FOCUS: Voiculescu, Hrebenciuc, Copos și Bica, printre cei care petrec sărbătorile după gratii

FOCUS: Voiculescu, Hrebenciuc, Copos și Bica, printre cei care petrec sărbătorile după gratii
Publicat: 24/12/2014, 11:34

Voiculescu este încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce în 8 august a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Fondatorul PC are 68 de ani, astfel că, potrivit prevederilor legale privindu-i pe condamnații la închisoare de peste 60 de ani, el ar putea fi eliberat după ce execută o treime din pedeapsă.

Tot la Rahova sunt încarcerați alți doi condamnați din dosarul ICA: fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș, care a primit șapte ani de închisoare, și fostul director al institutului Gheorghe Mencinicopschi, care, la fel ca Voiculescu, ar putea fi eliberat, pe criterii de vârstă, după ce execută o treime din pedeapsă.

La Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași va petrece Crăciunul și Revelionul fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. La sfârșitul lui ianuarie, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul cunoscut ca „Transformatorul”.
Un alt fost demnitar aflat după gratii la sărbătorile de iarnă de anul acesta este Ioan Avram Mureșan, încarcerat la Baia Mare. 2014 este al treilea an la rând în care fostul ministru al Agriculturii face Crăciunul și Revelionul în închisoare. El este încarcerat din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. În februarie 2013, el a primit alți trei ani de închisoare, în dosarul „Caltaboșul”. Alături de Mureșan, în dosar a fost condamnat un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeș, care a fost eliberat condiționat, în februarie.

Fostul senator Sorin Roșca Stănescu este și el închis, la Penitenciarul Jilava, după ce Curtea de Apel București l-a condamnat, în 7 octombrie, la doi ani și patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol. Și fostul ministru Pantiș a fost condamnat în acest dosar, la doi ani și opt luni de închisoare.

Fostul senator, vicepremier și finanțator al Rapidului George Copos se află la primele sărbători de iarnă după gratii, pe care le va petrece la Penitenciarul Rahova. Copos și alți șapte oameni de fotbal – Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristi Borcea – au primit, în martie, pedepse cu executare în dosarul transferurilor de jucători. După pedeapsa de trei ani și opt luni de închisoare în acest caz, Copos a primit o alta, în august: patru ani de închisoare în dosarul cunoscut cu numele de Loteria I. În 5 decembrie, magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au decis să aplice un spor de pedeapsă de șase luni, în urma contopirii pedepselor primite de Copos în dosarele Loteria I și cel al transferurilor de jucători, însă hotărârea poate fi contestată. În penitenciar vor face sărbătorile și ceilalți oameni de fotbal condamnați în dosarul transferurilor.

Încarcerat la Poarta Albă, finanțatorul Stelei, Gigi Becali, nu este nici el la primele sărbători petrecute după gratii. Becali ispășește o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de șase luni, după alte două condamnări, în cazul „Valiza” și în dosarul sechestrării celor care i-au furat mașina.

Un alt fost senator, Cătălin Voicu, va face sărbătorile în închisoare, mai precis la Penitenciarul Găești. În 22 aprilie 2013, Voicu a primit șapte ani de închisoare pentru luare de mită, iar la începutul lunii noiembrie a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupție și riscă, astfel, o nouă condamnare.

Și foștii deputați Dan Păsat și Emilian Cutean vor sta după gratii de Crăciun și Anul Nou. Păsat a fost încarcerat după ce a fost condamnat definitiv, în decembrie 2013, la trei ani de închisoare pentru șantaj și fapte de corupție, iar Cutean are de executat cinci ani, pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor. Emilian Cutean este încarcerat din februarie 2012 la Penitenciarul Jilava, unde se află și fostul deputat Nicolae Vasilescu, condamnat în decembrie 2013 la doi ani de închisoare pentru trafic de influență.

După gratii vor face sărbătorile de iarnă și alți foști parlamentari, aleși locali și oameni de afaceri, aflați în arest preventiv în diferite dosare de corupție.

Astfel, în dosarul Microsoft, măsura preventivă a fost dispusă pentru primarul din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, aceștia rămânând încarcerați de Crăciun. Instanța supremă va judeca în 29 decembrie constestația celor patru față de prelungirea măsurii preventive. În cazul în care contestația va fi admisă, Gheorghe Ștefan, Gabriel Sandu, Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru vor fi liberi de Revelion.

Într-un alt caz sonor din 2014, cel al retrocedării ilegale de păduri, sunt arestați fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza și judecătorul Lorand Andras Ordog. În detenție a fost, până în seara zilei de 22 decembrie, și fiul lui Hrebenciuc, Andrei, însă, după judecarea contestației sale față de prelungirea măsurii preventive, instanța supremă a decis ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu și va putea petrece sărbătorile acasă.

Un alt dosar cu nume „grele” după gratii este cel al despăgubirilor pentru un teren supraevaluat. La propunerea procurorilor anticorupție, au fost arestați preventiv fosta șefă a DIICOT Alina Bica, fostul vicepreședinte al ANAF Dragoș George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, expertul evaluator Emil Nuțiu și Crinuța Dumitrean, fost președinte al ANRP.

În arest preventiv vor face sărbătorile deputatul PNL Mircea Roșca, aflat după gratii din 20 noiembrie, și primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc. Edilul a fost inițial în arest la domiciliu, însă instanța a decis înlocuirea măsurii, pe motiv că Pendiuc a luat legătura cu o altă persoană cercetată în dosarul său de corupție.

După gratii se află și doi președinți de consilii județene, suspendați din funcție: Aristotel Căncescu (Brașov), arestat din 24 octombrie, și Cristinel Bîgiu (Buzău), aflat sub această măsură preventivă din 7 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi