De unde a plecat „nebunia” de la Ministerul Apărării. Explicațiile premierului după demisia lui Țuțuianu: „Așa ceva nu se poate. Au început să sune telefoanele”

De unde a plecat „nebunia de la Ministerul Apărării. Explicațiile premierului după demisia lui Țuțuianu: „Așa ceva nu se poate. Au început să sune telefoanele
Publicat: 05/09/2017, 20:55
Actualizat: 06/09/2017, 08:40

Premierul a descris și discuția pe care a purtat-o cu Adrian Țuțuianu și cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, odată ce comunicatul a fost dat publicității și „au început să sune telefoanele”. „Ce v-a apucat, chiar nu sunt bani?”, i-a întrebat premierul pe cei doi miniștri, potrivit propriilor spuse,iar răspunsul primit a fost că avusese loc „o discuție”. „Cum poți să discuți despre așa ceva?”, a fost replica premierului, care a promis, în urma acestui episod, „mai multă responsabilitate în comunicarea publică”.

„De unde a plecat nebunia – Ministerul de Finanțe a spus că acolo (n.r – la MApN) ceva se întâmplă greșit. Acea alocație de hrană pe care o primesc militarii nu e normal și corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna, pentru că e o plată în avans și recomandarea Ministerului de Finanțe este ca acea plată să se dea la finalul lunii. De aici încolo unii au înțeles altceva (…) De aici s-a solicitat demisia domnului ministru: cum poți să se ajungă de la așa ceva la acel gen de comunicat, să fie discuția de vineri și noi să aflăm din presă marți? Deci este o nebunie”, a mai spus Tudose.

Premierul a descris și ce a urmat după ce „s-a trezit” pe site-ul MApN respectiva „telegramă publică adresată către unități și subunități care spunea că nu mai sunt bani”.

„Este o enormitate că nu sunt bani de salarii la armată. Așa ceva nu se poate (…) Eu mă întreb cam ce spuneau partenerii externi când vedeau că o armată aliată nu e în postura de a-și primi banii (…) Au început să sune telefoanele, este foarte greu să explici așa ceva”, a spus Tudose.

În acest context, Tudose a redat și frânturi din discuția purtată cu miniștrii Apărării și Finanțelor la Guvern, odată ce comunicatul a fost dat publicității.

„‘Pe principiul ‘Ce v-a apucat, chiar nu sunt bani?’. Domnule, ajungi să îți pui întrebări. ‘Sunt bani, a fost o discuție’, ‘Discuție despre ce? Cum poți să discuți despre așa ceva?'”, a mărturisit Tudose.

Premierul a subliniat că „nu e nicio problemă la buget”.

„Mai mult: într-o săptămână, maximum două o să avem prima rectificare bugetară și va fi pozitivă. Pentru cele care mai au nevoie de bani, unele încă nu și-au cheltuit banii, fac economii, iar cele unde mai e nevoie de investiții vor primi banii”, a adăugat Tudose.

Pe de altă parte, premierul a admis faptul că este și vina miniștrilor că „nu comunică suficient”, motivând că „au mult de muncă” și că de acum încolo va fi nevoie de „mai multă responabilitate în comunicarea publică”.

Reamintim că ministrul demisionar al Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a anunțat, marți, că și-a lăsat demisia pe masa premierului Mihai Tudose, din cauza comunicatului publicat pe site-ul ministerului, potrivit căruia angajații MApN nu ar fi urmat să își primească integral veniturile la data de 15 septembrie. La scurt timp, Ministerul Finanțelor a anunțat, printr-un comunicat de presă, că nu sunt dificultăți în ceea ce privește plata drepturilor salariale ale angajaților din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Tudose a acceptat demisia lui Țuțuianu, desemnându-l pe vicepremierul Marcel Ciolacu în postul de ministru interimar al Apărării, până când va fi găsit un înlocuitor pentru Adrian Țuțuianu.

„Nu există probleme financiară, ci incidente tehnice. Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut în fața premierului că am greșit față de el că nu i-am comunicat și nu am comunicat cu presa din lipsă din timp. I-am spus că îmi asum greșeala. Mi-a spus că această decizie o ia el. Am lăsat demisia pe masă”, a declarat Țuțuianu, la Antena 3.

El a spus că întârzierea anunțată a fost doar o chestiune tehnică, de transfer dintr-o parte în alta a bugetului MApN, dând garanții că există, însă, banii necesari pentru drepturile salariale ale salariaților ministerului, conform prevederilor legale.

„Există bani pentru că execuția bugetară este 72,71%. Ministerul de Finanțe a colectat toate propunerile de rectificare și avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există niciun fel de întâriere. Pe 15 septembrie se plătesc drepturile salariale aferente lunii august. În aceeași lună se plătesc drepturile la hrană și alte drepturi care există potrivit legii”, a spus Țuțuianu.

În același timp, Țuțuianu a recunoscut că MApN este dependent de rectificarea bugetară.

„Art. 18, alin. (4) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal bugetară nu ne permite să mutăm sume din trimestrul 4 în trimestrul 3 și să rezolvăm această problemă într-un termen mai scurt (….) Rectificarea ne permite să facem ceea ce art. 18 nu ne permite, la momentul acesta”, a spus, la Realitatea TV, Țuțuianu.

Anunțul ministruluivine după ce Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, în cursul zilei, că angajații nu vor lua veniturile în întregime pe 15 septembrie, așa cum se întâmpla până acum, urmând ca aceștia să primească banii pentru norma de hrană și chirii după 25 septembrie.

„În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele: efectuarea, în data de 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit; efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe; efectuarea, între 21 și 25 septembrie, a plății sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului cât și ale angajatului și a impozitului pe venit; efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)”, se arăta în anunțul făcut de Ministerul Apărării Naționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu