Fostul lider al PNG Brașov, dat în urmărire națională, prins și încarcerat la Penitenciarul Codlea

Fostul lider al PNG Brașov, dat în urmărire națională, prins și încarcerat la Penitenciarul Codlea
Publicat: 03/06/2013, 15:03
Actualizat: 01/02/2019, 08:04

Fostul președinte al organizației municipale PNG Brașov Adrian Mureșan, dat în urmărire națională, în 24 mai, după ce fusese condamnat definitiv de instanța supremă la opt ani de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate, a fost prins de polițiști și încarcerat la Penitenciarul Codlea.

Adrian Mureșan a fost găsit de polițiști într-o locuință din municipiul Brașov, în 31 mai, a anunțat, luni, într-o conferințăde presă, purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov, comisar șef Liviu Naghi.

Fostul președinte al organizației municipale PNG Brașov a fost încarcerat la Penitenciarul Codlea, unde va ispăși pedeapsa de șapte ani de închisoare pentru șantaj și lipsire de libertate.

Adrian Mureșan și alți șase complici ai acestuia, între care fostul președinte al organizației județene PNG Brașov Marian Aurel Arișanu și un notar brașovean, au fost condamnați definitiv la șapte, respectiv opt ani de închisoare cu executare, în 21 mai, de Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar de șantaj și lipsire de libertate.

Mureșan a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare cu executare, pentru lipsire de libertate în forma instigării, fiind acuzat că a sechestrat în anul 2008 un om de afaceri, pe care l-a obligat să-i vândă un teren la un preț mult sub valoarea pieței.

De asemenea, fostul președinte al organizației județene PNG Brașov Marian Aurel Arișanu a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru șantaj, iar Radu Dârjan, Gheorghe Marius Dârjan, Gabriel-Darie Aculov și Adrian Frandeș au fost condamnați la câte opt ani de închisoare pentru lipsire de libertate.

Notarul Viorel Tudorache a primit șapte ani de închisoare pentru șantaj sub forma complicității, iar avocata Anamaria Burcă (fosta soție a lui Adrian Mureșan) a primt o sentință de un an de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă.

Cei șapte, cu excepția avocatei, au fost condamnați, inițial, de Curtea de Apel Brașov, în 19 aprilie 2012, dar au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. După mai bine de un an de la decizia judecătorilor brașoveni, instanța supremă a respins recursurile inculpaților și a menținut sentințele date de Curtea de Apel Brașov.

Până la decizia definitivă a instanței supreme, cei șapte au fost judecați în libertate.

Adrian Mureșan și complicii lui au fost trimiși în judecată în vara anului 2008.

Potrivit rechizitoriul procurorilor DNA, în perioada 1997-2007, bucureșteanul Iulian Horațiu Balcăș a făcut demersurile legale pentru emiterea titlurilor de proprietate asupra unui teren amplasat în zona Institutului Cartofului, o zonă ce anunța un puternic potențial imobiliar.

„Înainte de emiterea titlurilor de proprietate pe suprafața de 40.270 metri pătrați de teren, în 21 februarie 2007, deși nu se cunoșteau, Adrian Mureșan l-a contactat telefonic pe bucureștean și au convenit ca acesta să-i vândă terenul cu suma de 50.000 de euro”, se arată într-un comunicat al DNA, din iunie 2008.

Potrivit procurorilor, în februarie 2007, la biroul lui Viorel Tudorache, notar public în Brașov, s-au întocmit și semnat înscrisurile denumite „contract de vânzare-cumpărare de drepturi” și „procura specială” prin care Adrian Mureșan era împuternicit de către bucureștean să se ocupe de formalitățile legale pentru emiterea titlurilor de proprietate și pentru încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în baza căruia acesta devenea proprietarul terenului.

Bucureșteanul a încasat 45.000 de euro, diferența urmând să fie primită la momentul emiterii titlurilor de proprietate. Când a constatat că suma stabilită cu Adrian Mureșan era prea mică, comparativ cu valoarea reală a terenului respectiv, în martie 2007, bucureșteanul a mers la un alt notariat public din Brașov, unde a declarat că revocă mandatul dat lui Mureșan.

Tot în martie 2007, mai precizau procurorii, fosta soție a lui Mureșan, Anamaria Burcă, în calitate de avocat în cadrul Baroului București, i-a furnizat acestuia date confidențiale despre clienții pentru care cabinetul de avocatură la care lucra acorda asistență juridică. Femeia i-a spus că bucureșteanul cu care încheiase contractul pe teren se afla în acel moment la sediul unui notariat din Brașov, pentru semnarea unor contracte cu alți clienți. Cu informația primită de la fosta soție, Mureșan împreună cu cinci complicii – Radu Dârjan, Adrian Frandeș, Marian Arișanu, Marius Dârjan, Darie Aculov – au mers la sediul notarului și l-au agresat pe bucureștean, după care l-au sechestrat timp de aproximativ două ore, pentru a-l determina să renunțe la revocarea mandatului dat lui Adrian Mureșan.

După două zile de la incident, bucureșteanul a declarat în fața unui notar public din București că renunță la toate interesele sale legale asupra terenului respectiv.

Procurorul DNA care s-a ocupat de acest caz mai preciza că în 21 martie 2007, notarul Tudorache Viorel a făcut unele demersuri ce intrau în atribuțiile sale de notar public „pentru a crea aparența că partea vătămată nu a revenit asupra împuternicirii date inițial, în 23 februarie 2007, creându-i, astfel, posibilitatea inculpatului Adrian Mureșan, de a folosi în continuare această procură”.

Astfel, în 19 iunie 2007, Adrian Mureșan a folosit această procură (despre care cunoștea că este revocată) când a fost prezent la punerea în posesie a terenului respectiv, cât și după 3 iulie 2007, când a dorit să ridice originalul titlului de proprietate.

„După declanșarea urmăririi penale, în 24 ianuarie 2008, când a fost audiată în calitate de martor, inculpata Burcă Anamaria a făcut afirmații mincinoase, deși cunoștea toate detaliile activității infracționale desfășurate asupra părții vătămate”, se mai arăta în comunicatul DNA.

În 5 februarie 2008, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților Adrian Mureșan, Radu Dârjan, Adrian Frandeș, Marian-Aurel Arișanu, Ghiorghe Marius Dârjan, Gabriel Darie Aculov, iar ulterior Curtea de Apel Brașov a dispus față de aceștia măsura obligării de a nu părăsi țara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...