Eurodeputații dezbat alături de Comisia Europeană situația statului de drept în România

Redactor:
Ana Petrescu
Eurodeputații dezbat alături de Comisia Europeană situația statului de drept în România
Europarlamentarii vor dezbate, luni după-amiază, la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situația respectării principiilor statului de drept în România. Dezbaterea va începe la 18.00, ora României, subiectul fiind al doilea punct pe ordinea de zi a plenului PE.

În noiembrie anul trecut, Parlamentul European și-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor și ar submina lupta împotriva corupției. Eurodeputații vor evalua acum în plen evoluția situației din România în ultimele luni, potrivit unui comunicat al instituției.

Premierul Viorica Dăncilă nu va participa la dezbaterea din PE. În programul șefului Executivului, anunțat de către Guvern, nu figurează o deplasare a prim-ministrului, luni, la Strasbourg.

Poziția Comisiei Europene referitoare la statul de drept în România este posibil să fie citită în PE de către prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans a afirmat, pentru MEDIAFAX, eurodeputatul ALDE Renate Weber.

„De regulă la astfel de dezbateri, că ele nu durează mult, vorbesc liderii grupurilor politice, adică vine Comisia și face o declarație și răspund liderii grupurilor politice. Cineva trebuie să fie și din partea Guvernului României acolo, că avem Președinția Consiliului UE. Nu cred că se va duce premierul Viorica Dăncilă”, a explicat, joi, Renate Weber.

Ea a precizat că această declarație a Comisiei Europene vine în urma unei solicitări a grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), aprobată, joi, în Conferința Președinților a Parlamentului European.

Anunțul asupra cererii a fost făcut, pe Facebook, de către europarlamentarul Cristian Preda care a spus că PPE a solicitat discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre „derapajele guvernării Dăncilă”, dezbaterea și votul în PE urmând să aibă loc între 15 și 18 aprilie.

Pe 3 aprilie, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker și alți reprezentanți ai CE s-au reunit la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situația statului de drept în România.

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susținut o conferință de presă în care a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Prim-vicepreședintele CE a mai spus că este întristat de situația curentă din România, precizând că, datorită MCV se înregistraseră în ultimii ani succese importante, inclusiv în combaterea corupției la nivel înalt, însă acum este vorba de un regres. Potrivit prim-vicepreședintelui CE, țara noastră nu a revenit pe calea cea bună.

El a subliniat că problemele, precum statul de drept sau separarea puterilor în stat, trebuiau rezolvate înainte de aderarea la UE. Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că România și Bulgaria au aderat în 2007 la Uniune, însă nu și-au soluționat nici acum problemele.

În replică, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, în aceeași zi, că va avea discuții cu prim-vicepreședintele CE, declarându-se surprinsă de declarațiile acestuia prin care a avertizat Guvernul român să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar. Șeful Executivului a mai spus că afirmația lui Frans Timmermans a produs neclarități și nu i-a înțeles rostul pentru că „nu este pliată pe realitățile existente”.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluție, elaborat de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislației penale și judiciare în România.

Rezoluția a fost adoptată după două dezbateri organizate în PE la care au participat premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conține 13 recomandări către România și instituțiile UE referitoare la sistemul judiciar și combaterea corupției.

 

Inchide