Dușa, în SUA: Amplasamentul de la Deveselu, pilon important al Parteneriatul strategic România-SUA

Dușa, în SUA: Amplasamentul de la Deveselu, pilon important al Parteneriatul strategic România-SUA
Publicat: 18/10/2013, 20:12
Actualizat: 16/03/2017, 00:52

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a afirmat, la o dezbatere a Consiliului Atlantic al SUA, că România este un susținător activ a dezvoltării unei capabilități NATO de apărare antirachetă, iar amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanți piloni ai parteneriatului strategic.

Dușa se află, de joi, într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, având programată și o întâlnire cu omologul american, Charles Timothy Hagel, secretar al Apărării.

Ministrul român s-a întâlnit cu membrii Consiliului Atlantic al SUA, participând la o dezbatere organizată de către Consiliul Atlantic al SUA, pe tema „Stadiul programelor SUA – România”, informează un comunicat al MApN remis, vineri, MEDIAFAX.

„În mesajul său, ministrul Apărării a susținut ideea că România rămâne printre cei mai activi susținători ai dezvoltării unei capabilități NATO de apărare antirachetă, programul SUA de dezvoltare a sistemului antirachetă în Europa fiind conform cu angajamentul comun privind crearea unei arhitecturi aliate corespunzătoare în domeniul apărării antirachetă.”, se menționează în comunicat.

„Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanți piloni ai Parteneriatului Strategic România – SUA în domeniul securității și o contribuție valoroasă la dezvoltarea capacităților NATO în domeniu”, a transmis participanților ministrul român.

El a afirmat că „anul 2014 constituie un reper definitoriu pentru Alianța Nord Atlantică”. „Intrăm într-o nouă perioadă a Alianței, odată cu procesul de retragere din Afganistan. Finalizarea celei mai mari operații aliate oferă oportunități pentru recalibrarea priorităților și a angajamentelor. Mai mult, agenda NATO are nevoie de o nouă generație de oportunități la nivelul dezvoltării capabilităților de apărare”, a mai menționat Dușa.

Porivit MApN, la dezbatere a fost abordată problema formării unui front comun în domeniul apărării împotriva amenințărilor cibernetice, prin sublinierea importanței implementării conceptului de „Cyber Defence” în toate statele membre ale NATO și, în acest sens, Mircea Dușa a punctat faptul că un atac asupra unui singur stat poate duce la slăbirea întregii Alianțe, ca urmare a stadiului actual de interconectare și inter-relaționare dintre acestea, fapt admis de către toți ceilalți participanți la întâlnire.

„Mesajul principal al reprezentanților Consiliului a fost acela că este nevoie de o Alianță activă, care să răspundă amenințărilor precum terorismul, conflictele, amenințările cibernetice sau traficul ilegal de arme”, mai precizează MApN.

Agenda de discuții a cuprins și teme legate de programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 al Forțelor Aeriene Române, bugetul M.Ap.N., situația de securitate din Siria și importanța forțelor pentru operații speciale.

Consiliul Atlantic este un forum academic de dezbatere (think tank) non-partizan, care promovează conducerea constructivă și implicarea în afacerile internaționale pe baza rolului central pe care comunitatea atlantică îl are în abordarea provocărilor globale. Fondat în SUA, în anul 1961, Consiliul oferă un forum esențial în vederea traversării schimbărilor fundamentale, fie ele politice sau economice, prin educarea și folosirea unei rețele unice și influente de lideri din domeniul politic, al mediului de afaceri și al mediului academic. Consiliul cuprinde zece centre regionale și programe funcționale care duc la îndeplinire misiunea organizației. Consiliul a organizat la Bucuresti Summit-ul Tinerilor Atlantiști (2008), cu ocazia Summit-ului NATO al șefilor de State precum și Black Sea Energy and Economic Forum (2009), deschis de către fostul președinte al Consiliului Atlantic, senatorul Chuck Hagel, actualul secretar al apărării al SUA.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni