Dobrițoiu: Vizăm o creștere anuală a bugetului Apărării cu 0,3% din PIB

Dobrițoiu: Vizăm o creștere anuală a bugetului Apărării cu 0,3% din PIB
Publicat: 31/10/2012, 11:22
Actualizat: 03/02/2019, 16:06

Ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a declarat, miercuri, la seminarul „Smart Defence and Defence Investement”, că ministerul pe care îl conduce dorește stoparea trendului de reducere a alocărilor bugetare și vizează o creștere anuală a bugetului cu 0,3% din PIB.

El a paricipat, miercuri, alături de ministrul de Externe, Titus Corlățean, și Patrick Auroy, adjunctul secretarului general al NATO, la acest seminar, organizat de Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Academia Oamenilor de Știință din România și Centrul de Analiză și Studii de Securitate.

Dobrițoiu a subliniat că acest concept, Smart Defence, nu se referă în principal la economisirea de bani, ci la crearea de valoare adăugată prin reducerea costurilor și dezvoltarea unor capabilități.

„După cum cunoașteți, bugetul apărării naționale se înscrie în aceeași tendință negativă, a reducerilor bugetare cu impact major asupra programelor de achiziții. Dorim să stopăm acest trend și ne-am propus un obiectiv de creștere a anuală cu 0,3 procente din PIB”, a arătat ministrul.

Demnitarul a arătat că din ce în ce mai multe țări membre NATO nu își mai pot permite responsabilități financiare ridicate la nivel aliat, cu impact direct asupra capacității de menținere și dezvoltare a capacităților militare.

„Din păcate, este de domeniul evidenței că aceste probleme nu pot fi soluționate pe termen scurt, o abordare optimistă de remediere a actualelor deficite poate viza cel mult un orizont de timp mediu”, a atenționat acesta.

În opinia sa, este necesar să fie maximizate rezultatele la nivelul capabilităților cu resurse limitate.

Dobrițoiu a menționat că Summit-ul de la Chicago a formalizat această provocare și a deschis „Era Smart Defence”, a apărării inteligente, care constituie o inițiativă ambițioasă, cu o finanțare deschisă și care vizează un orizont de timp extins.

„Astfel, împreună vom oține mai mult cu mai puține resurse”, a conchis el.

În cadrul dezbaterilor, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a menționat că acest concept strategic al NATO cere aliaților să aprofundeze cooperarea în domeniul dezvoltării capacităților, să micșoreze duplicările și să maximizeze eficiența achizițiilor, astfel încât contribuabilii să beneficieze de nivelul cel mai înalt de securitate posibil.

Potrivit lui Corlățean, obiectivul ambițios de transformare a apărării în cadrul NATO necesită o abordare comună a temei politicii industriei de apărare, el adăugând că obiectivul central al Alianței este și rămâne consolidarea securității statelor membre, iar pentru aceasta sunt necesare resurse financiare importante.

„România urmărește atingerea standardelor armatelor statelor membre NATO și susținerea reformei cu resurse financiare corespunzătoare conform cadrului financiar de austeritate”, a declarat ministrul.

El a menționat că inițiativa Smart Defence, a secretarului general al NATO, este binevenită în actuala realitate economică și militară și că, pentru a nu irosi resursele, este necesar să se asigure convergența unor inițiative și procese ca Smart Defence.

„În condițiile actuale de criză economică este important ca, pe lângă transmiterea unor mesaje publicului că securitatea reprezintă un bun care trebuie să fie păstrat, este necesar să construim un cadru normativ care să asigure faptul că am asimilat lecțiile prezentului și, dincolo de a avea ca obiectiv simpla supraviețuire, planificăm și ne pregătim activ pentru viitor”, a subliniat demnitarul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului