DISPUTA PE CONSILIUL EUROPEAN. Traian Băsescu către Victor Ponta: Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore! LIVE TEXT

DISPUTA PE CONSILIUL EUROPEAN. Traian Băsescu către Victor Ponta: Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore! LIVE TEXT
Publicat: 18/07/2016, 15:27

Președintele Traian Băsescu a declarat astăzi că a avut o vorbit cu premierul Victor Ponta, cu care mâine va avea o întâlnire pentru a discuta pe tema reprezentării României la Bruxelles, după ce parlamentul a adoptat ieri o declarație prin care șeful guvernului să meargă la întâlnirile UE pe teme economice. „Vă asigur de un singur lucru: nu mă voi pune în situații ridicole. Nimeni să nu îmi ceară să abdic de la atribuțiile constituționale. Am avut o discuție cu premierul, mâine vom avea o altă discuție. Nu e un conflict care să ne ajute”, a spus Băsescu.

Președintele l-a acuzat pe Victor Ponta de demagogie și dezinformare publică, referindu-se la declarațiile acestuia privind mandatul de reprezentare a ședului statului, și a prezentat un memorandum pe care președinția l-a adoptat, înainte de Consiliul European informal din mai, după ce a fost semnat de ministrii de externe și afacerilor europene, Andrei Marga și Leonard Orban, și care a avut acordul premierului.

„Mi se pare nedreaptă afirmația premierului Ponta. Acest memorandum stă mărturie. Nu este în regulă să spui eu vreau să cooperez, iar pe de altă parte să dezinformezi pe proriile tale semnături”, a spus Băsescu.

Șeful statului a spus că nu are o problemă dacă se va decide mutarea atribuțiilor de reprezentare a statului de la președinte la premier, subliniind că acest lucru se poate face doar prin revizuirea Constituției. Mai mult, el a reiterat că este dispus să renunțe, prin demisie, la o parte din mandat astfel încât parlamentarele și prezidențialele să se desfășoare simultan, însă doar în condițiile în care se va ține cont de voința exprimată de români la referendum.

Președintele a mai comentat că premierul vorbește despre o relație instituțională normală și de respect, însă nu l-a informat că dorește să treacă Institutul Cultural Român din subordinea președinției în cea a Senatului. „Și vorbești de respect. Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore!”, a mai spus Băsescu.

Gândul a transmis LIVE TEXT declarațiile președintelui.

– Ce trebuie să înțelegem UE nu este o uniune de guverne, este o uniune de state. Guvernele sunt o bucățică din stat. O singură persoană reprezintă statul: președintele.

– Trebuie să înțelegem foarte bine de ce Consiliul European nu are putere legislativă, pentru că are principală sarcină să dea impulsuri Uniunii.

– Consiliul UE exercită împreună cu Parlamentul European funcțiile legislativă și bugetară. Fără să vreau să fiu agresiv aș face o remarca, aș da o replică domnului prim-ministru doctor Victor Ponta. Afirmația ar fi legată că doar președinția s-a ocupat de problematica UE. Nu aș vrea să folosesc cuvinte ca minciună, dezinformare publică, pentru că nu-i frumos. De la instalarea guvernului Ponta am avut aceleași relații cu instituțiile. Memorandumul aprobat de mine înainte de plecare la Consiliul European informal:vedeți semnătura miniștrilor Andrei Marga și Leonard Orban și acordul lui Victor Ponta. Am convenit asupra unui text de memorandum în guvern.

– Mi se pare nedreaptă afirmația premierului Ponta. Acest memorandum stă mărturie. Nu este în regulă să spui eu vreau să cooperez, iar pe de altă parte să dezinformezi pe proriile tale semnături.

– Pe data de 15 mai, a avut loc o întrunire a formațiunii Consiliului, a fost prezentat un raport despre îmbătrânirea populației. Toate statele au venit la nivel de miniștri, Italia a participat cu premierul. Din partea noastră a fost secretarul de stat Claudiu Doltu. Pe 11 iunie, o reuniune pe mediu, la care statele UE au trimis și câte doi miniștri. România nu a trimis niciun reprezentatnt al guvernului. A trimis un adjunct de la misiune de la Bruxelles. Emisiile de carbon vor costa mult România. Cum a fost apărată România?. Pe 12 iunie s-a întrunit consiliul pentru pescuit, Spania a trimis cinci demnitari. Ce este extrem de interesant, s-a pus problema creării unui comitet consultativ pentru Marea Neagră. România a trimis un secretar de stat.

-V-am dat câteva exemple de ce înseamnă demagogie și lipsă de cunoaștere a UE.

Ieri în Parlament a rezultat că Parlamentul nu e implicat. Nivelul de implicare al Parlamentului este problema Parlamentului. Care sunt câteva prevederi din protocol: proiectele de actele legislative adresate parlamentului și Consiliului se transmit parlamentelor naționale. Se prevede un termen de 8 săptămâni de la data când e pus la dispoziția parlamentelor naționale și data când e înscris pe ordinea de zi a Consiliului. În 8 săptămâni, parlamentul național trebuie să facă observații asupra actului inițiat. De câte ori Parlamentul României a trimis puncte de vedere pertinente?

Parlamentul Românie ar putea fi extrem de implicat în aprobarea unei legislații europene care să ne convină.

– Cel mai important lucru ar fi ca subiectul lansat de Ponta să lanseze o dezbatere, dar nu politizată. Se ratează șansa de a înțelege foarte bine în ce lume trăim. Trăim într-o lume mai complicată decât ni se pare nouă, decât de a fi cu unul sau împotriva altuia. Cu această dezbatere care s-a dus în direcția care s-a dus ducem la compromitere.

– Eu nu sunt un om care să abdice de la atribuțiile constituționale. dacă Parlamentul României găsește o formă legală prin care să mute atribuțiile de reprezentare a statului la primul ministru eu nu o voi respinge. Eu nu țin să mă mai duc, după opt ani. Nu mai e o curiozitate și nici nu mai am o tentație din a fi printre cei mai importanți oameni ai UE. Am însă o experiență de opt ani. Nu se învață ușor limbajul Consiliului European. În moment de criză poate ar trebui să ne strângem în jurul căruia poatte face cel mai mult pentru țară în Consiliul European.

Vă asigur de un singur lucru: nu mă voi pune în situații ridicole. Nimeni să nu îmi ceară să abdic de la atribuțiile constituționale. Am avut o discuție cu premierul, mâine vom avea o altă discuție. Nu e un conflict care să ne ajute.

– Mutarea atribuțiilor se face prin revizuirea Constituției. Dacă se scurtează mandatul președintelui la 4 ani și se pune în aplicare referendumul sunt de acord să încetez mandatul meu de bună voie prin demisie cu o lună înainte de legislative, astfel încât o dată cu legislativele. Îmi dau seama cât rău face României decalarea mandatelor.

Întâlnirea de mâine cu premierul nu va fi publică.

– Constituția, cu toate erorile ei, ne spune: nu îmi pot delega mandatul decât în imposibilitate, boală, demisie. Așa e scrisă Constituția noastră. Trebuie revizuită. Constituția are aerul perioadei când negociam integrarea în UE. Nu e adaptată la statutul de membră UE.

Parlamentul nu poate stabili sarcini pentru președinte.

Mă tem că, văzând ce se întâmplă la TVR, ce s-a întâmplat ISC, că s-a schimbat toată comisia cu plagiatul lui Mang, că intrăm într-o zonă de derapaj de la democrație și eu nu voi tolera, le voi semnala public, mă voi bate cu ele.

Televiziunea Română trebuie desființată și reînființată. Vezi o televiziune în două camere care funcționează și nu are datorii. Această televiziune a ajuns o afacere. O afacere a celor din televiziune, pe mine nu m-ați văzut exagerat la TVR. Acolo sunt afaceri de familie, intertrusturi. O soluție: desființarea, numit un manager care să o facă televiziune publică. La Radio România lucrurile sunt mai curate.

Cred că guvernul trebuie să facă ceva. Nu numiri de clientelă: desființată, numit un manager, fără politruci.

– Dacă lucrurile merg pe această direcție cu suspendarea: Bucuroși le-om duce toate de e pace, de-i război. Ce-i aia frică?

Niciodată nu va trece o Constituție în care românii nu-și pot alege președintele. Românii vor să-și alegă președintele, cât le place de el îl pupă, după aceea îl fluieră.

Cred că ieri am oferit o imagine groaznică ambasadelor.

– M-aș fi așteptat să fiu informat că se ia ICR de la președinte la Senat. Și vorbești de respect. Când esti doctor în drept, ești tare. Dotore!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului