Curajul lui Ponta s-a oprit la traseistul Bîgiu: cei 13 baroni penali nu se lasă SACRIFICAȚI de dragul „toleranței zero” față de corupție. „Păi nu merge așa!”

Curajul lui Ponta s-a oprit la traseistul Bîgiu: cei 13 baroni penali nu se lasă SACRIFICAȚI de dragul „toleranței zero față de corupție. „Păi nu merge așa!
Publicat: 08/12/2014, 22:41

Incompatibilitate, luare sau dare de mită, fraudă, abuz în serviciu – acestea sunt cele mai frecvente acuzații aduse celor 23 din cei 41 de șefi de Consilii Județene care se confruntă cu probleme legale. Dintre aceștia, 16 sunt de la PSD, cinci de la PNL, unul de la UDMR și unul de la PLR, fost liberal.

Deși premierul Victor Ponta a anunțat azi excluderea lui Cristinel Bîgiu, președintele CJ Buzău, precizând că va avea „tolerență zero” față de faptele de corupție, în PSD mai sunt încă 13 baroni locali certați cu legea, împotriva cărora nu s-a luat nicio măsură. Amintim faptul că Bîgiu s-a transferat recent la PSD, profitând de ordonanța dată de guvern care permitea traseismul aleșilor locali fără ca aceștia să-și piardă mandatul.

„Am anunțat foarte clar că de acum încolo toleranța noastră față de faptele de corupție trebuie să fie zero și că atitudinea noastră trebuie să fie în acest sens. Acest lucru prefigurează una din schimbările esențiale pe care PSD trebuie să le dezbată și să le adopte la Congresul din primăvară”, a spus Ponta.

Deși a votat excluderea șefului CJ Buzău, președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, și el „un client” al DNA susține că nu îi este teamă ca o astfel de măsură să i se aplice și lui. „Păi nu merge așa, retroactiv”, a spus el, contactat de gândul.

În opinia lui însă, o astfel de decizie ar trebui luată doar dacă există o condamnare definitivă.

„Eu aș vrea doar atunci când se confirmă o faptă de corupție, că s-ar putea să fie dificil de reparat în cazul unei greșeli. Pe Bîgiu l-au prins în flagrant, acolo e altă discuție. Una e flagrant, alta e hai să vorbim despre ceva”, a mai spus Cosma.

De aceeași părere este și președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, șeful CJ Vrancea, Marian Oprișan, care are pe rol un dosar de opt ani de zile.

„PSD este un partid democratic, valorile constituționale sunt o prioritate pentru PSD. Orice persoană este considerată nevinovată conform Constituției, până la o sentință definitivă a instanței de judecată. Respectând prevederile constituțională, PSD ar trebui să ia măsuri atunci când colegii noștri au probleme de acest gen”, a declarat Oprișan, contactat de gândul.

Gândul vă prezintă situația la zi a dosarelor în care sunt vizați președinții de Consilii Județene.

Cine sunt baronii PSD cu probleme:

1. Primul pe listă este pesedistul Constantin Nicolescu, ales șef de CJ Argeș în 2012, dar care și-a pierdut funcția la începutul anului 2014, el fiind acuzat definitiv de conflict de interese, după ce a semnat 14 contracte încheiate între CJ Argeș și mai multe firme la care era acționar majoritar. În plus, Nicolescu a fost condamnat, în iulie 2014, la 9 ani și șase luni de închisoare, în dosarul în care este acuzat de fraudare de fonduri europene pentru reconstrucția a două poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro.

În locul lui la șefia CJ Argeș s-a instalat pesedistul Grigore Florin Tecău.

2. Pesedistul Gheorghe Bunea Stancu fost trimis în judecată în 2012, după ce procurorii DNA l-au acuzat că a finanțat în mod ilegal campania lui Mircea Geoană, de la alegerile prezidențiale din 2009. Mai mult, președintele CJ Brăila a fost găsit vinovat, în noiembrie 2014, după ce Înalta Curte a decis că a fost în conflict de interese, semnând contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acționar majoritar.

3. Cristinel Bîgiu, președinte al CJ Buzău, este unul dintre cei care au trecut la PSD dinspre PNL cu ocazia ordonanței traseiștilor. Decizia sa nu a fost una cu noroc, astfel încât Bîgiu a fost prins în flagrant în timp ce lua mită, el fiind arestat duminică noaptea. Cristinel Bîgiu este acuzat că ar fi cerut și primit sume de bani pentru a atribui contracte pe bani publici unor firme.

4. Nicușor Constantinescu este trimis în judecată în trei dosare penale diferite. Primul, pentru că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, al doilea, că nu s-ar fi supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit ilegal mai multe terenuri. Președintele suspendat al CJ Constanța se află sub control judiciar, acesta susținând că este o victimă și că se simte ca într-un sicriu.

5. Din martie 2013, șeful CJ Dâmbovița, pesedistul Adrian Țuțuianu este cercetat de DNA pentru trafic de influență în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012.

6. Pesedistul Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, este urmărit penal pentru luare de mită și abuz în serviciu, procurorii DNA susținând că ar fi un prejudiciu de două milioane de euro. Potrivit DNA, este vorba despre un dosar în care sunt vizați opt funcționari ai instituției, care ar fi intervenit în procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari instituția publică, direcționându-le către firmele agreate, percepând în schimb un „comision” din valoarea contractelor”.

7. Șeful de CJ Ialomița, pesedistul Vasile Ciupercă, este acuzat de procurorii DNA că ar fi concesionat unei firme, în mod fraudulos, un teren agricol de 495 de hectare, fiind vorba despre un prejuduciu de șapte milioane de lei.

8. Liderul PSD Paul Stănescu, președinte al CJ Olt, este cercetat de procurorii DNA pentru presupuse fraude la referendumul pentru demiterea președintelui din 2012.

9. Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, este urmărit penal sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, este pus sub urmărire penală pentru trafic de influență. Cei doi sunt acuzați de DNA că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanții unor societăți comerciale în schimbul contractelor date.

În februarie, instanța supremă a decis ca președintele Mircea Cosma să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. În cazul lui Vlad Cosma, Camera Deputaților a respins, prin vot secret, ridicarea imunității acestuia.

10. Tot certat cu ANI este și președintele CJ Sibiu, pesedistul Ioan Cindrea. Acesta este acuzat de conflict de interese pentru perioada în care a fost deputat pentru că și-a angajat soția la birouol său parlamentar.

11. La Timiș, șeful de CJ Titu Bojin este urmărit penal într-un dosar privind concesionarea unor bălți de pescuit, către o societate la care au fost acționari soția sa și unul dintre fiii săi.

12. Șeful baronilor din România, pesedistul Marian Oprișan, are unul dintre cele mai lungi procese. În iunie 2006, el a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals. Procurorii au susținut că o comisie de licitație de la Consiliul Județean, numită de Marian Oprișan, ar fi încredințat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, virați de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului (MTCT) unor firme neeligibile.

Alte acuzații se refereau la achiziția corpului de clădiri de la „Căprioara” și la sumele cheltuite pentru întreținerea unităților de protocol Vila „Rucăr” și „Hanul dintre Vii”, situate în localitățile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreținerea cărora Consiliul Județean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

De atunci însă, dosarul său nu a fost soluționat, judecătoria Cluj Napoca anunțând cel de-al 34-lea termen.

13. Liderul PSD de la șefia CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, este cercetat de Agenția Națională de Integritate pentru incompatibilitate.

14. Președintele suspendat al CJ Mehedinți, Adrian Duicu, este acuzat de corupție și se află în arest la domiciliu. Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui pentru trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu și două infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit procurorilor, Duicu, ar fi afirmat, într-o discuție cu șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, că are influență asupra unor membri ai Guvernului, unor funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și a șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, precum și asupra unor consilieri locali din CL Orșova, pe de altă parte. De altfel, în stenogramele procurorilor apare și numele premierului Victor Ponta.

Plecat de la PNL în tabăra lui Călin Popescu Tăriceanu, la PLR, șeful CJ Satu Mare, Adrian Ștef, este în război cu ANI, după ce a fost declarat incompatibil, la începutul lui 2014. Potrivit ANI, a deținut și funcția de admnisitrator al unei firme și cea de comerciant, în paralel cu funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean.

Culiță Tărâță, fost președinte CJ Neamț, decedat la sfârșitul lunii noiembrie, era anchetat de DNA pentru modul în care a intrat în posesia fermei agricole din Insula Mare a Brăilei. În același timp, președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a murit și el în urmă cu o săptămână, el fiind însă anchetat pentru fraudă la referendum.

Liberalii și problemele din justiție

1. Șeful CJ Botoșani, liberalul Florin Țurcanu, a fost condamnat, în martie 2014, la șase luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de fals intelectual și uz de fals. Dosarul său este unul neobișnuit însă, falsurile înfăptuite de el constând în semnarea unor decizii de concediere a doi consilieri județeni pentru a-i înlocui cu alții apropiați.

2. Președintele CJ Hunedoara, liberalul Mircea Moloț, este cercetat sub control judiciar, după ce s-a început urmărirea penală pentru trafic de influență, luare de mită și folosirea influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, conflict de interese.

3. Președintele CJ Brașov, liberalul Aristotel Căncescu, este și el certat cu legea. În prezent arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție privind atribuirea preferențială de contracte pe bani publici, liderul PNL este acuzat că a primit bani de la deputatul PC Ion Diniță pentru a firma acestuia să primească preferențial contracte publice.

4. Liderul PNL și șef al CJ Călărași, Răducu Filipescu, se luptă cui Agenția Națională de Integritate din 2011, când a fost acuzat de conflict de interese, abuz în serviciu și incompatibilitate pentru că a făcut parte din consiliile de adminsitrație a două companie de dezvoltare intercomunitară.

5. Președintele CJ Cluj, liberalul Horea Uioreanu, se află, în prezent, în arest la domiciliu. În luna iunie, liderul PNL a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru trei infracțiuni de luare de mită, fals în înscrisuri și complicitate la spălare de bani.

Singurul udemerist cu probleme legale este șeful de CJ Harghita, Borboly Csaba, care a fost trimis în judecată în 2013, fiind acuzat că a încheiat contracte cu firme de construcții, aducând un prejudiciu de peste un milion de euro. Astfel, procurorii DNA l-au acuzat de mită și abuz în serviciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Probleme de securitate la iPhone. Ce ar mai putea pății utilizatorii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne