Elena Băsescu a informat-o pe Viviane Reding despre cazul consilierului local Rareș Buglea

Elena Băsescu a informat-o pe Viviane Reding despre cazul consilierului local Rareș Buglea
Publicat: 05/02/2013, 11:01
Actualizat: 03/02/2019, 22:47

Eurodeputatul PDL Elena Băsescu a informat-o, în cadrul sesiunii Parlamentului European, pe Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție, Drepturile Fundamentale și Cetățenie, despre cazul lui Rareș Buglea care a vorbit despre sterilizarea femeilor rome sărace.

„Stimată doamnă comisar Reding, sunteți o persoană care a reacționat întotdeauna ferm atunci când a venit vorba de orice tip de discriminare. De aceea, doresc să vă aduc la cunoștință inițiativa pe care a avut-o zilele acestea un lider local din coaliția social-liberală, aflată la guvernare în România. Consilierul local Rareș Buglea a cerut ca femeile sărace de etnie romă, care nu au condiții să își crească copiii, să fie nici mai mult nici mai puțin decât sterilizate”, i s-a adresat Elena Băsescu oficialului CE, la o dezbatere desfășurată luni seară în plenul PE privind eliminarea și prevenirea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor.

Eurodeputatul PDL a spus că este „consternată” mai ales de faptul că Buglea se întreba retoric: „De ce să o lăsăm să îl mai nască și pe al doilea, de ce să o lăsăm să îl mai nască și pe al cincilea?”.

„Deci, avem de-a face cu discriminare de gen, etnică și de statut social. Mai mult, este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului, respectiv dreptul la viață. Surprinzător este faptul că acest domn care instigă la ură rasială a colaborat cu o fundație care derulează proiecte finanțate din fonduri europene pentru protecția romilor. Ar fi trebuit să cunoască faptul că există o strategie europeană de incluziune socială a romilor, iar ca țară membră UE, nu putem folosi practici care ne trimit cu gândul la Holocaust, atunci când peste 400.000 de evrei și de romi au fost sterilizați”, a spus Elena Băsescu.

Ea a mai arătat și că autoritățile din România nu tratează corespunzător cazurile de violență împotriva femeilor, amintind cazul de anul trecut al angajatului MAI care și-a ucis soția și colega acesteia într-un atac armat la un salon de coafură din București.

„Infracțiunile de violență nu sunt de cele mai multe ori abordate, iar atunci când ele sunt raportate, autoritățile nu le tratează cu prioritatea cuvenită. Voi exemplifica cu o tragedie petrecută în București anul trecut, când un polițist și-a ucis soția și pe colega sa de serviciu în urma unui atac armat. Au existat 14 sesizări de comportament agresiv depuse la Poliție împotriva bărbatului, însă autoritățile au preferat să le ignore”, a mai spus Elena Băsescu.

Rareș Buglea, președinte TNL Alba și consilier local la Alba Iulia, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbește despre educația sexuală a membrilor etniei rome, dar și despre sterilizarea femeii rome.

„Am introdus noi apa în țigănime…( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuiește mai nou nu zice țigănime, zice lângă Dedeman 🙂 ) Ei bine dragii mei acolo sa introdus apa și un strat subțire de pavele (așa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea și educația acolo și mai ales zic eu, educația sexuală…. știu că falșii umaniști mă vor critica aspru, dar susțin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naștere la ancheta socială se dovedește că nu are condiții și nici intenția de a crește primul prunc în condiții cât de cât umane!”, susținea Buglea în postarea sa de pe rețeaua de socializare, care conține numeroase greșeli gramaticale.

Consilierul local mai spunea că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar „statul să plătească ajutoare sociale”.

Buglea mai susținea că „iubește omul indiferent de culoare, religie, origine”, însă afirma că ceea ce se întâmplă în familiile de romi care nasc numeroși copii este „dovadă de inconștiență”.

„De ce o mai lăsam să îl nască și pe al 2-lea și pe al 5-lea……să plătească statul ajutoare sociale și să punem noi zece lacăte pe poartă???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea….lui, însă cea ce facem noi acum, adică fam de români care un copil maxim doi, iar fam de țigani și mă refer aici la țiganii cei mai needucați și ne integrați…de la cinci copii în sus…este o dovadă de inconștiență și iresponsabilitate față de viitorul acestei țări! și cred ca le asigurăm un viitor foarte «sigur» copiilor noștri, pe când vor fi ei mari, iar ponderea va fi de 5 la 1”, scria Buglea.

Luni, când această postare a fost redată în presă, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat s-a autosesizat și că va analiza această situație sub aspectul prevederilor Ordonanței de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, referitoare la un posibil comportament discriminatoriu care a avut ca scop sau a vizat atingerea demnității umane.

Totodată, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, declara că Rareș Buglea și-a scris demisia din funcția de președinte al organizației de tineret ca urmare a afirmațiilor făcute pe rețeaua de socializare privind sterilizarea femeilor de etnie romă.

„(Rareș Buglea – n.r.) mi-a spus că a scris deja demisia din funcția de președinte al TNL Alba, o am pe masă când ajung la sediu, o trimite și prin fax, pe mail, la secretariatul general și la Tineretul Național Liberal (…) Mi-a spus că, de fapt, el a făcut o greșeală, discuta cu prietenii despre problemele mamelor care își abandonau copiii, că ce soluție ar fi ca să nu-și mai abandoneze copiii, și a luat-o razna și s-a gândit el că ia să le pedepsească pe mamele alea care își abandonează copiii și să le facă ceva. Acum și-a dat seama de greșeală și și-a asumat-o politic”, spunea Atanasiu.

Președintele TNL, Florin Alexe, declara că organizația pe care o conduce se delimitează de afirmațiile liderului TNL Alba, care este și consilier local, fapt pentru care i s-a cerut demisia de onoare.

„I-am cerut demisia de onoare (de la șefia TNL Alba – n.r.), din câte am înțeles acest lucru se va întâmpla în cursul zilei de astăzi (…) A fost partener, a lucrat pentru diferite organizații care sprijină romii, am văzut că lucrează cu domnul Gruia Bumbu, o personalitate…Nu știu ce l-a apucat, o fi fost o seară mai grea pentru dânsul”, declara Florin Alexe.

Rareș Buglea este, de anul trecut, consilier local în Alba Iulia. În ultimii ani, Buglea a fost angajat al Prefecturii Alba și a lucrat pe mai multe proiecte europene în cadrul Asociației Pakiv România, organizație care se implică în rezolvarea problemelor persoanelor de etnie romă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?