era foarte greu. Cei care conduceau campania electorală, dar și candidatul. Victor Ponta, fiind prim ministru, era foarte greu. A spus că nu a greșit ministerul de externe. Oamenii aveau nevoie să vadă că se iau niște măsuri, niște decizii. Poate că dacă multiplicam numărul de secții din străinătate, spun poate, mi-e greu să spun după dimensiunea emoției. (Victor Ponta a greșit aici). Poate că dacă lua acele decizii, tot pierdea și acum ce îi mai reproșam? Tot nimic. El nu a vrut inițial să candideze. Noi l-am împins de la spate. Nu am cum să îl invinuiesc pe Victor Ponta”, a răspuns Nichita, care susține că îl susține pe Victor Ponta în continuare la președinția partidului. „Am încredere în ce a acumulat și ceea ce a învățat”

Despre dosarul referendumului. „Situația nu este deloc roz”

La întrebarea dacă Dragnea ar trebui să rămână în continuare șef în PSD în cazul în care va fi condamnat în primă instanță, Nichita a evitat un răspuns tranșant.

„Vom discuta la partid în Consiliul Național aceste prevederi de modificare a statutului. În clipa în care vor fi aprobate, nu mai contează persoana, contează aplicarea statutului. Situația nu este deloc roz. Vom analiza juridic care fază a anchetei penale poate reprezenta pentru noi o decizie prin statut, care este faza care îmi arată mie că acel om are o vinovăție, până la decizia judecătorilor de a-l condamna”.

Despre cazul Dan Șova, al cărui dosar este instrumentat de DNA, Nichita spune că acesta trebuie să „răspundă pentru ce a făcut”. „Ca principiu dânșii (senatorii n.n.) ar trebui să analizeze”, este de părere primarul din Iași.

La întrebarea dacă ar trebui eliminată bariera parlamentarilor ce nu pot fi retinuți decât cu avizul colegilor, primarul Nichita spune că „dacă că ar fi să trăim într-o țară în care justiția este foarte independentă și toate instituțiile statului ar funcționa perfect și aș avea această convingere, aș spune că da”, exprimându-și convingerea că indiferent de funcție, nici o persoană nu ar trebui să beneficieze de imunitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari