Dobrițoiu: Vizăm o creștere anuală a bugetului Apărării cu 0,3% din PIB

Dobrițoiu: Vizăm o creștere anuală a bugetului Apărării cu 0,3% din PIB
Ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a declarat, miercuri, la seminarul "Smart Defence and Defence Investement", că ministerul pe care îl conduce dorește stoparea trendului de reducere a alocărilor bugetare și vizează o creștere anuală a bugetului cu 0,3% din PIB.

Ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a declarat, miercuri, la seminarul „Smart Defence and Defence Investement”, că ministerul pe care îl conduce dorește stoparea trendului de reducere a alocărilor bugetare și vizează o creștere anuală a bugetului cu 0,3% din PIB.

El a paricipat, miercuri, alături de ministrul de Externe, Titus Corlățean, și Patrick Auroy, adjunctul secretarului general al NATO, la acest seminar, organizat de Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Academia Oamenilor de Știință din România și Centrul de Analiză și Studii de Securitate.

Dobrițoiu a subliniat că acest concept, Smart Defence, nu se referă în principal la economisirea de bani, ci la crearea de valoare adăugată prin reducerea costurilor și dezvoltarea unor capabilități.

„După cum cunoașteți, bugetul apărării naționale se înscrie în aceeași tendință negativă, a reducerilor bugetare cu impact major asupra programelor de achiziții. Dorim să stopăm acest trend și ne-am propus un obiectiv de creștere a anuală cu 0,3 procente din PIB”, a arătat ministrul.

Demnitarul a arătat că din ce în ce mai multe țări membre NATO nu își mai pot permite responsabilități financiare ridicate la nivel aliat, cu impact direct asupra capacității de menținere și dezvoltare a capacităților militare.

„Din păcate, este de domeniul evidenței că aceste probleme nu pot fi soluționate pe termen scurt, o abordare optimistă de remediere a actualelor deficite poate viza cel mult un orizont de timp mediu”, a atenționat acesta.

În opinia sa, este necesar să fie maximizate rezultatele la nivelul capabilităților cu resurse limitate.

Dobrițoiu a menționat că Summit-ul de la Chicago a formalizat această provocare și a deschis „Era Smart Defence”, a apărării inteligente, care constituie o inițiativă ambițioasă, cu o finanțare deschisă și care vizează un orizont de timp extins.

„Astfel, împreună vom oține mai mult cu mai puține resurse”, a conchis el.

În cadrul dezbaterilor, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a menționat că acest concept strategic al NATO cere aliaților să aprofundeze cooperarea în domeniul dezvoltării capacităților, să micșoreze duplicările și să maximizeze eficiența achizițiilor, astfel încât contribuabilii să beneficieze de nivelul cel mai înalt de securitate posibil.

Potrivit lui Corlățean, obiectivul ambițios de transformare a apărării în cadrul NATO necesită o abordare comună a temei politicii industriei de apărare, el adăugând că obiectivul central al Alianței este și rămâne consolidarea securității statelor membre, iar pentru aceasta sunt necesare resurse financiare importante.

„România urmărește atingerea standardelor armatelor statelor membre NATO și susținerea reformei cu resurse financiare corespunzătoare conform cadrului financiar de austeritate”, a declarat ministrul.

El a menționat că inițiativa Smart Defence, a secretarului general al NATO, este binevenită în actuala realitate economică și militară și că, pentru a nu irosi resursele, este necesar să se asigure convergența unor inițiative și procese ca Smart Defence.

„În condițiile actuale de criză economică este important ca, pe lângă transmiterea unor mesaje publicului că securitatea reprezintă un bun care trebuie să fie păstrat, este necesar să construim un cadru normativ care să asigure faptul că am asimilat lecțiile prezentului și, dincolo de a avea ca obiectiv simpla supraviețuire, planificăm și ne pregătim activ pentru viitor”, a subliniat demnitarul.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt,...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide