Dacian Cioloș, previziune privind aderarea țării noastre la Schengen. De ce susține fostul premier că România și-a ratat, în 2017, șansa aderării. „Evident că mi se pare o nedreptate!”

Dacian Cioloș, previziune privind aderarea țării noastre la Schengen. De ce susține fostul premier că România și-a ratat, în 2017, șansa aderării. „Evident că mi se pare o nedreptate!
Măsură propusă de guvernul Cioloș / Sursă Foto: Facebook
Publicat: 12/11/2022, 14:06
Actualizat: 12/11/2022, 14:07

Europarlamentarul Dacian Cioloş este optimist în ceea ce privește aderarea României la Schengen. Acesta a declarat într-un interviu că „există o şansă foarte bună” ca România să fie acceptată în spaţiul Schengen la începutul lui decembrie a acestui an. Deși oficialii români susțin că țara noastră îndeplinește încă din 2011 criteriile tehnice necesare aderării, de 11 ani România stă în așteptare la poarta Schengen. 

Fostul premier susţine că ar fi existat o şansă privind accederea în Schengen în anul 2017, însă evenimentele legate de schimbări legislative privind legile justiţiei, precum Ordonanţa 13, au dus la ratarea acesteia.

Dacian Cioloş a mai completat în contextul Schengen că a solicitat o întâlnire cu parlamentarii olandezi, pentru a discuta „franc, clar, cu cărţile pe masă, cu argumente” pe subiectul aderării României la Schengen.

„Eu cred că există o şansă foarte bună la începutul lui decembrie ca România să intre în Schengen”

„O spun încă o dată: dacă nu era episodul PSD-Dragnea-Ordonanţa 13, existau şanse foarte mari, terenul era pregătit încă din 2016, ca România să intre în Shengen în 2017. De atunci am avut eu contactele şi cu premierul Rutte, şi cu preşedintele Franţei de la acea vreme, cu cancelara germană.

Eu cred că există o şansă foarte bună la începutul lui decembrie ca România să intre în Schengen. Nu pot să spun încă cu siguranţă, pentru că ştiu că mai sunt ezitări la Olanda în primul rând şi mai sunt nişte etape prin care trebuie să trecem. Trebuie să vedem, la sfârşitul acestei luni, raportul Comisiei Europene pe MCV. Olanda leagă în continuare acest subiect pentru că totul porneşte de la suspiciuni legate de problema corupţiei.

Corupţia nu există doar în România, există şi în alte state membre, dar acum vorbim despre România şi vorbim despre o solicitare a României şi chiar dacă nu e un criteriu formal pentru aderarea la Schengen, dar decizia e politică în Consiliu şi atunci fiecare stat membru îşi pune pe masă suspiciunile pe care le are,” a afirmat Dacian Cioloş în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.

„Să-mi folosesc toată credibilitatea asta ca să răspund la întrebările celor care încă au întrebări sau suspiciuni”

Dacian Cioloș a amintit în cadrul emisiunii la care a fost invitat că, în perioada în care a deţinut funcţia de prim ministru unul dintre principalele obiective pe care le-a avut a fost pregătirea aderării României la spaţiul Schengen.

Fostul premier cataloghează totuși drept „o nedreptate” faptul că, deşi a îndeplinit de mult timp criteriile pentru a intra în spaţiul Schengen, România nu este încă parte a acestuia.

„Evident că mi se pare o nedreptate! Dar acum, dincolo de declaraţiile politice pe care le facem – şi am văzut colegi de-ai mei europarlamentari care se înfoaie, se înfioară în faţa microfonului sau când văd o cameră de luat vederi în faţa lor – dincolo de asta, eu vreau să fac mai mult decât atât.

Să-mi folosesc contactele pe care le am, credibilitatea pe care o am, de fost comisar european, de fost prim ministru, de fost lider al unui grup politic care face parte din majoritatea politică din Parlamentul European, să-mi folosesc toată credibilitatea asta ca să răspund la întrebările celor care încă au întrebări sau suspiciuni”, a adăugat eurodeputatul.

El susţine că i-a spus premierului olandez Mark Rutte că, „dacă se vrea pro-european, trebuie să respecte regulile europene pe care împreună le-am decis, inclusiv cele de aderare la Schengen”.

Lucian Bode: „România nu mai poate să rămână în afara familiei Schengen”

Ministrul Afacerilor interne, Lucian Bode, a spus că scenariul neintrării României în Schengen ar fi de neacceptat.

”Nu cred că România mai poate să rămână în afara familiei Schengen, de la 1 ianuarie 2023. Eu, duminică şi luni voi fi la Praga, pentru a discuta cu ministrul de Interne ceh, care deţine preşedinţia rotativă, tocmai coordonatele pentru ca la următoarea reuniune JAI (Consiliul UE din 8 decembrie – n.red.), aderarea României la spaţiul Schengen să fie pe agendă”,  a spus ministrul Lucian Bode, într-o intervenţie la Antena 3.

Întrebat cine pleacă acasă dacă România ratează intrarea în Schengen, Lucian Bode a spus: ”Nu vreau să mă gândesc la acest scenariu, nu pentru politicieni, ci pentru România ar fi unul de neacceptat. Imaginaţi-vă care sunt costurile pe care România le-a plătit în cei 11 ani de când stă în afara spaţiului Schengen”.

Ministrul a mai spus că România și-a achitat toate obligaţiile, fără a avea drepturile care i se cuvin, iar ”pierderile au fost incomensurabile”

Klaus Iohannis: „Avem o şansă, însă nu avem o garanţie”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România are o şansă de a adera la spaţiul Schengen, dar nu o garanţie, subliniind că rezultatul misiunii de evaluare care a fost în România este unul foarte bun, dar că mai sunt chestiuni ce trebuie în continuare clarificate.

Aderarea la Schengen este mult dorită de noi, şi după cum cred că este un fapt cunoscut de 11 ani, noi îndeplinim, practic, cerinţele tehnice. Aderarea nu s-a realizat fiindcă până la urmă există şi un vot politic în JAI care nu a avut loc până în momentul de faţă. Acum, există o fereastră de oportunitate, adică avem o şansă, însă nu avem o garanţie. Ca să maximizăm şansele noastre, am întreprins foarte multe demersuri”, a spus şeful statului înainte participarea la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat votul din Parlamentul European pentru rezoluţia privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen, subliniind că este un vot politic.

„Votul a fost covârşitor pentru accesul României, Bulgariei şi Croaţiei, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic foarte important pentru noi”, a precizat Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii