DNA cere aviz pentru reținerea și arestarea lui Vâlcov. Ponta i-a semnat demisia ministrului de Finanțe

DNA cere aviz pentru reținerea și arestarea lui Vâlcov. Ponta i-a semnat demisia ministrului de Finanțe
Publicat: 19/03/2015, 17:08

Darius Vâlcov a ajuns la DNA cu puțin înainte de ora 13.00, fiind chemat la audieri, direct de la ședința de Guvern. Trei ore mai târziu, Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general Tiberiu Nițu referatul cu acuzațiile care i se aduc, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive ministrului, pentru trafic de influență.

Cu demisia anunțată încă de duminică, ministrul Finanțelor este, la această oră, încă în funcție. Premierul Victor Ponta a anunțat pe contul său de Twitter că i-a acceptat retragerea din Guvern, decretul de revocare având însă nevoie de semnătura președintelui Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles. „Având în vedere noua cerere a DNA am aprobat demisia domnului Vâlcov! Voi prezenta în cel mai scurt timp președintelui Iohannis o noua propunere pentru MFP”, a scris Ponta.

Inițial, premierul intenționa să îl mențină pe Vâlcov în Guvern până miercurea viitoare motivând că altfel ar trebui reluată procedura legată de adoptarea proiectelor de Cod Fiscal și Cod de Procedură Fiscală începută în mandatul său. După ședința de Guvern convocată astăzi pentru cele două proiecte de lege, Ponta a estimat că luni, după o nouă întâlnire a miniștrilor la Palatul Victoria, Codurile pot avea toate avizele, urmând ca miercuri să fie adoptate și trimise Parlamentului. Anunțul procurorilor a dat însă peste cap planurile Guvernului, tot luni urmând să ajungă în Biroul Permanent al Senatului și cererea DNA pentru încuviințarea reținerii și a arestării lui Vâlcov. Pentru arestarea sa este însă nevoie de un aviz în Comisia Juridică a Senatului și de votul în acest sens în plenul Camerei Superioare.

Darius Vâlcov, la intrarea în sediul DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au adus la cunoștință lui Darius Vâlcov, în 13 martie, că este suspectat de trafic de influență, faptă comisă în perioada în care a fost primar al municipiului Slatina. Vâlcov spunea, la ieșirea din sediul DNA, că este nevinovat și că nu a luat mită pentru intervenții în sprijinul unui om de afaceri.

Astăzi, au cerut însă Parchetului General să înceapă procedura pentru obținerea avizului de arestare din partea Senatului, Darius Vălcov beneficiind, în baza mandatului său de parlamentar, de imunitate.

Procurorii susțin că actualul ministru ar fi primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro de la un om de afaceri pentru a influența încheierea unor contracte locale. În referatul DNA se arată că banii s-au plătit pentru influențarea de către Vâlcov, pe atunci primar al orașului Slatina, a obținerii de către compania privată a unor contracte de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești și ar fi reprezentat 20% din valoartea acestora.

Proiectul pe care Vâlcov este suspectat că l-ar fi influențat, început în noiembrie 2008, se referă la „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, beneficiarul său final fiind SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare.

Legătura dintre Vâlcov și administratorul societății comerciale s-ar fi stabilit în 2009. Ca urmare, „cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Bogdan Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri”, se arată în comunicatul DNA.

Licitațiile au fost câștigate de firma respectivă, procurorii susținând că, în urma încheierii contractelor, administratorul societății și Darius Vâlcov „au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei”. „Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se menționează în comunicatul DNA.

Din 2012, modalitatea de primire a banilor s-a modificat însă. Referatul DNA menționează „probleme financiare” ale companiei private, moment în care Darius Vâlcov l-ar fi pus în legătură pe omul de afaceri cu Minel-Florin Prina, atunci viceprimar, în prezent primarul municipiului Slatina, arestat la domiciliu în același dosar.

„În scopul disimulării provenienței ilegale a banilor”, arată procurorii, s-a stabilit ca „diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”. „De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”, se arată în comunicat.

Din informațiile DNA, „Darius Vlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme”.