Deputatul Adrian Gurzău nu poate fi reținut, dar poate fi arestat

Deputatul Adrian Gurzău nu poate fi reținut, dar poate fi arestat
Publicat: 04/10/2016, 17:30
Actualizat: 11/10/2016, 11:52
Plenul Camerei Deputaților a decis respingerea cererii procurorilor DNA privind reținerea deputatului PMP Adrian Gurzău, dar a hotărât, cu 124 de voturi„pentru” și 114„împotrivă”, că acesta poate fi arestat.
Pentru reținere, din totalul de 355 de deputați, au fost prezenți 278, înregistrându-se 266 de voturi valabil exprimate. Dintre acestea, 136 au fost „pentru” încuviințarea cererii, iar 130 „împotrivă”. Pentru reținerea lui Gurzău ar fi fost nevoie de 139 de voturi favorabile reținerii.
După aflarea rezultatului, deputatul a contestat votul argumentând că opțiunea unui deputat nu a fost înregistrată, dar conducerea Camerei Deputaților a respins contestația.
„A fost respinsă contestația domnului deputat Gurzău. Diferența era mult prea mare ca să conteze cele susținute de doamna Mincă că a votat și nu a fost trecută pe listă de secretarii de ședință. Sunt 124 voturi ‘pentru’, ca să fie contestată e o diferență de zece voturi. El a constestat că doamna Mincă (Liliana Mincă-nr.) ar fi votat și nu a fost trecută pe listă”, a declarat unul dintre secretarii Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Anterior, Adrian Gurzău le-a cerut colegilor săi să nu încuviințeze cererea DNA privind reținerea și arestarea sa și a ținut să arate că trebuie să aibă grijă de copiii lui minori și de părinții ieșiți la pensie, iar un vot favorabil solicitării procurorilor nu i-ar da nici măcar dreptul să se apere în libertate: „Am trei copii minori, doi părinți pensionari și vă cer un vot de respingere a cererii de reținere și arestare pentru că nu reprezint un pericol public. Doresc înfăptuirea justiției, vă solicit acest vot pentru că dosarul meu este în faza audierii martorilor, iar printr-un vot de reținere și arestare n-aș putea să mă apăr”, a spus Gurzău de la microfonul central.
„Vă solicit acest vot pentru că dosarul meu este în momentul de față în faza în care s-au audiat martorii. Practic printr-un vot pentru reținere și arestare nu aș putea să mă apăr și să administrez probe în favoarea mea. Pot să spun că ceilalți inculpați din dosar sunt eliberați de ÎCCJ, iar în momentul de față nu văd că un vot pentru arestarea mea să poată să înfăptuiască apărarea de care am nevoie ca orice alt om în această țară”, a adăugat deputatul.
Acesta a precizat că întotdeauna a fost pentru înfăptuirea justiției și că a votat pentru urmărirea penală, atunci când a fost cazul, dar niciodată pentru reținerea și arestarea unui coleg:„Întotdeauna, în calitatea mea de parlamentar, am fost pentru susținerea justiției, am apărat întotdeauna lupta pentru a fi o justiție puternică, am votat întotdeauna pentru tot ceea ce înseamnă partea de a se începe urmărirea penală, dar niciodată nu am votat pentru reținere și arestare”, a încheiat acesta.
Luni,Comisia juridică a Camerei Deputaților s-a pronunțat pentru încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influență în dosarul Carpatica Asig.
Deputatul PMP Adrian Gurzău a declarat luni la ieșirea din ședința Comisiei juridice în care se discută cererea DNA privind reținerea și arestarea sa preventivă că le-a spus colegilor săi adevărul și că prin votul deputaților „nu se poate împiedica actul de justiție”.
Întrebat ce le-a spus deputaților din Comisia Juridică, deputatul PMP Adrian Gurzău a răspuns: „Adevărul!”. El a susținut că prin votul deputaților „nu se poate împiedica actul de justiție”.
„Există în momentul de față un dosar pe rolul instanței, prin votul colegilor nu se poate împiedica actul de justiție”, a spus Gurzău, întrebat dacă le va cere colegilor să îl ajute să scape de reținere și arestare.
Plenul Camerei Deputaților ar urma să se pronunțe marți, 4 octombrie, asupra cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării deputatului PMP Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influență în dosarul Carpatica Asig. Către Camera Deputaților au fost transmise 12 volume, fiecare având în jur de 250 de pagini.
Procurorii DNA au cerut în urmă cu o săptămână Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acesta fiind acuzat de trafic de influență în dosarul în care a fost reținută Angela Toncescu, fost președinte al Consiliului de Administrație al S.C Carpatica Asig. „În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru și începând cu data de 2 iulie 2015, președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României și administrator în fapt al unei firme, care a și acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator și SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar”, anunță DNA într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, contractul a fost încheiat la data de 2 noiembrie 2015 iar obiectul acestuia îl constituia „furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de „relații clienți, info-line, contact center vânzare și marketing”, pe o durată minimă de 5 ani”, valoarea totală fiind de 270.000 de euro.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York