După ce Ghinea l-a acuzat de șantaj, Nicușor Dan împarte partidul în două: Ar fi o fractură internă peste care nu vom putea trece

După ce Ghinea l-a acuzat de șantaj, Nicușor Dan împarte partidul în două: Ar fi o fractură internă peste care nu vom putea trece
Publicat: 30/05/2017, 07:55
„A fost o sedință lungă a noului Birou Național, de 10 ore. Spre final s-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drulă: USR ca partid să se poziționeze împotriva schimbării Constituției. Se contura o majoritate clară pentru sustțnerea propunerii. Moment în care Nicușor Dan a amenințat că îți dă demisia dacă partidul se va poziționa. Mai mulți membri au cedat din păcate acestui șantaj. L-am anunțat atunci pe Nicușor Dan că dacă nu avem o decizie e momentul să îți asume personal acest lucru și că eu m-am săturat să răspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului și nu le asumă personal”, a răspuns Cristian Ghinea, printr-un comentariu, la o postare pe Facebook în care unor membri ai USR li se cereau explicații referitoare la poziția partidului față de problema schimbării definiției familiei.
Mai departe, Ghinea s-a declarat nemulțumit și de lipsa de consecvență a unora dintre colegii săi care, după ce „au intrat în Parlament defilând cu Ciolos, acum se pare că ar trebui să cer voie de la Oana Bazgan sau Cosette Chichirău să mă asociez cu Dacian Cioloș”. Deputatul USR a vorbit și despre faptul că e contestat în partid pentru că face parte și din Platforma România 100: „E amuzant și tragic în același timă. Din interior arată și mai ciudat”.
„Congresul USR ne-a dat un mandat clar pentru o conducere colectivă. Nicușor Dan crede altfel. Congresul ne-a dat un mandat clar – toți membrii Romania 100 care au candidat au intrat în BN al USR – pentru ca cele două forțe reformiste să meargă împreună. Acest mandat este acum ridiculizat de Nicușor Dan și de garda sa pretoriana. Democrația internă e acceptată cât vrea Nicușor Dan, care fie schimbă regulile, fie mută atribuții dacă nu iese bine la vot, fie amenință cu demisia. Not fun totuși””, a tras Ghinea concluzia.
La scurt timp după aceste critici,liderul Uniunii a venit și el cu explicații prin care a încercat să explice de ce formațiunea nu se poate poziționa unitar pe un astfel de subiect: „Am cădea cu toții în capcana de a vorbi despre ce ne divizează și nu despre ce ne unește. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece”. Nicușor Dan a înțeles să tranșeze problema reducând, din nou, partidul la două tabere: progresiști vs. conservatori, menționând că USR și-a asumat încă de la început să unească aceste două orientări sub umbrela unor principii comune și subliniid ideea că, în loc să se discute despre aceste diferențe de viziune, ar fi mai util ca toată lumea să se concentreze pe problemele reale.
„În zecile de întâlniri cu oameni care doreau să vină în USB / USR am spus că singura șansă pe care o avem de a sparge blocada sistemului este coalizarea, sub aceeeași platformă, a oamenilor cu opțiuni ideologice diferite, într-un program bazat pe ce ne unește, pe urgențele societății. Am spus că în USB / USR este loc și pentru progresiști și pentru conservatori, o temă care este prea intimă pentru foarte mulți pentru a fi tranșată prin vot”, și-a argumentat Nicușor Dan poziția față de problema schimbării definiției familiei.
Pe scurt, Dan a insistat asupra distincției „progresiști” – „conservatori” accentuând că partidul trebuie să fie un loc unde cele două viziuni să colaboreze și că asta nu trebuie să distragă atenția de la adevăratele probleme ale societății.: „Există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziționeze pe tema redefinirii familiei creștine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu toții în capcana de a vorbi despre ce ne divizează și nu despre ce ne unește. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziționare care ar încălca convingerile intime ale unor colegi ai noștri aflați în minoritate”.
La votul în Camera Deputaților, cei mai mulți dintre cei 22 de parlamentari care s-au declarat împotriva schimbării definiției familiei au fost din partea USR: 15. Nicușor Dan a înțeles, însă, să nu voteze, precizând ulterior că el nu vrea să fie „mediator” într-o asemenea chestiune, și fiind ulterior criticat în spațiul public pentru lipsa de coerență a USR pe această temă.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului