Direcția secretă a lui Dragnea. Cum a ajuns „Teroristul” din Guvern să aibă puteri antitero. EXCLUSIV

Publicat: 17/01/2013, 10:25
Actualizat: 17/01/2013, 10:26

Ajuns numărul doi în guvern, Liviu Dragnea s-a asigurat că moștenește toate „puterile” ministeriale ale Elenei Udrea, inclusiv cea pe linie antitero, luând „la pachet” și structura de informații clasificate care a revoltat acum patru ani Opoziția, aflată acum la Palatul Victoria.

La reorganizarea ministerului, Dragnea a primit și câteva puteri în plus față de cele pe care le aveau titularii de la Dezvoltare, respectiv de la Administrație de până acum. Printre altele, poate nu doar să închirieze proprietățile pe care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) le are în administrare, ci chiar să le concesioneze până la 49 de ani.

Citește și: Liviu Dragnea – Cum a ajuns „Teroristul” lui Băsescu să conducă din umbră noul Guvern

Dezvoltarea antitero

De la butoanele Dezvoltării și ale Administrației, primul reorganizat în guvernul Ponta II, Liviu Dragnea, alintat pe vremuri „Teroristul” de președintele Traian Băsescu, și-a inclus în atribuții asigurarea protecției informațiilor clasificate, dar și prevenirea și combaterea terorismului „prin activități specifice”. În aceeași hotărâre de guvern 1/2013 prin care stabilește organizarea și funcționarea MDRAP, direct în subordinea ministrului apare și o structură de Gestiune și Protecție a Informațiilor Clasificate.

Sursa: Monitorul Oficial, HG1/2013

Întrebat de gândul cum se justifică existența acestui compartiment pentru domenii precum Dezvoltarea sau Administrația, vicepremierul a susținut că „e un departament care există în fiecare minister”. „E locul unde se strâng informările venite de la instituțile abilitate”, a explicat Liviu Dragnea.

Organigramele ministerelor arată că, în guvernul Ponta I, structura de la Dezvoltare, moștenită de la Elena Udrea, avea corespondent la Economie, la Comunicații și la Finanțe. Ministere ca Justiția, Transporturile sau Agricultura, incluse în Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT), sub SRI, și chiar Externele – care primesc regulat informații clasificate – nu au un astfel de compartiment delimitat în organigramă, chiar dacă au birouri de specialitate cu mai puțini angajați.

„Nu știu exact câți oameni lucrează acolo”

În privința exemplelor privind tipurile de informații clasificate pe care le au de gestionat Dezvoltarea și Administrația încât să fie incluse în programul național antitero, ministrul a rămas însă vag: „În aria acestui minister se desfășoară multe activități, se monitorizează proiecte europene, sunt importante proiecte publice”.

Sursa: Monitorul Oficial, HG1/2013

La secret este păstrat și numărul angajaților de la Informații Clasificate pentru a justifica un întreg departament. „Nu știu exact câți oameni lucrează acolo, mă voi informa”, a adăugat Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse guvernamentale, informațiile, de la secrete de serviciu la secrete de stat, sunt primite și gestionate în ministere de unu-doi angajați cu certificate ORNISS care fac informări miniștrilor, în majoritatea instituțiilor neexistând însă departamente special create în acest sens.

Moștenirea de la Udrea, criticată de liberali

Structura de Informații Clasificate, ca și atribuțiile antitero au fost preluate de Liviu Dragnea până la virgulă din hotărârea de guvern care organiza ministerul Elenei Udrea în 2010, chiar dacă acesta a fost rupt în guvernul Ponta II în Dezvoltare și respectiv Turism. Cum Turismul a fost cooptat la Economie, Dezvoltarea s-a ales cu această structură, chiar dacă ea fusese inițial „moștenită” pe linie de Turism.

Sursa: Monitorul Oficial, HG 1613/2009

Mini-comandamentul de informații a atras prima dată atenția atunci când a apărut, peste noapte în organigrama ministerului creat în decembrie 2008 pentru Elena Udrea. La acea vreme, ministrul PDL îl preluase de la fostul Minister al IMM-urilor, care includea Turismul, dar și Comerțul, departamentul fiind creat pentru a gestiona informațiile pe Comerț Exterior.

Transferul a fost aspru criticat de liberali, PSD-iștii fiind la acea dată colegi de guvern cu Elena Udrea. „Cred că este pentru prima oară în istoria postdecembristă când avem un Minister al Turismului care se ocupă de aplicarea Tratatului Nord-Atlantic și de prevenirea și combaterea terorismului. (…) Dacă premierul Boc are atribuții de beneficiar al unor informații clasificate de toate tipurile, a dorit și doamna Udrea, în calitate de prim-ministru în subsidiar, să beneficieze de același regim judiciar ca Emil Boc. Este un abuz și o ilegalitate, susținea actualul europarlamentar PNL Norica Nicolai în ianuarie 2009.

Liberalii înfierau la acel moment și atribuția în baza căreia Udrea putea cere informații oricărei instituții sau companii naționale, acestea având obligația de a le furmiza. Atribuția a fost preluată, tot până la virgulă, și de Liviu Dragnea, în 2013.

Pe principiul «pohta ce-am pohtit – doresc să coordonez și SRI, și Guvernul, acumulând orice informație relevantă din toate domeniile», nu găsesc justificată opțiunea doamnei Udrea de a solicita tuturor societăților comerciale, indiferent în ce domeniu lucrează, cu capital de stat, să furnizeze obligatoriu informații acestui minister”, spunea la acel moment Nicolai.

Concesionările din pixul ministrului

Prin hotărârea de înființare a noului minister, Liviu Dragnea a moștenit totodată 53 din cele 62 de mașini pe care Elena Udrea le avea în minister și pe care Cristian Petrescu (PDL) și apoi Eduard Hellvig (PNL) le-au preluat pentru opt luni, ca și proiectele administrațiilor locale pe care este încă indecis dacă le va continua.

În plus, vicepremierul de la PSD și-a adjudecat coordonarea procesului de descentralizare, decizile privind reorganizarea administrativ-teritorială și Strategia națională de dezvoltare regională.

Printre altele, în pixul lui Liviu Dragnea vor sta nu doar închirierile imobilelor aflate în administrarea MDRAP, ci și posibilitatea concesionării acestora. Spre deosebire de simpla închiriere, concesiunea presupune o convenție între stat și concesionar prin care cel din urmă primește dreptul de a exploata proprietatea, de a scoate bani din subînchiriere sau chiar de a construi pe un teren al statului.

Atribuțiile ministrului în 2010. Sursa: Monitorul Oficial, HG 1613/2009

Atribuțiile ministrului în 2013. Sursa: Monitorul Oficial, HG1/2013

Din cele 12 direcții generale pe care le-a preluat de la Dezvoltare și de la Administrație, Dragnea a păstrat doar șase, restul fiind transformate în subdirecții, al căror număr a ajuns de la 14 la 20. La nivelul numărului de posturi, noul minister are un maxim de 772, față de 830 cât avea Dezvoltarea și Turismul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”