Elena Udrea face plângere la CSM împotriva lui Kovesi: Ar fi obligatoriu să fie demisă

Publicat: 06/07/2017, 13:37
Actualizat: 25/03/2019, 21:08

Udrea a spus referitor la dezvăluirile fostului procuror DNA Mihaela Iorga, că șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a făcut presiuni pentru ca ea să fie arestată, precizând că a făcut mai multe plângeri la CEDO. Elena Udrea a făcut aceste afirmații, joi, la instanța supremă după ce a avut loc un nou termen în dosarul ce vizează campania prezidențială din 2009.

Udrea a explicat că este convinsă că procurorul Mihaela Iorga „a fost presată” să propună arestarea sa.

„Cum credeți că doamna Iorga, după ce a spus ce presiuni a primit să mă aresteze pe mine a treia oară, cum ar fi putut să cerceteze independent și strict în spiritul legii, un denunț împotriva doamnei Kovesi făcut de mine în februarie 2015. Eu cred că dânsa a spus doar o parte din presiunile care s-au făcut. Daca în a treia cerere de arestare au fost presiuni de la Kovesi să mă aresteze, vă dați seama ce s-a întâmplat în februarie 2015, când am fost prima dată arestată. Toate acestea sunt subiectul unor plângeri la CEDO, pe care le-am făcut și pe care le voi mai face, mai ales acum, având aceste probe de partea mea”, le-a declarat Udrea jurnaliștilor prezenți la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Elena Udrea susține că nu are pârghii pentru a se plânge de abuzuri privind dosarele penale în care este vizată și „față de acțiunile Codruței Kovesi și ale lui Florian Coldea”, mai ales în condițiile în care președintele României, „din motive de dosare personale ale familiei, iese și girează aceste persoane și abuzurile” acțiunile Codruței Kovesi. Udrea face referire și la procurorul general al României, susținând că este un „executant al doamnei Kovesi”, dar și la noul dosar trimis instanței, care este judecat de completul care a condamnat-o în Gala Bute.

Referitor la scandalul din DNA, Elena Udrea susține că se impune ca procurorul șef al DNA să fie demis. „Ar fi obligatoriu să fie demisă. Nu cred că există în lumea asta civilizată și democratică vreo situație în care un procuror șef ar mai rămâne în funcție după tot ce s-a aflat despre dânsa. De la minciuni pe care le spune permanent, la relații neprincipiale și oculte cu clasa politică, cu oameni de afaceri, până la abuzurile pe care le săvârșește. A distrus încrederea în justiția din România și, totuși, cei care ar trebui să-i ceară demisia sau să o demită, la rândul lor oameni cu probleme sau care pot fi șantajați, continuă să o susțină”.

Întrebată dacă o bucură conflictul din DNA, Elena Udrea a spus că o „îngrozește”. „Este incredibil că aflăm lucrurile astea, nu că le spune Elena Udrea, nu că vorbește un inculpat, ci un procuror, un procuror care m-a arestat o dată, nu care ar fi avut o simpatie specială pentru mine. Când oamenii din sistem demască aceste lucruri și nu se întâmplă nimic nu are com să mă bucure”, spune fostul ministru.

După ce Mihaela Iorga a declarat că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut, prin intermediul lui Călin Nistor, să o rețină pe Udrea deși nu exista și un aviz al Parlamentului pentru arestarea preventivă, fostul ministru anunța că va depune o plângere penală. Acum, Elena Udrea anunță că se va îndrepta către CSM.

„Înțeleg că instigarea la represiune nedreaptă nu se pedepsește în penal. În mod cert, voi face plângere la CSM, nu că aș avea încredere în CSM-ul condus de doamna Ghena, dar poate că vor veni și vremuri în care toate aceste plângeri vor fi luate în seamă și analizate corect”, a mai declarat fostul ministru.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au trimis în judecată, în 24 mai, sub control judiciar, pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica președintelui României în funcție la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare și pe Dan Andronic, în stare de libertate, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”, arată DNA într-un comunicat de presă..

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?