Deputat PNL: Guvernul oferă doi lei pe zi pentru hrana unui elev, dar taie un miliard lei de la Educație

Redactor:
Iuliana Barbu
Deputat PNL: Guvernul oferă doi lei pe zi pentru hrana unui elev, dar taie un miliard lei de la Educație
Deputatul PNL Antoneta Ioniță critică decizia Guvernului de a tăia 1 miliard de lei de la Educație, afirmând că banii putea fi folosiți pentru hrana elevilor din învățământul primar și gimnazial. Aceasta mai spune că suma de 2 lei/zi pentru un elev este "o sumă demnă de țările aflate în disoluție".

„Recenta rectificare bugetară arată dimensiunea modului arbitrar în care PSD și ALDE înțeleg să ia decizii defavorabile pentru români. Victimă, și de această dată, este Ministerul Educației, acolo unde rectificarea înseamnă o diminuare cu un miliard de lei a bugetului. Viorica Dăncilă a înțeles să taie bugetul Educației în loc să se gândească cum să foloseasă acești bani pentru alte cheltuieli ale ministerului. De exemplu, ar fi putut să suplimenteze programele pentru hrana elevilor din învățământul primar și gimnazial. România, țară a Uniunii Europene, oferă elevilor români prin programul „Cornul și Laptele” și programul „Fructe și Legume în școli” doar 2 lei/zi pentru un elev. Este o sumă demnă de țările aflate în disoluție”, transmite deputatul PNL Antoneta Ioniță, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Antoneta Ioniță afirmă că „România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul finanțare, procentul în PIB al Educației a scăzut de la 3,02% la 2,9%, iar bugetul cercetării a scăzut la 0,15% de la 0,18%. Cele două domenii au pierdut, în total, 1,4 miliarde de lei!”.

Liberalul a adăugat că România riscă să ajungă la coada Europei civilizate în domenii precum sănptatea și educația.

„PSD, putem observa, guvernează cinic. PSD continuă să spere că o școală aflată în derivă înseamnă oameni mai puțin siguri pe ei, dependenți de stat și de ajutoare, ușor de manipulat și de păcălit cu tot felul de promisiuni găunoase. Guvernările PSD și-au demonstrat disprețul pe care acest partid l-a avut și îl are față de școală, față de elevi și de familiile lor, față de cadrele didactice și, mai ales, față de cum va arăta România peste 15 sau 20 de ani. În realitate, și așa cum ne-a obișnuit, PSD clamează o rectificare bugetară pozitivă, dar specialiștii vorbesc despre cifre mincinoase și o realitate catastrofală. Stoparea investițiilor publice își arată efectele asupra economiei reale și, implicit, asupra veniturilor bugetare, astfel că guvernul taie de unde apucă și de unde speră că vor avea de înfruntat mai puține revolte. Cu astfel de guvernare iresponsabilă și ineficientă, rămânem la coada Europei civilizate la sănătate, la educație și vom continua să asistăm neputincioși la exodul tinerilor și la scufundarea României”, a conchis deputatul PNL potrivit sursei citate.

Afirmațiile vin în contextul în care premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că reducerea cu un miliard de lei a venitului ministerului Educației se referă la programul „Merg la școală”, care nu era prevăzut în programele finanțate până la finalul acestui an.

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, fațã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuãri au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale (-310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii și Inovãrii (-369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (-1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

 

Inchide