După ce l-a scăpat pe Șova de arestare, Senatul a modificat articolul care l-a salvat pe fostul ministru

Comisia de Regulament a Senatului a modificat, marți, articolul 173 din Regulament, stabilind că „Senatul hotărăște asupra cererii cu votul secret al majorității senatorilor prezenți” și înlocuind astfel prevederea potrivit căreia decizia se lua cu votul majorității „membrilor Senatului”.

UPDATE 16:01Nicolae Vlad Popa, PNL: „Iată dovada că ceea ce am susținut este perfect adevărat, ceea ce noi am motivat în sesizarea CCR este perfect” fundamentat. Ce a făcut președintele Senatului, susținând că nu s-a întrunit numărul suficient de voturi a fost neconstituțional, greșit și, ca atare, iată recunoașterea greșelii președintelui Senatului”

UPDATE 15:59Articolul 173 din Regulamentul Senatului a fost modificat, fiind 109 voturi „pentru”, unul singur „împotrivă” și o abținere. Noua formă:Senatul hotărăște asupra cererii (n.r.- de reținere și arestare preventivă) cu votul secret al majorității senatorilor prezenți„. Practic, a fost înlocuită sintagma „senatorilor săi” cu sintagma „senatorilor prezenți”.

Votul pentru modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului

UPDATE 15:56Senatorul Marius Neculoiu PNL și senatoarea PC Cristiana Anghel au propus ca forma finală să fie „cu votul senatorilor prezenți care au votat”.

UPDATE 15:54Cristian Bodea a reiterat necesitatea adoptării unei hotărâri și în cazul în care cererea procurorilor nu întrunește numărul necesar de voturi, adică este respinsă.

UPDATE 15:39Senatul a pus pe ordinea de zi și propunerea de modificare a articolului 173 din Regulament, cel care l-a salvat pe Dan Șova de o eventuală arestare preventivă, pentru a fi adoptată azi.

UPDATE 15:34 Senatorul PNL Sebastian Grapă a propus ca Senatul să adopte o hotărâre, în baza noii modificări a Regulamentului, de adoptare a încuviințării reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova, pe baza votului dat săptămâna trecută. „Vă solicit să emitem o hotărâre în urma acelui vot și să constatăm, după ce parcurgem etapele succesive, să luăm act că printr-o hotărâre că rezultatul încuviințează, nu împietează solicitarea procurorilor”, a cerut Grapă. Președintele de ședință, Ioan Chelaru, a spus că nu poate face o asemenea propunere în plen.

Președintele comisiei de Regulament a Senatului, Sebastian Grapă a declarat că nu este o noutate faptul că articolul 173 din Regulamentul Senatului trebuia modificat.

„Ați văzut, de altfel, din votul plenului de ieri că toate forțele politice reprezentate în Senat au fost de acord că acesta trebuie modificat. Modificarea constă în faptul că, dacă până acum articolul 173 spunea că Senatul hotărăște asupra cererii cu votul secret al majorității membrilor săi. Acesta se modifică și va suna așa: „Senatul hotărăște asupra cererii cu votul secret al majorității senatorilor prezenți”, a spus Grapă, precizând că în comisie s-a înregistrat unanimitate.

El a mai precizat că s-a redus, astfel, cvorumul pentru luarea deciziei, de la două treimi la o majoritate simplă.

„Am uniformizat astfel regulamentul Senatului cu Constituția și cu cele două hotărâri ale CCR în vigoare. Astăzi eu voi solicita plenului suplimentarea ordinii de zi a ședinței Senatului cu acest punct și bineînțeles aștept un vot”, a mai menționat Sebastian Grapă.

Plenul Senatului a decis, luni, demararea procedurii de punere în acord a prevederilor Statutului deputaților și senatorilor și a Regulamentului Senatului, cu prevederile Constituției, în urma votului în cazul Șova.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu a declarat în plen că, în urma votului dat în cazul lui Dan Șova, care a stârnit „comentarii și discuții”, propune plenului „să se facă o adaptare a Statutului senatorilor și deputaților cu prevederile Constituției.

Sârbu a precizat că se referă la Legea 96/2006, privind Statutul deputaților și senatorilor, care trebuie pusă în acord cu prevederile articolului 73, alin 2 din Constituție, având în vedere decizia CC nr. 322/2007, și a deciziei nr. 990/2008.

Propunerea a fost adoptată de plen cu 117 voturi „pentru”, un vot împotrivă și o abținere.

În urma votului, plenul Senatului a aprobat demararea procedurilor de modificare a articolul 173 din Regulamentul Senatului și modificarea articolul 24, alin 2, din Legea 96/2006.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?