Emanuel Ungureanu, ONG-istul care vrea să ajungă șeful USR: „Cu un USR puritan și cu PNL arogant, PSD va avea 80% în parlament în 2020″

Emanuel Ungureanu, ONG-istul care vrea să ajungă șeful USR: „Cu un USR puritan și cu PNL arogant, PSD va avea 80% în parlament în 2020
Publicat: 12/05/2017, 19:03
În acest moment, situația din USR s-a mai liniștit, crede Emanuel Ungureanu, unul dintre cei patru candidați care aspiră la funcția de președinte al Uniunii, dar în urma discuțiilor legate de persoana lui Dacian Cioloș lucrurile au fost destul de„învolburate”. Nici acum nu înțelege exact care au fost motivele pentru care colaborarea cu fostul premier nu s-a concretizat, dar un lucru e sigur: ia în calcul foarte serios ideea de a se înscrie în Platforma sa,„România 100″. Acest lucru nu interferează nici cu statutul său de membru USR, nici cu candidatura la șefia partidului, pentru că, spune Ungureanu, de la întâlnirea pe care Cioloș a avut-o în grupul parlamentar USR,a rămas„cu acea convenție că membrii USR, inclusiv parlamentari se pot înscrie în acea platformă, fără să fie în conflict de interese cu statutul de membru USR”.
Deputatul vede mișcarea ca pe o dovadă de consecvență, pentru că aceasta a fost până acum una dintre marile greșeli a partidului, despre care Ungureanu spune că, oricum, a fost taxată dur pe rețelele de socializare.
„Curajul, în primul rând, maturitatea și profilul de luptător. Veți vedea că de 14 ani eu lupt cu mafia din sistemul de transplant, lupta aceata am dus-o de unul singur foarte mulți ani(…) șiiată că acum procurorii DIICOT au intrat în această lume și cred că abia e la început ancheta și surprizele vor fi uriașe cu privire la rețeaua care a manipulat lumea transplantului peste 20 de ani în România”, a răspuns Ungureanu pentru Gândul, întrebat ce îl recomandă pentru a ocupa această funcție, arătând și că oferta sa pentru partidse desprinde tot din aceste atribute ale sale:„Cred că partidul are nevoie la conducere de o persoană fermă, o persoană matură, care a trecut prin experiențe importante în viață, a trebuit să mediez, a trebuit să gestionez situații complicate pentru un grup foarte mare, am fost și președintele unei asociații la nivel național foarte mulți ani”.
Lipsa de constanță a USR a determinat de multe ori apariția etichetei de formațiune care amâna sau ezită să ia decizii, iar Emanuel Ungureanu susține că acesta este un reproș pe care îl poate face actualei conduceri, iar dovada este și poziția lui Nicușor Dan în ceea ce privește votul în problema pentru revizuirea Constituției, acolo unde a ales să nu-și exprime opțiunea.
„Eu sunt genul de persoană care îmi asum decizii cu da sau nu, mă abțin foarte rar, cu argumente foarte importante. Cred că România are nevoie de lideri care să fie deciși(…)de oameni care să facă lucrurile bine și repede, pentru că nici la această oră, spre exemplu, între Cluj și București nu mergem pe autostradă și Guvernul ne anunță că loturile II și III din bucățica de autostradă Sebeș-Turda vor fi date în folosință abia la sfârșitul anului. Deci România, așa cum arată ea în stradă, vrea ca lucrurile să se facă repede și bine, nu încet și prost ca până acum, și cred că USR are această șansă, să se miște repede și bine. Electoratul nostru, din păcate, nu are răbdare, iar în partea PNL-ului jumătate, din punctul meu de vedere, din analiza mea după patru luni în Parlament, jumătate din PNL este lipit de PSD ca rața de boboc„, a spus Ungureanu pentru Gândul, adăugând că„USR este în pericol de moarte dacă nu dezlipim rapid eticheta de indecis, nehotărât sau amânator”.
Această abordare care, cel puțin din exterior, pare pe undeva haotică este cauzată de perioada scurtă în care partidul a trebuit să se formeze pentru a intra în concurență directă cu formațiunile consacrate deja în spectrul politic, motiv pentru care și membrii sunt în acest moment prea puțini, fapt care întârzie dezvoltarea unei arhitecturi solide.
„Cred că partidul nostru, care are 600.000 de votanți, are mult prea puțini membri la această oră. Eu cred că noi vorbim despre un debut de partid, că partidul are 15 filiale, la Alba Iulia, spre exemplu, nu avem filială, la Iași lucrurile sunt aproape la început, la fel și la Bacău și în multe alte locuri. La Cluj, ca să dau un exemplu foarte apropiat, avem peste 27.000 de voturi și 58 de membri. Or, în condiții acestea, noi nu putem vorbi încă de un partid așezat. (…)Deci e foarte greu să vorbim despre un USR articulat, când noi nu avem nici măcar 9 luni, cât are nevoie un copil ca să poată să se nască în condiții de siguranță. Vorbim, deci, despre un grup de initiativă, dacă vreți, care se așază și discută idei, comunică mai bine sau mai prost. Cred că mai avem nevoie de ceva timp ca să ne coagulăm ca partid și să ne clarificăm”, a explicat deputatul USR.
Situația nu poate continua, însă, în aceeași notă, mai ales pentru că un partid trebuie să aibă o viziune clară, și nu se poate întotdeauna găsi consensul și, în niciun caz nu se poate ca membrii să refuze votul sau să se abțină cu orice ocazie. În fapt, din interior, lucrurile se văd puțin altfel, susține USR-istul, care declară că în interiorul grupului parlamentar deciziile se iau pe baza majorității și că formațiunea arată disciplinat până acum. Totuși, membrii din Parlament s-au remarcat și prin multe mișcări spontane pe care unii le văd ca pe o manifestare de„gașcă”, dar despre care Ungureanu susține că sunt chiar un avantaj, pentru că denotă și faptul că nu există interese„murdare și mărunte” în spatele votului.
„Nu știi, la un moment dat cum ar trebui să te manifești, pentru că noi, atitudinea din Parlament, acele strigăte ‘hoții’, ‘rușine’, poate păream și noi o gașcă de oameni care nu se manifestă după un cod etic. Însă emoția străzii trebuia transmisă cumva în Parlament, erau totuși situații excepționale în care trebuie să te manifești excepțional. (…)trebuie să admitem că nu putem avea întotdeauna strategii. Mai trebuie să arătăm și ce suntem, dacă suntem: adică autentici în manifestarea noastră împotriva unor abuzuri, indignați”, explică Ungureanu manifestările din Parlament, precizând și că, pentru el, candidatura la președinție e o„slujbă” temporară, nu o funcție care presupune forță sau negocieri ascunse.
„Nu știu ce se întâmplă cu domnul Soros, ori a îmbătrânit, ori nu ne mai știe conturile ori și-a ales un alt partid, pentru că nu mai sunt bani”
Dincolo de aceste „demonstrații de indignare”, însă, în opoziție e nevoie și de măsuri concrete, iar Emanuel Ungureanu vine cu câteva exemple care, spune el, demonstrează că în cele patru luni de când se află în Legislativ USR-iștii au fost„extrem de performanți”: propunerea unui program de opt ore la Parlament, o lege care ține de scăderea procentului de aditivi în alimentația publică, atacarea Legii grațierii la CCR. Și dacă oamenii nu au aflat de inițiativele lor este pentru că USR nu mai are bani, iar aparițiile la TV sunt aproape inexistente.
„Nu știu ce se întâmplă cu domnul Soros, ori a îmbătrânit, ori nu ne mai știe conturile ori și-a ales un alt partid, pentru că aparițiile noastre sunt aproape de 0. Noi avem șansa cu Facebook, cu zona online, în rest, noi avem interzis la foarte multe televiziuni, pentru că nu avem bani”.Motivul ar fi acela că oamenii nu mai donează după tot scandalul cu Autoritatea Electorală Permanentă care, după donațiile online, a solicitat documente semnate în clar de cei care au ales să dea bani la partid, iar aceștia nu mai sunt acum dispuși să se lase„fugăriți” cu telefoane.
Pentru viitor, importantă este obținerea puterii, iar aceasta se construiește de la bază, crede Ungureanu, prin convingerea oamenilor din administrație, prin câștigarea de posturi de primar, consilier și prin modul în care membrii USR vor înțelege să facă diferența în comunitățile lor. Cum plănuiește să aducă cetățenii la urne, dacă va ajunge președinte?„Vorbind cu ei”, răspunde candidatul, dar și deschizând porțile partidului pentru oamenii luptători și curajoși care se evidențiază în comunitate.
„Pentru că eu nu cred în mesianism și nu cred într-o singură persoană care ar trebui să salveze România, pentru că am văzut deja cum au salvat-o Băsescu, Năstase. Iliescu și alții… deci eu cred într-un grup de oameni care cu energia lor pozitivă și cu competență, cu spirit organizatoric foarte bun, vor schimba cu adevărat lucrurile”, a ținut să sublinieze acesta.
Ungureanu: Închiderea USR înainte de Congres e un semn de„osificare” foarte periculos, care arată că liderilor le este frică să nu vină cineva să le ia partidul
De aici pleacă și o„greșeală uriașă” a actualei conduceri a partidului care, înainte de Congres, a decis să închidă porțile USR, iar oamenii nu au mai putut să se înscrie ca membri:„ăsta este un semn de osificare foarte periculos, arată că cei care conduc anumite filiale sau chiar conducerea partidului de acum are un sentiment de teamă că cineva vine să le ia partidul, lucru foarte prost”.
Același a fost și mesajul care i-a fost transmis lui Dacian Cioloș căruia i s-a construit astfel imaginea falsă a „unui individ care vine să ia un partid. Or noi trebuie să nu uităm că, deși uneori ne credem Albă ca Zăpada trebuie, mai degrabă, să ne credem Cenușăreasa și, cu modestie, poate alții să ne transforme în Albă ca Zăpada. Și aceștia trebuie să fie alegătorii”, mai crede candidatul la șefia USR, care adaugă:„văd urme mari de vanitate, invidie, orgoliu”.
Întrebat care a fost, concret, motivul acestei schimbări bruște de viziune, după ce în campania electorală USR a defilat braț la braț cu Cioloș, Emanuel Ungureanu susține că decizia nu a fost luată în niciun caz ținându-se cont de opinia majorității membrilor, dar nici nu a fost unilaterală, pe care Nicușor Dan s-o fi luat-o de unul singur.
„Citiți cu atenție ultimul interviu al lui Matei Păun și comparați-l cu ieșirile publice ale lui Nicușor Dan pe aceeași temă. Vezi găsi similitudini îngrijorătoare pentru mine. Exact argumentele pe care le folosește Matei Păun pentru refuzul USR de a-l primi pe Dacian Cioloș le găsim și la Nicușor Dan.Pe mine mă îngrijorează faptul că persoane care nu sunt membri USR sunt lipite de imaginea noastră în continuare fără să fie într-un for de consultare al nostru, fără să știm în ce măsură îl influențează pe președintele partidului sau conducerea partidului. (…) Nu-mi place, recunosc, că de foarte multe ori opiniile lui Matei Păun coincid cu cele ale lui Nicușor Dan și invers„, afirmă USR-istul, care mai spune și că mulți nu au înțeles de ce nu a fost invitat Cioloș în partid, dacă principiul majorității era cel care conta.„Majoritatea a zis că Dacian Cioloș trebuia să vină și Dacian Cioloș trebuia să vină. Punct.Deci n-am înțeles de ce a existat un fel de veto”. Interesul lui Matei Păun în implicarea în astfel de hotărâri nu ar fi unul clar, mai spune Ungureanu, dar acesta apare ca un„anxios din punct de vedere politic. Anxietate, frică, teamă, nesiguranță. Asta îmi transmite mie Matei Păun”.
Mai mult, Ungureanu își amintește de întâlnirea pe care grupul parlamentar al USR a avut-o cu Dacian Cioloș, atunci când a avut loc și o conferință de presă comună, iar relațiile dintre actualul lider al formațiunii și fostul premier părea una jovială,„o relație de prietenie limpede”, ba chiar s-a spus public că„Cioloș e binevenit în USR oricând. Adică era la fel cum spunem că apa e udă și iarba-i verde și cerul albastru, la fel de clar și faptul că venirea lui Dacian Cioloș este un lucru pozitiv”.
Lipsa banilor face și mai acută nevoia de implicare a cât mai multor oameni care se potrivesc valorilor USR, iar pentru asta e nevoie de o mobilizare exemplară, pentru că USR să poată ajunge la guvernare în 2019. Nu neapărat singur, însă, fiindcă viziunea lui Ungureanu este una prin care vrea ca partidul să renunțe la„puritanism” și să caute oameni de valoare chiar și în partidele consacrate pe scena politică. Pentru viitoarele alegeri legislative, însă, deputatul refuză să fie„Nostradamus” și să anticipeze un scor.
Deci eu cred că dacă USR renunță la puritanism, despre care am vorbit în scrisoare, caută oameni de valoare în PNL, caută oameni de valoare în Platforma 100, unificată această zonă, care e impropriu spus ‘a dreptei’, zona oamenilor care sunt mai curați, mai onești. Nu curați, punct. Nimeni nu este neprihănit. Să nu ne facem iluzii că noi n-avem între noi Hrebenciucii noștri, că n-avem între noi oameni care disimulează că sunt curați. Să ne uităm cu modestie, cu responsabilitate și să fim conștienți că având resurse puține, fără alianțe bine făcute și oneste, nu vom reuși să avem guvernarea în 2019 și cred că asta este miza noastră”, arată acesta.
Nici o alianță cu PNL n-ar fi exclusă din start, pentru că Ungureanu refuză„generalizările fără esență”, mai ales că se regăsește foarte bine în valorile și principiile unora dintre liberali. Acesta dă exemplul Adrianei Săftoiu și al tinerei deputate Mara Mareș, dar nu ezită să spună că în ALDE și PSD sunt oameni de valoare cu care USR poate colabora în Parlament.
Iarăși, mie nu-mi plac generalizările fără esență. Uitați, vă dau un nume: eu mă regăsesc foarte bine în valorile și principiile unui om ca Adriana Săftoiu. Ca să dau exemple foarte concrete de oameni în care aș avea încredere în PNL, și lângă deputatul de Brașov, Mara Mareș, este un om de excepțională calitate. Sunt oameni din ALDE cu care comunicăm, dar pe care nu-i cunosc destul de bine. Sunt oameni în PSD de foarte bună calitate cu care trebuie să comunicăm și care nu se simt bine în Partidul Dragnea, deloc. (…)
Ca să rezum: deschidem partidul pentru multă lume, pe criteriile de integritate care se cunosc și care sunt cele mai dure criterii, cred, din Uniunea Europeană. Deci probabil că Maria Magdalena, așa cum am scris în scrisoare, n-ar avea nicio șansă să intre la noi. Să găsim oameni în celelalte partide cu care să comunicăm și cu care să găsim soluții împreună ca în 2019 să luăm puterea din mâna acestui partid mafiot care se numește PSD. Este foarte clar. Soluțiile boeme nu sunt pentru o Românie care nu are autostradă între Cluj și București”, ține să sublinieze candidatul USR la președinția partidului:„Eu nu cred că ar putea, trebuie să-l dea. E clar că în turul doi vom fi cu candidatul dreptei, dar noi, ca partid tânăr, trebuie să avem o figură care, la un moment dat și pentru acest segment să fie un fel de fracțiune”.
Deci cu un PNL arogant și cu un USR puritan, cu suma de nehotărâți și de oameni nemulțumiți, PSD în 2019-2020 nu va avea 60-65% cât are în Parlament acum, ci 80%, și atunci perspectiva de a ne muta în Congo devine chiar interesantă„, încheie Emanuel Ungureanu.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Ducesa de Sussex a dezvăluit primul produs din brandul său American Riviera Orchard