Explicația ministrului pentru IMM-uri despre plasarea României după Rwanda în topul Băncii Mondiale

Explicația ministrului pentru IMM-uri despre plasarea României după Rwanda în topul Băncii Mondiale
Publicat: 29/10/2014, 21:12
Actualizat: 29/10/2014, 21:12

Întrebat de presă dacă a citit precizările Băncii Mondiale, conform căreia nu trebuie făcute corelări între raportul din acest an și cel de anul trecut deoarece a fost schimbată metodologia de analiză, ministrul a răspuns că trebuie privit la „ansamblul măsurătorii” și transmis un mesaj extrem de puternic investitorilor străini și români cu privire la faptul că România are o creștere substanțială din punct de vedere al competitivității în toate clasamentele.

Întrebat din nou despre precizarea Băncii Mondiale că rapoartele nu trebuie comparate între ele urmare a schimbării metodologiei, ministrul a răspuns că nu mai are alte comentarii și a cerut o altă întrebare.

Întrebat în continuare cum comentează faptul că mediul de afaceri din România este, conform raportului Băncii Mondiale, mai puțin primitor decât cel din Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Bulgaria și Rwanda, Jianu a afirmat că vrea doar să spună că mediul de afaceri din România este mai favorizant decât anul trecut, că este mai bun decât cel din Italia sau Ungaria și că, dacă anual vor fi realizate progrese, aceste economii pot fi depășite.

El a adăugat că mediul de afaceri are elemente de predictibilitate, dar nu a dorit să comenteze faptul că Guvernul nu a stabilit încă modul de calcul al accizelor pentru anul viitor.

„Nu comentez acest lucru”, a spus Jianu, explicând că se poate referi doar la portofoliul IMM.

Premierul Ponta i-a transmis ministrului delegat pentru IMM că ar trebui să dea „de băut” pentru că România a urcat 25 locuri în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, el raportându-se însă la vechea metodologie, în condițiile în care prin noile criterii România a urcat doar 2 locuri

„Vreau doar să mulțumesc tuturor celor din Guvern, din instituțiile guvernamentale, dar și din mediul privat, pentru că astăzi Banca Mondială a publicat raportul «doing business». Domnule ministru Jianu, ar trebui să dați dumneavoastră de băut azi, pentru că România a urcat de pe locul 73 pe locul 48 în topul țărilor, mult înaintea altor țări europene, o creștere de 25 locuri într-un singur an”, i-a spus Ponta ministrului pentru IMM, Florin Jianu, în ședința de guvern.

El a adăugat că Banca Mondială notează faptul că, față de 2012, România are o povară fiscală mai redusă cu 1% din PIB și încasări la buget.

România a urcat două poziții în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de țări, conform noii metodologii de calcul România clasându-se pe locul 50 anul trecut, dar este devansată de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru și stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate.

Anterior schimbării metodologiei, România ocupa poziția 73 anul trecut. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona pozițiilor 40-60.

Mediul de afaceri din România este mai puțin primitor decât cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului „Doing Business 2015” publicat miercuri de Banca Mondială.

Totuși, România devansează țări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) și Rusia (62) în clasamentul BM.

În schimb, România este pe poziția 171 din 189 de țări în ceea ce privește conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri și 223 de zile.

Economia românească ocupă penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasându-se pe ultima poziție, cu 1.500 dolari pe container.

De asemenea, România ocupă una dintre ultimele poziții la avizele necesare pentru construcții. Pentru obținerea avizelor, o companie trebuie să îndeplinească 14 proceduri și are nevoie de 255 de zile.

În același timp, România se află pe primul loc între țările europene în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic. Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor și contribuțiilor a devenit posibilă în perioada 2013-2014.

Dintre țările UE, România este clasată cel mai bine în ceea ce privește accesul la credit și înregistrează rezultate bune la procesul de înființare a unei firme și rezolvarea insolvenței, în media regiunii.

În cazul procedurilor de insolvență, România, alături de Bulgaria, Macedonia și Muntenegru, a înregistrat cel mai important avans din Europa în perioada analizată, pe fondul reformării legii insolvenței.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale