Firea îl provoacă pe Dragnea să explice ÎN DIRECT de ce vrea HAOS în Capitală. Băsescu îi oferă REȚETA reducerii bugetelor serviciilor secrete

Firea îl provoacă pe Dragnea să explice ÎN DIRECT de ce vrea HAOS în Capitală. Băsescu îi oferă REȚETA reducerii bugetelor serviciilor secrete
Publicat: 04/02/2019, 19:03
Actualizat: 25/03/2019, 21:46

Guvernul ar putea amâna pentru vineri adoptarea proiectului de bugetpe 2019, dezvăluie surse politice citate de Mediafax. Deși premierul Viorica Dănicilă spera ca să aprobe proiectul în ședința de marți, nemulțumirile primarilor legate de sumele alocate nu permit acest lucru. În plus, ministrul Eugen Teodorovici trebuie să vadă cum poate redistribui o parte din fondurile alocate serviciilor secrete către Ministerul Sănătății, așa cum a cerut președintele PSD Liviu Dragnea.

Dacă nu va fi votat marți, următoarea ședință de Guvern va fi abia vineri, deoarece premierul Viorica Dăncilă va participa miercuri și joi, la Bruxelles, la unul dintre primele evenimente organizate de România din cadrul Președinției Consiliului UE, o conferință cu titlul „Lupta împotriva antisemitismului”.

Duminică, la ședința CEx al PSD, unde a prezentat proiectul de buget pe 2019, prim-ministrul a caracterizat drept declarații electorale nemulțumirile primarilor legate de sumele alocate administrațiilor locale pentru acest an, dar a recunoscut că unele afirmații ale acestora sunt reale. „Așa cum s-a subliniat avem trei domenii prioritare – sănătate, educație și investiții publice.Bugetul nostru va reflecta tocmai aceste priorități,” a declarat Dăncilă. După ședință, Liviu Dragnea a sugerat că bugetele Consiliilor Județene vor fi majorate semnificativ, iar bani tot mai mulți vor ajunge la dispoziția localităților mici, care trebuie scoase din noroi. Adică la electoratul fidel social-democraților.

„În acest an, vremsă se încheietoată perioadă de ani negri, în care administrația locală a fostsubfinanțată. Noi am avut ca obiective să scoatem satul românesc din noroi. Asta am avut prin programul nostru și oamenii din satele mici încep să vadă cum s-a ridicat nivelul de viață acolo,” explicat președintele PSD. „Dacă 20% din bugetele locale vor fi îndreptate către investiții, atunci putem discuta de aproape5 miliarde de euro, care în fiecare an să fie investiți în comunitățile locale și putem discuta ca în 5-6 ani de zile, satul românesc să arate mai frumos decât un sat din vestul Europei”.

Primarul general Gabriela Firea continuă să susțină că reducerea cu 25% a bugetului Capitalei va falimenta Bucureștiul, doar din dorința președintelui PSD de a se răzbuna pe ea.

„Îl invit pe Dl Dragnea la o dezbatere publică, cu cifrele și dovezile pe față, la orice televiziune dorește, oricât de prietenoasă cu el. Să vadă o țară întreagă cine minte și cine spune adevărul. A tăiat aproape 25% dinbugetul Primăriei Capitalei (180 milioane de euro) și spune senin că bucureștenii nu vor fi afectați, pentru că a suplimentat repartiția de bani la sectoare. O mare manipulare! Dl Dragnea se face că nu știe că Primăria Capitalei și cele 6 primării de sector au prin lege atribuții diferite și, deci, facturi de plătit diferite. Primăria Capitalei plătește pentru toți locuitorii din București: subvenția și investițiile pentru transportul public în comun, subvenția și investițiile pentru termoficarea distrusă în 30 de ani de subfinanțare, dotările și funcționarea celor 20 de mari spitale, iluminatul public, consolidarea blocurilor cu bulină roșie, marile lucrări de infrastructură: poduri, pasaje, supralărgiri, marile parcuri, cele 15 teatre etc,” a scris Firea pe Facebook.

„Ceea ce face acum Dl Dragnea prin LegeaBugetului este falimentul Capitalei României dintr-un singur motiv: să se răzbune pe mine, pentru că am avut curajul să-i spun că izolează țara și distruge echipa politică. Dovedește că îi urăște pe bucureșteni, pentru că ei vor avea cu 25% mai puține servicii publice, dacă Bugetul va fi votat în forma actuală de Parlament.

Le garantez locuitorilor din București, cu sau fără buletin de Capitală, că voi lupta cu această monstruozitate debuget și ne vom adresa tuturor forurilor interne si externe.

Funcționarii și demnitarii care pun în practică tot ceea ce comandă Dl Dragnea să se gândească de două ori, pentru că vor răspunde personal, posibil chiar și pentru abuz în serviciu. Dumnealui va fugi de răspundere, cum a făcut și în cazul OUG 13, pusă la cale de el: când a văzut că reacțiile sunt negative, a dat vina pe cei mici. Ca un adevărat bărbat de stat! Să nu se mai ascundă dupa Olguța, Codrin și Doinița! Să vină el personal să explice de ce vrea haos în Capitală!”

Mult mai împăciuitor a fost președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, care a dat dreptate tuturor, dar și el a confirmat că noul buget vizează direcționarea banilor de la buget către zonele rurale.

„Fiecare are dreptate în felul lui. Marile orașe din România, după cum știți, multe dintre ele au venituri consistente la buget, unele dintre ele termină exercițiul bugetar cu excedente și acest lucru e regretabil, că banii se pierd. Acest lucru se datorează în bună parte faptului că forța de muncă din zonele adiacente, pe o rază destul de mare, care poate să meargă și la peste 60 de kilometri, vine să lucreze în aceste mari orașe, unde plătesc impozitele pe venit și sigur că, în localitățile de unde provin, aceste persoane nu plătesc niște taxe sau impozite care să ajute comunitățile respective să se dezvolte”, a explicat Tăriceanu, luni la Parlament.

„Atunci, sigur, este nevoie de o anumită echilibrare, acest lucru se face peste tot, dacă vreți, exemplul pe care l-am mai dat, este inclusiv la nivelul Uniunii Europene, fondurile de coeziune și fondurile structurale. Adică aceeași gândire, aceeași filozofie este. Deci, sigur că, pe de altă parte, fiecare municipalitate, în momentul în care pierde bani, are un sentiment de frustrare pe care-l înțeleg, dar trebuie să găsim o soluție cât mai bună care să permită o dezvoltare cât mai uniformă, e greu de spus, dar echilibrată între regiuni ale țării, și bineînțeles între zonele urbane și zonele rurale.”

Cât despre tăierile de fonduri din bugetele serviciilor secrete, președintele ALDE este la fel de categoric ca Liviu Dragnea: „În România, cred că nu spun o noutate că sunt 15 ani de când bugetele serviciilor cresc și sigur că ne punem întrebarea dacă aceste creșteri sunt justificate și trebuie să primim niște justificări. Nu se poate folosi aici elementul secretului de serviciu, pentru că sunt comisiile de specialitate, unde aceste lucruri trebuie discutate în detaliu și dacă aceste creșteri sunt justificate, sigur că ele trebuie acordate, dar dacă este vorba numai de o creștere care să meargă pe eu știu… acțiuni care nu sunt esențiale pentru buna desfășurare a serviciilor, poate putem să avem grijă ca banii să-i cheltuim mai cu chibzuință.”

Subiectul tăierilor din bugeteleserviciilor secrete nu putea scăpa lui Traian Băsescu, care oferă și rețeta după care pot fi operate reducerile.

„Dragnea dă vitamine la tot poporul din banii serviciilor!” scrie ironic pe Facebook Băsescu. „Daddy Vitamină” s-a supărat pe viața lui amară și a hotărât să cheleascăbugetele serviciilor de sume importante, pe care să le dedice cumpărării de vitamine. Ce l-o fi supărat pe „Daddy Vitamină” așa de tare, de a uitat ca prin minune cât îi plăcea să stea bot în bot cu șefii serviciilor de două ori pe săptămână, în întâlnirile de la K2 în perioada 2010-2014, că îi plăcea să mângâie cu gingășie ghipsul doamnei Koveși, să aducă mingile de tenis pentru Maior, Coldea, Dâncu și Ponta, că se gudura ca un pudel cu șoricul în dinți la T 14 sau o făcea pe ospătarul servindu-i lui Coldea vinuri scumpe la pachet, aduse din America.”

Fostul președinte are și o rețetă pentru reducerea bugetului alocat serviciilor secrete.

„Eu nu spun că nu trebuie tăiat dinbugetul serviciilor secrete. În mod cert, se pot face reduceri ale acestorbugete, dar pentru asta, trebuie să aplici o rețetă și anume:

1. Se ia lista cu prioritățile informative pentru anul 2019, așa cum ele au fost stabilite de CSAT încă de anul trecut.

2. Se analizează lista și se stabilește reducerea acesteia (bugetul este corelat cu fiecare element al listei de priorități informative).

3. După ce se reduce lista priorităților informative aprobată de CSAT în ședință la care au participat miniștrii și premierul, se face reducereabugetului cu sumele corespunzătoare reducerii de activitate.

Și uite așa, se poate face o economie prin reducereabugetului serviciilor secrete. Banii economisiți prin aceste reduceri se predau lui Daddy care merge la prima farmacie, cumpără vitamine și le împarte la tot poporul,” explică Băsescu și adaugă:

„P.S. Dacă tot și-a descoperit veleitățile de „doctor național”, oare Daddy ar putea face ceva să găsim vaccin antigripal la medicul de familie sau la farmacii, că de propaganda doamnei Pintea ne-am cam săturat.”

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD, se afirmă că serviciile secrete, care s-au ocupat în ultimii ani mai mult cu protocoale secrete și ilegale, se vor descurca foarte bine și cu mai puțini bani.

„MAI MULȚI BANI PENTRU SĂNĂTATEA COPIILOR, MAI PUȚINI PENTRU PRACTICILE NESĂNĂTOASE ALE SERVICIILOR. Decizia politică de ieri a PSD a fost de a pune copiii și sănătatea înaintea serviciilor secrete, care în ultimii ani, s-au ocupat mai mult de protocoalele secrete ilegale, decât de apărarea securității naționale. Dacă își vor restrânge activitatea strict la atribuțiile prevăzute în lege, se vor descurca foarte bine cu mai puțini bani, iar diferența poate fi transferată la programele naționale de sănătate pentru copii,” precizează social-democrații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...