De ce s-au zbătut parlamentarii să modifice o lege care le interzicea angajarea rudelor

De ce s-au zbătut parlamentarii să modifice o lege care le interzicea angajarea rudelor
Publicat: 22/06/2016, 17:10

Parlamentarii au adoptat o modificare a Statutului deputaților și senatorilor, prin care în esență specifică faptul că o lege nu se aplică retroactiv. Un articol introdus în legea privind Statutul deputaților și senatorilor în 2013, spune că: „Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajați la respectivul birou parlamentar”. În varianta de dinainte de 2013 a acestei legi, interdicția respectivă nu exista.

Potrivit inițiativei votate astăzi de Parlament, aceste interdicții introduse prin art. 38 alin. 11 al legii 219/2013 au intrat în vigoare și produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele și faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârșite de deputați sau senatori înainte de această dată „nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricție cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputații și senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora”.

ANI arată însă că demersul parlamentar este inutil, pentru că interdicția respectivă se subscrie definiției conflictului de interese încă din 2003 și este în vigoare și astăzi, definită chiar și în Codul Penal.

„Propunerea legislativă (…) adoptată astăzi de către plenul Parlamentului este în totală contradicție cu dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003 și ale art. 301 din Codul Penal – prevederi care reglementează conflictul de interese în materie administrativă și penală. Prin propunerea legislativă adoptată astăzi se creează premisa conform căreia interdicția de angajare a rudelor în cadrul propriilor birouri parlamentare operează doar de la data introducerii acestui articol, respectiv anul 2013 (Legea nr. 219), cu toate că anterior acestui moment exista o dispoziție expresă care să interzică parlamentarilor să-și angajeze rudele sau afinii la birourile parlamentare și anume art. 70 din Legea nr. 161/2003″, arată ANI într-un comunicat de presă.

Deci, arată ANI, parlamentarii aveau interzis și înainte de 2013, contrar aparențelor, să-și angajeze rudele la birourile parlamentare, pentru că intrau sub sfera conflictului de interese, definit de lege încă din 2003.

„Definiția conflictului de interese cuprinsă în art. 70 din Legea nr.161/2003 este suficient de clară, precisă și necondiționată de adoptarea altor reglementări, subsecvente, pentru diferite categorii de demnități și funcții publice”, arată ANI.

Totuși, miza parlamentarilor cu probleme de conflict de interese este să invoce în instanțe această modificare ca pe o derogare stabilită de o lege specială, cum este Statutul deputaților și senatorilor, de la legile cu grad general, caz în care norma cu caracter special primează în drept, a explicat pentru gândul o sursă familiarizată cu subiectul. În acest caz, cei deja condamnați ar avea sentințele revizuite și casate, iar cei cu dosare pe rol ar scăpa.

Nu este clar însă cum ar putea să reziste acest argument în instanță, dat fiind că fapta este incriminată de Codul Penal. O parte din cazurile de conflict de interese sunt însă construite de ANI pe latura administrativă, nu pe cea penală a faptei. De asemenea, în cazul în care ar fi atacată la Curtea Constituțională, această derogare de la normă ar putea fi considerată un privilegiu neconstituțional.

ANI specifică faptul că în prezent pe rolul instanțelor se află 29 de procese cu parlamentari acuzați că și-au angajat rudele la propriile birouri parlamentare.

În perioada 2011-2015, ANI a constatat 56 de cazuri de conflict de interese de natură administrativă și 26 de cazuri de natură penală. ANI a câștigat definitiv în instanță 22 de astfel de cazuri administrative, existând un singur caz în care instanța a anulat raportul ANI la adresa unui parlamentar.

În cazurile de conflict de interese penal, 18 parlamentari au fost condamnați cu suspendare, trei au primit amendă administrativă și în 5 cazuri dosarele sunt încă pe masa procurorilor, arată ANI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii