Eșalonul doi al Guvernului USD – UDMR: prefect maghiar în județul Brașov. Ce mai cuprinde înțelegerea locală USD – UDMR

Redactor:
Adrian Popescu
Eșalonul doi al Guvernului USD – UDMR: prefect maghiar în județul Brașov. Ce mai cuprinde înțelegerea locală USD – UDMR
După ce au stabilit Guvernul, USD și UDMR au stabilit prefecți maghiari în Brașov, Harghita și Mureș, subprefecți în Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Cluj, Timiș sau Hunedoara și 14 secretari de stat.

Negocierile dintre USD și UDMR privitoare la posturile din eșalonul al doilea al Guvernului Ponta 3 ce vor fi ocupate de udemeriști s-au soldat cu câteva surprize. Prima dintre ele – renunțarea de către UDMR la postul de prefect de Covasna, una dintre cerințele tradiționale ale udemeriștilor ori de câte ori Uniunea intra la guvernare.

„Am avut dreptul să nominalizăm un singur prefect în cele trei județe din Secuime (Covasna, Harghita, Mureș, n. Red.) și am optat pentru cel din Mureș, așa am considerat că este corect și solidar”, a explicat primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

În fapt, însă, potrivit altor surse din rândul negociatorilor udemeriști, renunțarea la postul de prefect de Covasna s-a datorat opoziției acerbe a deputatului pesedist  Horia Grama, singurul parlamentar român din acest județ, care l-a convins în cele din urmă și pe Victor Ponta.

În schimbul renunțării la postul de prefect de Covasna, udemeriștii au cerut, însă, înlocuirea din funcție a pesedistului Dumitru Marinescu. Acesta a fost acuzat de „abuz de drept și jignirea comunității maghiare” prin procesele intentate primarilor maghiari și consiliilor locale dominate de aleși maghiari, pentru refuzul acestora de a înlătura de pe clădirile publice din localitățile respective steagurile secuiești și drapelele Ungariei arborate ilegal.

La rândul său, șeful UDMR Brașov, Kovacs Attila, a dezvăluit că în locul postului de prefect de Covasna, udemeriștii l-au cerut și obținut pe cel de prefect de Brașov, pe lângă care au mai căpătat și posturile de prefect în județele Harghita și Mureș.

Kovacs Attila nu a negat că el va prelua funcția de prefect de Brașov.

„La pachet” cu cele trei funcții de prefect, Uniunea a mai căpătat și cinci posturi de subprefect, în județele Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Cluj și Timiș ori Hunedoara.

Pe lângă acestea, UDMR va mai avea și 14 posturi de secretari de stat, atât în cadrul unor ministere – Cultură, Educație, Dezvoltare Regională, Economie, Finanțe și la Minorități – cât și la conducerea câtorva dintre agențiile și autoritățile naționale „eliberate” de foștii șefi PNL-iști.

Protest vehement  al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Readucerea UDMR la guvernare, de data aceasta de către premierul Ponta, a provocat protestul vehement al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care reunește toate ONG-urile românești din aceste județe.

Semnatarii protestului califică readucerea UDMR la guvernare drept „trădare a intereselor naționale și lezare a demnității românești prin acceptarea tuturor condițiilor impuse de UDMR cu o sfidare nemaiîntâlnită la adresa națiunii române, condiții de neacceptat pentru orice națiune care se respectă”.
Totodată, Victor Ponta este acuzat că „s-a lăsat șantajat de o formațiune etnică situată, de-a lungul a peste două decenii, pe o poziție deschis dușmănoasă față de ideea de stat național, independent și indivizibil și care propagă purificarea etnică de români în localități din județeleCovasna, Harghita și Mureș”.

„Protestăm împotriva faptului că s-a acceptat în mod rușinos reabonarea lui Kelemen Hunor la funcția de ministru al Culturii române, pentru că astfel se reia politica unei culturi pe bază de resentiment împotriva românilor, de vreme ce noul titular se pronunță deschis împotriva statului național român. Kelemen Hunor se poate numi ministrul culturii resentimentare și nu ministrul culturii române. Considerăm că noua formulă guvernamentală a lui Victor Ponta este un atac la stabilitatea politică românească prin condițiile rușinoase pe care le-a acceptat din partea UDMR și de aici înainte această manevră politică se va numi stabilitatea în funcție a lui Ponta și USD și nu stabilitatea politică a României.

De fapt, acest act rușinos de trădare nu este decât o continuare a confruntării orgoliilor sintre Ponta și Antonescu, peste interesul național. (…..) Prin această acceptare a condițiilor propuse de UDMR se creează premisele pentru realizarea proiectelor separatiste și a cepor care urmăresc federalizerea României, deci o instabilitate pe termen lung a vieții naționale românești”, se mai spune în protestul FCRCHM.

Totodată, documentul face apel la „toți cetățenii să nu mai voteze pe reprezentanții unor partide politice care au ca priorități orgolii, ambiții și interese personale și nu interesul național al României și al românilor” și solicită „ca la orice dezbateri și propuneri de proiecte legislative, sau acte normative privind regionalizarea, modificarea Constituției, minoritățile naționale, însemnele regionale etc., mai ales cele privind Transilvania, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș să fie consultat pentru a exprima punctul de vedere al celor 400.000 de români din județele menționate”.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Partea neștiută a PRO TV-ului. Câți angajați are, de fapt, televiziunea numărul 1 din România
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Armata Japoniei se pregătește de război, în urma agresivității Chinei
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Care sunt primele lucruri pe care să le verifici la o mașină atunci când pleci...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide