Fiecare a DEZBĂTUT de unul singur: Ponta – la RTV, Iohannis – la Realitatea. Gândul și Factual.ro vă prezintă cât ADEVĂR și cât FALS este în declarațiile candidaților

Pentru a doua oară din 1990 și până acum, românii ar putea să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale fără să li se fi oferit măcar o dezbatere directă între cei doi contracandidați. Singura dată când am mai ajuns în ziua votului fără o dezbatere a fost în 2000, când nu a existat nicio confruntare directă între finaliștii de la acea vreme, Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor.

După ce Victor Ponta, candidatul alianței PSD–PC-UNPR, a programat unilateral patru dezbateri televizate, alegând posturile de știri, temele de discuție și timpii de antenă, iar Klaus Iohannis, candidatul ACL, a refuzat să se prezinte la dezbaterile aranjate de premier și a propus „teren neutru”, cei doi s-au duelat, luni seară, de la distanță. Dacă Ponta s-a ținut de programarea sa și a mers la RTV, pentru o dezbatere pe teme de politică economică, Klaus Iohannis a fost, în același interval, la Realitatea TV.

Gândul a transmis în format LIVE TEXT ambele interviuri televizate și le-a propune cititorilor o experiență mediatică nouă: un barometru al adevărului, pe care l-au realizat realiza experții de la Factual.ro, urmărind, alături de reporterii gândul.info, cele două emisiuni. Factual.ro este primul site de verificare a gradului de adevăr conținut de declarațiile publice din România. Experți în politici publice, bună guvernare și comunicare care activează în mediul privat, în organizații neguvernamentale și în instituții educaționale întrețin Factual.ro și au urmărit cu atenție declarațiile celor doi candidați la președinția României.

Mai jos, în imagini, „barometrul” adevărului din declarațiile lui Victor Ponta și Klaus Iohannis:

Victor Ponta:

Klaus Iohannis:

Mai jos, declarațiile celor doi candidați, fiecare la postul la care a mers:

UPDATE 21:25 Iohannis: „Dacă îmbunătățim colectarea fiscală, lucrurile se schimbă. Cu o colectare mult îmbunătățită, este posibil să se crească cu 1% din PIB sau chiar 2% din PIB într-un an. Dacă îmbunătățim colectarea cu 1 sau 1,5%, avem banii pentru majoritatea investițiilor publice necesare care acum zac.
Aceste îmbunătățiri nu se pot face de azi pe mâine, ci sunt posibile cu un guvern care dorește rezolvarea acestor probleme. Guvernul PNL vine cu o abordarea congruentă cu aceste principii. Pornim de la premisa că împreună rezolvăm aceste probleme. Cu PSD se pot doar agrava lucrurile, Tăriceanu va veni cu creșteri de taxe și impozite pentru că altfel nu poate astupa gaura”.

UPDATE 21:18 Iohannis, despre momentul „ghinion”, de la Gândul LIVE: „Nu cred că am ce lămuri. Discuția a fost cam așa: jurnalistul m-a întrebat și am zis ghinion. M-am redresat din mers. Profesorii, din 1990 încoace, tot timpul au avut ghinion. Niciodată nu s-a putut la ei, deși la alte categorii s-au putut mări salariile. Dacă ești procuror ca Ponta ai șapte case și nici nu le declari. Se poate să ai 6 case dacă ești profesor. Se poate cu muncă cinstită”.

UPDATE 21:17 Iohannis: „Dacă îmbunătățim colectarea fiscală, lucrurile se schimbă. Cu o colectare mult îmbunătățită, este posibil să se crească cu 1% din PIB sau chiar 2% din PIB într-un an. Dacă îmbunătățim colectarea cu 1 sau 1,5%, avem banii pentru majoritatea investițiilor publice necesare care acum zac”.

UPDATE 21:13 Ponta, despre salariile medicilor (majorate cu 100 RON din 2015, în vreme ce medicii rezidenți au primit încă de anul acesta o bursă de 670 RON) și ale profesorilor (creștere de 10% pentru tinerii profesori începând de anul acesta): „Avem două acorduri cu cei din Sănătate și din Educație și tot ceea ce am semnat cu ei se va realiza pentru că este sustenabil în datele actuale”.

UPDATE 21:10 Ponta neagă că a încălcat termenul limită pentru draftul de buget pe 2015: „Acordul dintre România și FMI a fost ratificat prin lege în Parlament și prevede că orice buget trebuie convenit cu delegația FMI și Comisia Europeană. În 2 decembrie, începe vizita oficială. Noi până atunci avem pregătit bugetul. Dacă am trimite bugetul fără să fi avut loc vizita, am încălca legea prin care s-a ratificat acordul”.

UPDATE 21:00 Iohannis: „Ne apucăm de legislație, avem nevoie de reguli mai simple, de relaxare fiscală, de îmbunătățirea colectării fiscale, de măsuri care sprijină economia reală, investiții publice care cresc economia. Victor Ponta a făcut praf banii dându-i la migratori. Nu s-au realizat investițiile, s-au dat banii la primarii migratori. Dacă aș fi fost la guvernare, aș fi avut un buget pe 2015 și în funcție de acel buget aș fi discutat cu guvernul dacă este posibil sau nu să se acorde anumite măsuri. Este posibilă reducerea TVA la 19% în paralel cu îmbunătățirea netă a colectării. În momentul de față avem o evaziune fiscală undeva la 16,2% din PIB. Din evaziune fiscală, specialiștii susțin că aproximativ 75% se realizează în domeniul TVA-ului. Atunci e clar că lucrurile se corelează. Dacă vrem să avem o evaziunea mai mică, trebuie măsuri cumulative”.

UPDATE 20:55 Iohannis: „Noi, PNL, am orpimit această lege (a amnistiei și grațierii), înainte ca ea să fie aprobată”.

„Regionalizarea și descentralizarea pot moderniza administrația din România. Cred că prin regionalizare se poate moderniza România dacă se modernizează administrația și se creează dezvoltare economică. Dacă aceste două lucruri nu se obțin, nu se poate realiza regionalizarea. Regionalizarea pe criterii etnice nu rezolvă nicio soluție”.

UPDATE 20:49 Iohannis: „Păstrăm actualul sistem sau trecem la altul? Nu are rost să tot amânăm această discuție, mai devreme sau mai târziu trebuie s-o rezolvăm tocmai pentru preveni stagnarea pensiilor și să avem pensii decente, din care să se poată trăi. E un calcul pe care îl pot face economiștii. Un exemplu concret: soacra mea are o pensie de 300 de lei, nu se poate trăi din asta. Nu putem să spunem că pensia minimă să fie 400 de lei, nu-i scoatem pe oameni din mizerie cu asta. În momentul de față, sistemul de pensii din Romînia se bazează pe solidaritatea între generații. Cei care muncesc plătesc pentru cei care iau pensii. Este un sistem care funcționează când economia e în creștere. Populația va îmbătrâni din ce în ce mai mult, vom avea mai puțini tineri care muncesc și care plătesc pensiile”.
UPDATE 20:35 Victor Ponta, replică la declarația lui Klaus Iohannis despre pensii: „România a avut anul trecut, cea mai mare creștere din UE. Anul acesta, conform CE, va avea o creștere în jur de 2,5%. De la 1 ianuarie, e o indexare de 5 puncte procentuale a pensiilor. Inflația e 1,5. Președintele nu mărește pensii. Nu vreau să îi mai mințim pe oameni. Dl Iohannis, dacă e președinte, nu poate să mărească pensii. Dacă vine însă în echipă cu dl Predoiu, eu am aici legea prin care în 2010 le-au fost tăiate oamenilor pensii și salarii. Una din semnături e a dl Cătălin Predoiu. Ca ministru al Justiției, trebuia să avizeze ceea ce din punctul meu de vedere era neconstituțional”. Premierul amintește că, așa cum a promis, s-a pensiile au fost indexate în 2013 și în 2014 și vor fi indexate și în 2015.

UPDATE 20:30 Klaus Iohannis: „E o afirmație mincinoasă că Iohannis taie pensiile. Eu vreau să fiu președinte și vreau să am alături un guvern care repornește economia, care face posibilă și creșterea salariilor și a pensiilor. Eu îmi doresc o creștere a pensiilor, atunci când crește și economia. Există o decizie a CCR că nu pot fi tăiate pensiile. Minciuna este una greu de explicat. De ce a fost crezută această minciună de atâția pensionari? Este o nesimțire din partea PSD și Victor Ponta că a speriat atâția pensionari. Anunțul a venit din mâna poștașului, împreună cu cuponul de pensii. Au crezut că e o înștiințare oficială. A folosit Poșta Română ca să sperie pensionarii și să mai ia câteva voturi”.

UPDATE 20:23 Victor Ponta: „În țară, votul a fost impecabil”.

UPDATE 20:23 Ponta: Întrebat de ce nu dă o ordonanță de urgență: „CCR a spus foarte clar: dacă schimbați regulile în timpul jocului, anulăm alegerile. Modificarea legii între turul unu și doi e cea mai gravă încălcare”.

UPDATE 20:20 Victor Ponta: Din decembrie, există două variante: „eu să fiu președinte și să lucrez cu guvernul actual și dl Iohannis să fie președinte și să se certe cu guvernul actual”.

UPDATE 20:15 Pe același subiect, vorbește, la Realitatea, și Klaus Iohannis: „Este un scandal imens, mii de oameni au fost împiedicați să voteze, mii de români nu au putut să-și dea votul candidatului lor. Acum, după ce am cerut suplimentarea secțiilor de votare în diaspora, măsuri clare ca să putem să înțelegem dacă se mișcă ceva acolo sau nu, nu s-a întâmplat nimic, ministrul a continuat cu același text. BEC a spus clar cu interpretarea acelui articol, că nu e valabil și pentru diasporă. Așa cum guvernul Ponta a putut să vină cu tot felul de ordonanțe peste noapte, de ce nu au putut să vină cu o ordonanță peste noapte care să creeze un cadru limpede ca să avem un număr mai mare de secții de votare? Domnul Ponta a vrut să găsească un pion de sacrifiu. Este decizia domnului candidat Victor Ponta. Domnul Corlățean a fost trimis acasă ca să vadă lumea că cineva a fost găsit vinovat. Nu cred în această măsură, dacă cineva trebuia să demisioneze, acela era prim-ministrul Ponta.

UPDATE 20:10 Victor Ponta este însoțit, în interviul de la RTV moderat de Cătălin Striblea și Corina Drăgotescu, de fostul candidat al PLR, Călin Popescu Tăriceanu. În spatele lor, miniștri din guvernarea Ponta, precum Daniel Constantin, Remus Pricopie sau Rovana Plumb. Primul subiect, demisia lui Titus Corlățean: „Domnul Băsescu, în primul rând, și după aceea domnul Iohannis, au deturnat, au confiscat, au manifestat nemulțumirea legitimă a unor români din străinătate și au organizat sâmbătă niște proteste anti-Ponta. Titus Corlățean mi-a spus astăzi: „am făcut tot ce ne-a cerut BEC-ul”. Încă o dată, premierul acuză „presiunile” exercitate pe acest subiect de către președintele Băsescu.

„În 2009, M. Geoană a câștigat alegerile pe teritoriul României, după care au venit voturile din diaspora”. Miza pentru Traian Băsescu, spune premierul, este să aibă motiv pentru a „delegitima” președintele care îi urmează în funcție, având motiv să contește alegerile.

Amintim că nici în primul tur nu a existat o dezbatere, după ce Victor Ponta a condiționat prezența sa la evenimentul IPP de cea a tuturor celorlalți candidați, iar Călin Popescu Tăriceanu (candidatul PRL) a refuzat să participe. De asemenea, alte oferte de dezbateri pentru turul al doilea au venit – de două ori – din partea televiziunii publice, a președintelui Traian Băsescu, dar și a Universității de Vest din Timișoara ori a Facultății de Drept din București.

Subiectul dezbaterilor finale din cadrul alegerilor prezidențiale este unul sensibil pentru social-democrați, care au pierdut avantajul din sondaje și alegerile la ultimele două scrutine, când Traian Băsescu a câștigat confruntările finale în fața lui Adrian Năstase (2004), respectiv Mircea Geoană (2009).

Despre Factual.ro

Factual.ro este un proiect implementat de Funky Citizens. Scopul lui este căutarea adevărului din spatele declarațiilor, folosind o metodologie care îmbină bune practici academice și jurnalistic, precum și cunoștințele experților care îi formează echipa. „Știm ce rapoarte să citim, care sunt sursele relevante și cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul oricărui absolvent de liceu. Contribuim la eliminarea zgomotului din spațiul public în jurul alegerii Președintelui României prin verificarea în timp real a declarațiilor susținute de candidații din turul doi al alegerilor prezidențiale în timpul dezbaterilor electorale”, spun experții de la Factual.ro.

Pentru că, adaugă ei, în special în politică, adevărul nu este niciodată alb-negru, utilizează „Barometrul Adevărului” pentru a evalua gradul de adevăr conținut de fiecare declarație:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Lupte groaznice pe frontul de nord. Un soldat ucrainean spune că sunt atât de multe...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Nu beți niciodată această cafea: Trebuie interzisă!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
Primele imagini cu Kate Middleton după operația abdominală! Ipostaza inedită în care a fost surprinsă...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19...
Veste mare pentru șoferi. Apare un nou drum expres în România
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
Un sport extrem de popular în rândul bărbaților vine la pachet cu un risc crescut...