Elena Udrea îi bagă pe Boc și Predoiu în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea îi bagă pe Boc și Predoiu în dosarul „Gala Bute
Publicat: 23/09/2015, 17:24

Cererile și excepțiile inculpaților din dosarul „Gala Bute” au fost luate în discuție, miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în cameră preliminară și în ședință secretă.

Elena Udrea a contestat, în fața instanței, actul prin care a fost deferită justiției, cerând refacerea parțială a anchetei, pentru că nu ar fi concret explicată fapta de abuz în serviciu, de care au acuzat-o procurorii și nu este judecat omul care i-ar fi dat banii drept mită.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului a declarat, la ieșirea de la ICCJ, că procurorii s-au grăbit cu rechizitoriul pentru că în cauză erau arestați, dar în acest fel s-a prejudiciat foarte mult calitatea acuzării.

„Spre exemplu, la infracțiunea de abuz în serviciu, nu se spune care este fapta pe care am savârșit-o, adică ce a făcut Elena Udrea greșit, ce act a semnat sau ce acțiune a fost greșită de sunt acuzată de abuz în serviciu”, a mai spus Udrea.

Ea a adăugat că fostul premier Emil Boc și fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu ar putea explica în fața instanței în ce condiții au semnat Hotărârea de Gvern și ar putea spune dacă ea a determinat instituția în promovarea și aplicarea acelui document.

„În mod cert îi voi cere ca martori pe Emil Boc și pe Cătălin Predoiu, pentru că a existat o HG privind implicarea ministerului (Dezvoltării Regionale și Turismului, n.r.) în promovarea României în cadrul Galei Bute și pentru că în descrierea acuzației la adresa mea este aceea că eu am determinat Guvernul să accepte implicarea ministerului”, a mai spus Udrea.

Udrea a adăugat că Boc și Predoiu trebuie chemați ca martori în dosarul „Gala Bute” și trebuie văzut cum s-a dat această hotărâre de Guvern, pentru a se stabili dacă „era ceva ilegal”.

„Dacă a fost ceva ilegal, atunci a semnat și domnul Predoiu. Adică trebuie să vedem dacă e ilegal la Elena Udrea, atunci trebuie să fie ilegal și la domnul Predoiu, nu poate să fie doar Udrea trimisă în judecată pe acest aspect”, a mai spus fostul ministru.

Udrea a mai arătat că a contestat faptul că „nu este în dosar” și cel despre care spun procurorii că ar fi dat mita care a ajuns de la fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia la ea.

„Față de dânsul s-a disjuns cauza, iar procurorii au spus că trebuie să mai cerceteze, să vadă dacă chiar a avut loc darea de mită”, a precizat Udrea.

„Și atunci întrebarea este, dacă nu ne-am lămurit cu privire la darea de mită, cum putem fi siguri că s-a luat mita respectivă și dacă procurorii vor constata că domnul nu a dat mita, eu cum voi fi judecată pentru luare de mită? Ăsta a fost unul dintre motive pentru completarea sau definitivarea urmăririi penale”, a mai arătat Udrea.

Ea a precizat că „acuzațiile legate de Gala Bute au fost o dată respins”, că a existat o dată o infirmare a rechizitoriului întocmit de procuror și atunci s-a cerut cercetarea implicării funcționarilor ministerului în organizarea evenimentului și că „nu există niciun acuzat în dosarul Gala Bute decât ministrul, Elena Udrea”.

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanța supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliției Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgșor.

În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă.

Potrivit DNA, între 2010 și 2011, Elena Udrea și fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit că Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu. Plățile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

În 2011, Udrea ar fi cerut și primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările față de Elena Udrea pentru infracțiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL București, sub aparența unor contracte de donație fictive, întocmite pentru a disimula originea infracțională a banilor.

Elena Udrea este urmărită penal și în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanța a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”