Gândurile lui Cristoiu: Candidatura lui Kovesi are implicații URIAȘE pentru România. Dragnea s-a înțeles cu SRI pe tăierea bugetului

Publicat: 18/03/2019, 10:54
Actualizat: 25/03/2019, 20:39

Jurnalistul Ion Cristoiu nu crede în coincidențe. El a explicat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că rapiditatea CEDO de a judeca contestația la revocarea Codruței Kovesi din fruntea DNA și plasarea ei pe lista scurtă a candidaților pentru postul de procuror european denotă „o acțiune concertată, care nu are nicio legătură cu România”.

Ion Cristoiu nu exclude ca fosta șefă a DNA să obțină acest post, care ar servi intereselor UE, prin anchetarea cazurilor de fraude europene din România, și nu din Germania sau Franța. Cu toate acestea, el credecă ar fi mai bine dacă Laura Kovesi nu ar primi postul deoarece, întoarsă în țară cu aura de candidat la masa greilor, ar putea fi singura care l-ar putea învinge pe Klaus Iohannis la prezidențiale.

El susține că fosta șefă a DNA nu îndeplinește condiția celor 15 ani de experiență profesională. „Dacă nu câștigă din cauza lui Tudorel Toader, figura ei politică va fi uriașă în România”, mai spune Cristoiu.

În cadrul emisiunii, jurnalistul a abordat și discuțiile din prima ședință a CExN al PSD din acest an. El a criticat anunțul lui Liviu Dragnea privind tăierea bugetelor serviciilor pentru a da banii unui program destinat copiilor. „Este o demagogie electorală cea mai ieftină să spui că iau de la servicii și dau la sănătate”, spune jurnalistul. În opinia sa, o decizie de reducere a cheltuielile serviciilor trebuie luată de Comitetul Executiv al PSD, și nu de Liviu Dragnea. De altfel, Ion Cristoiu suspectează o înțelegere între Dragnea și servicii.

Jurnalistul analizează și efectele anchetării în SUA a ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, la care a participat și liderul PSD. El este însă sceptic că această anchetă va avea vreun efect pe scena politică românescă.

„Să spunem că fac ai noștri o anchetă în România, dar singurul efect electoral poate fi că afli că de fapt poza aia a costat sute de mii de euro„, spune Ion Cristoiu. El atrage atenția că fotografia cu Dragnea și Trump a ajuns celebră pentru că „ne-am comportat ca niște babuini” și crede că românii ar trebui să nu mai facă atâta caz de o bătaie pe umăr a mai-marilor lumii.

„Dacă nu eram noi babuini, nu-i ținea asta, pentru că un alt popor sau altă presă spunea: băi, și care e afacerea?” a subliniat Ion Cristoiu.

Despre falsul chirurg italian, jurnalistul crede că, prin modul în care cazul său a fost adus în atenția publică, sunt jignite cadrele medicale și românii. „Imaginea că în România, un tip a operat fără ca ăia din jur să-și dea seama este o gravă jignire adusă poporului român”, a afirmat Ion Cristoiu. El susține că italianul avea experiență, dar nu și parafă. „A operat zeci. Și trăiesc? Au murit? Nu! Înseamnă că a fost bun. Nu avea diplomă, dar a fost bun. Și era și privat”, a susținut Ion Cristoiu.

Jurnalistul a lămurit și misterul rupturii dintre Liviu Dragnea și Gabriela Firea. „Dacă vreți o ipoteză paranoică este că a fost un fel de gelozie de fiică față de cealaltă fiică, numită Carmen Dan”, a afirmat Ion Cristoiu. El a explicat că Dragnea avea două „fiice, două protejate, pe Carmen Dan și Gabriela Firea, iar la un moment dat primarul Capitalei „s-a simțit neglijată„.

Redăm în continuare interviul cu Ion Cristoiu:

Monica Mihai: Avem mai multe teme săptămâna aceasta, o dată candidatura lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, unde au apărut niște informații noi în aceste zile. Avem o anchetă privind învestitura lui Donald Trump, avem primele declarații ale lui Liviu Dragnea din CEx-ul din weekendul care a trecut, unde a făcut niște afirmații, mai exact că vrea să taie bani de la bugetul servciiilor și să dea către Ministerul Sănătății prin acel program Vitamina D și România mereu surprinzătoare, un medic care – un așa-zis medic – care a operat fără să aibă diplomă de medic, un cetățean italian. Cu care din ele vreți să începem?

Ion Cristoiu: Dacă ar fi pentru importanță și ar putea să pară suprinzător, ar trebui să fie cazul Kovesi deoarece implicațiile, până și a prezenței sale pe o listă scurtă, sunt implicații politice. Iar dacă este să fie și numită, sunt uriașe în viața politică și social-politică a României. Vom explica de ce. După părerea mea, acesta este evenimentul. Le eclipsează pe celelalte prin importanță.

Monica Mihai: Avem informații recente de la începutul săptămânii, mai exact, informația prin care CEDO anunța că sesizarea Laurei Codruța Kovesi cu privire la demiterea ei din funcția de procuror-șef al DNA va avea prioritate. Are această afirmație a CEDO vreo legătură cu depunerea candidaturii ei pentru funcția de procuror-șef european?

Ion Cristoiu: Indiscutabil că are, chiar și depunerea candidaturii ei are legătură cu CEDO, adică decizia ei de a depunde candidatura.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că e greu de presupus că nu a fost invitată să depună candidatura sau nu a fost un plan anterior sau nu a fost sigură că măcar intră în finală. Altfel, imaginați-vă că își depunea candidatura și se anunța că nici măcar nu a fost luată în seamă. Faptul că nu a anunțat imediat după ce și-a depus candidatura, ci după un anumit timp, și prin presa favorabilă ei, arată că e un plan mult mai …

„E o acțiune concertată, care nu are nicio legătură cu România”

Monica Mihai: Atunci au apărut și informațiile cu privire la candidatura ei și cu privire la proces. Ambele au fost depuse anul trecut în decembrie și candidatura, și procesul înțeleg că tot atunci.

Ion Cristoiu: Da, mai ales în cazul CEDO, este surprinzătoare rapiditatea. De regulă, CEDO e o mașinărie din asta în care depui o cerere și ți-o rezolvă după ce ai murit și ai intrat în secolul următor. Faptul că a căpătat această prioritate arată că e o acțiune concertată, care nu are nicio legătură cu România. Bănuiesc că este o există o intenție mai serioasă cu Kovesi pe plan european decât cele de la noi.

Monica Mihai: Ziceați că și cei de la CEDO s-au mișcat repede. Tot așa am putea spune că s-au mișcat și cei de la Comisie, când au analizat dosarele celor care candidează pentru funcția de procuror-șef european. Vorbeam chiar în ediția trecută, că este un proces greoi și un proces complex de selecție a procurorului-șef, avem și pașii pe care trebuie să-i urmeze și criteriile de selecție pentru funcția de procuror-șef european. Uitați, să aibă cel puțin 15 ani de experiență profesională în calitate de membru activ al Parchetului sau al magistraturii, să aibă cel puțin cinci ani experiență…

Ion Cristoiu: Vă rog, dacă îmi permiteți o observație răutăcioasă, doamna Kovesi are un singur an de membru activ, ea a fost șefă.

Monica Mihai: Și nu se pune ca membru activ atunci?

Ion Cristoiu: Nu, eu nu pun ca membru activ atunci. Una este directorul de gazetă și una este redactorul care scrie. Din punctul acesta de vedere, mai ales în domeniul acesta al parchetului, nu se poate numi 15 ani. Ea are un singur an și ca șef, spre deosebire de șefii parchetelor anti-mafia din Italia, ea nu a avut niciun dosar. Din punctul acesta de vedere, ea nu îndeplinește cei 15 ani. Deci 15 ani de membru activ nu înseamnă de șef. Deci, da, a fost șef pe la parchet și pe la DNA, șef, nu administrezi. N-ai cum se spune în fotbal, n-ai mingi în picioare, n-ai atâția ani.

Monica Mihai: Și totuși i-au acceptat candidatura…

Ion Cristoiu: Mă rog, eu am făcut o observație, nu o să țină cont nimeni, poate de a dumneavoastră da, dar de a mea sigur nu o să țină nimeni cont. Am zis și eu așa, sunt răutăcios.

„E greu de presupus că ea își depunea dosarul fără să aibă măcar garanția că intră pe lista scurtă”

Monica Mihai: Ce trebuie să explicăm foarte bine, cred, este că această candidatură este independentă, pentru că oricine care respecta criteriile putea să își depună dosarul.

Ion Cristoiu: În cazul Codruței Kovesi, e greu de presupus că ea își depunea dosarul fără să aibă măcar garanția că intră pe lista scurtă. Este practic imposibil, pentru că – repet – dacă își depunea dosarul, se afla că nu a ajuns pe lista aia.

Monica Mihai: Dar de la cine să fi primit garanția?

Ion Cristoiu: În primul rând, trebuie spus din punct de vedere propagandistic, e prima pe listă că e femeie. Este prima… Acolo nu e o ordine, nu s-au dat niște note, mă rog. Acest parchet a fost discutat foarte puțin în România, este o instituție controversată a UE.

Monica Mihai: De ce este controversată?

Ion Cristoiu: Pentru că ea ar fi un supraparchet, o instituție supranațională, care la început au fost numai 17 țări, sigur că noi am fost în prima linie. Am fost în prima linie și pentru că europarlamentarii PSD au zis „Poate o să se ducă Kovesi și scăpăm de ea„. Nu știau că vor scăpa altfel. După asta, acum sunt numai 22. Este un parchet care s-ar ocupa cu fraude de fonduri europene și în legătură cu aceste organisme supranaționale, în unele țări ale Uniunii există temeri, deoarece ai pe plan național parchetul care, sigur, colaborează cu parchetele din UE. Deocamdată, nici nu e vorba de… chiar dacă se numește procuror general, de o operaționalizare, de abia din 2020 și, mai mult ca sigur, fiind oameni realiști, nu cred că există un interes la nivelul UE ca acest parchet să înceapă cu anchete cu fraude europene în Franța, Germania, Italia. Atenție, cu fraude europene deci, pune o anumită țară într-o situație stânjenitoare în planul UE.

Monica Mihai: Față de celelalte țări țări din comunitate.

Ion Cristoiu: Da, și cred că până la urmă se poate opta pentru doamna Kovesi pentru că primul lucru pe care ea îl va face ea sigur că se va năpusti asupra României, care e proasta Europei, nu pentru ca să se răzbune. Nu cred că ea va începe, dacă va fi de ea, cu fraude europene în Germania, repet, unde de obicei, sunt fraude în care sunt implicați politicieni de top.

Monica Mihai: Acesta să fie și motivul pentru care Tudorel Toader insista să își spună punctul de vedere cu privire la abuzurile săvârșite de fosta șefă a DNA?

Ion Cristoiu: Nu cred că asta, cred că Tudorel Toader a vrut să facă mai mult o acțiune propagandistică, nu zic PSD-istă pentru că el e pe cont propriu, n-are nicio eficiență. Dar la electoratul care o urăște pe Kovesi, există și parte a acestui electorat, o urăște ca persoană, nu că a făcut ea abuzuri. Așa, nu-i plac, știți cum e omul, nu îi place ochii ei electoratului. De aia cred că este o acțiune pe care a făcut-o.

„Românii care se pârâsc între ei nu își dau seama că, de fapt, se pârăsc la alte nații”

Monica Mihai: Seamănă atitudinea lui Toader cu a Monicăi Macovei?

Ion Cristoiu: Da, eu am criticat această atitudine, de fapt PSD este într-o mare încurcătură, pentru că, teoretic și practic, avem de a face cu o româncă, nu contează, care ar ajunge procuror. Potrivit tezelor PSD-iste și ALD-iste, noi ar trebui să fim mândri când cineva ajunge. Și noi, inclusiv eu, am criticat-o pe Monica Macovei, și nu numai eu, și Siegfried Mureșan și Cristian Preda, toți colaboratorii lui Traian Băsescu au folosit acolo sediul UE pentru a se pârî unii pe alții. O atitudine umilitoare, vă spun eu…

Monica Mihai: Și practic asta facem din nou?

Ion Cristoiu: Da, nici românii care se pârâsc între ei nu își dau seama că, de fapt, se pârăsc la alte nații. Eu, dacă aș fi luxemburghez, aș spune „iar au venit românii ăia, iar se pârăsc între ei„, adică și cei care pârăsc, inclusiv Monica Macovei sau domnul Tudorel Toader au o imagine proastă. Este foarte important, îi va ajuta aceasta enorm.

Monica Mihai: Cui?

Ion Cristoiu: Codruței Kovesi. Pentru că în cazul în care nu câștigă, va spune că din cauza lui Tudorel Toader și figura ei politică va fi uriașă în România. Eu m-aș teme de Codruța Kovesi dacă va pierde, nu dacă e procuror.

Monica Mihai: Va candida, dacă pierde?

Ion Cristoiu: Am spus dacă nu e numită. Noi avem faza propagandistică, e prima pe lista scurtă.

Monica Mihai: E prima pe lista de cinci, e prima pe lista de trei…

Ion Cristoiu: După părerea mea, mult mai important ar fi pentru ea să nu fie, și să fie, sigur, un neamț sau un francez și să nu fie din cauza lui Tudorel Toader, pun așa în ghilimele, da, ar suna bine, pentru că dacă e numită se operaționalizează în 2020, oricum ea ar dispare din…

Monica Mihai: Peisajul românesc…

Ion Cristoiu: … spațiul românesc și să știți că va fi foarte dificil, mai ales dacă mai e și româncă.

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Pentru că ea, de fapt, nu va conduce un Parchet al ei, nu va fi DNA-ul cu Onea.

Monica Mihai: Cu care este obișnuită.

Ion Cristoiu: E foarte important. Acest parchet va fi alcătuit din reprezentanți trimiși din fiecare națiune din UE. Cum să zic? Nu mai e DNA unde ți-a dat un interviu un pițifelnic din ăla adus din provincie, te-ai uitat puțin la el…

Monica Mihai: Se pierde.

Ion Cristoiu: Ei, se pierde, l-ai adus că știi… el zice „Să trăiți!” și apoi îi spui „Fă ancheta cutare”. Activitatea asta va fi foarte grea, pentru că trebuie să depășești reticențele naționale, trebuie să ai colaborare cu factorii naționali, liderii naționali. Hai să o luăm… în primul rând, nu face ea ancheta. Se gândește să arate că nemții, la nivel apropiați ai cancelarului Angela Merkel au fraudat… Repet, fraudele europene sunt numai la nivel înalt…

Monica Mihai: Și numai peste 10 milioane de euro se investighează.

Ion Cristoiu: Bun, deci uriașe, și începe o mare anchetă pe tema asta. Acuma, vă imaginați: una este să se opună Liviu Dragnea acestei anchete, și una este să se opună Merkel. Pentru că ea poate să ajungă, repet…

Monica Mihai: Să fie anchetată.

Ion Cristoiu: Nu, repet, ajunge la nivel înalt. Fraudele europene sunt, cum ați spus și dvs, cu sume mari, deci din punctul acesta de vedere va fi greu. Păcat că la noi nu s-a discutat despre acest Parchet, la noi s-a discutat…

„Kovesi poate să devină un candidat despre care eu am spus că îl bate la scor pe Iohannis”

Monica Mihai: Vom afla oricum pe 18.

Ion Cristoiu: Dacă nu e numită, gândiți-vă la personalitatea ei de plan european.

Monica Mihai: Și la o personalitate politică pe plan local.

Ion Cristoiu: Gândiți-vă că pe plan local, vii cu o autoritate, „Bă, au vrut să o propună aia”. De aia am spus că pentru ea, ar fi mai bine să nu o propună. A fost acolo în top, o mai rezolvă și CEDO, și în acel moment poate să devină un candidat despre care eu am spus că îl bate la scor pe Iohannis. Deși toată lumea mi-a sărit în cap. Este singura, nu Cioloș, care ar putea să îl bată dinspre partea dreaptă pe Iohannis. Mai ales dacă vine acuma și cu perspectiva asta…

Monica Mihai: Este o profeție pe care trebuie să o urmărim.

Ion Cristoiu: Mă rog, o profeție… am zis și eu acolo, că ziaristul nu e profet. Eu cred că trebuie luată în calcul. E un an electoral, în care trebuie să luăm în calcul orice ipoteză… nu poți spune că ipoteza aia nu are nicio șansă.

Monica Mihai: Haideți să alegem, din alte două subiecte. Discutăm despre ancheta privind învestitura lui Trump sau vreți să discutăm despre primele declarații ale lui Liviu Dragnea din acest an?

Ion Cristoiu: Păi, cel mai important e să discutăm nu despre primele declarații ale lui Dragnea, cădem amândoi în capcană, ci ar trebui să discutăm despre prima ședință a Comitetului Executiv Național.

Monica Mihai: Cumva s-a pierdut acest lucru având în vedere că Liviu Dragnea a povestit despre el mai mult, despre dorințele lui.

Ion Cristoiu: Da, eu sunt un Don Quijote al bătăliei pentru democratizarea acestor partide politice, inclusiv a PSD. România nu va fi o țară democratică, decât atunci când în partide va fi democrație. Eu am fost, fac o paranteză, când s-a căsătorit PDL cu PNL, am fost la toate congresele. Pe holuri, pe acolo toți îmi spuneau că e o prostie, ceea ce și era, PDL-ul fusese partid de guvernământ.

Monica Mihai: Și în față toată lumea aplauda.

Ion Cristoiu: Da, și n-am văzut… ați observat dumneavoastră vreun vot, nu știu, 59 la 58? Adică s-a votat. Nu. Nu sunt aripi.. normal ar fi, cum e PSD, să fie aripă oficială, aripă de stânga, aripă de dreapta, aripă de centru.

Monica Mihai: De obicei, se mimează și această opoziție printr-un vot contra.

Ion Cristoiu: Da, dar CEx al PSD este un for colectiv, el s-a întrunit anul acesta pentru prima dată și – așa cum am scris – nici nu știu ce s-a discutat acolo.

Monica Mihai: Haideți să vedem totuși ce a zis Liviu Dragnea la finalul CEx-ului

Fragment din declarația lui Liviu Dragnea după Cex PSD:

„Vreau ca o sumă rezonabilă, dar importantă, din bugetul unor servicii secrete să fie mutată la Sănătate, pentru niște programe care sunt vitale pentru România, în special pentru milioanele de copii din România. Eu cred că orice program, un program de alocare gratuită de vitamina D, care este o vitamină extrem de importantă pentru om, poate fi considerat tot program de siguranță națională”.

Monica Mihai: Liviu Dragnea a spus că vitamina D este foarte importantă, haideți să luăm bani din bugetul serviciilor, a atacat serviciile.

„Este o demagogie electorală cea mai ieftină să spui că iau de la servicii și dau la Sănătate”

Ion Cristoiu: Stați să îmi notez. Câteva observații. El începe cu „Vreau„. Păi de ce vrea el? Cine e el?

Monica Mihai: Ca șef al partidului.

Ion Cristoiu: Păi nu, părerea mea că o asemenea decizie de a reduce cheltuielile la servicii trebuie luată de Comitetul Executiv. El n-a zis „Am fost în Comitetul Executiv Național”, că sunt vreo 68 de inși acolo, toți lideri, oricare din ei poate să fie președintele partidului „și am făcut această observație, colegii mei m-au bătut sau au aplaudat și au votat cu 34 la nu știu cât…” Nu știu câți sunt ei acolo, „să mutăm…

Monica Mihai: Să luăm bani de la serviciile speciale.

Ion Cristoiu: Foarte important este următorul lucru. Bugetul serviciilor este o chestiune care n-are nicio legătură cu Sănătatea. Este o demagogie electorală cea mai ieftină să spui că iau de la servicii și dau la Sănătate. Nu, el trebuia în mod normal să spună așa: „Uite ce se întâmplă. Noi constatăm în ultimii ani o creștere a bugetului”.

Monica Mihai: Acestea sunt bugetele din ultimii ani, cea mai mare creștere o putem observa la bugetul SRI, care, dacă e să comparăm cu anul 2011, când premier era Emil Boc, până în anul 2016 când era guvernul tehnocrat, s-a dublat bugetul SRI. A ajuns de la 971 de milioane la un miliard optsutepatruzeci de mii. Se justifică această creștere?

Ion Cristoiu: Ea nu se justifică deoarece SRI-ul, după decizia CCR, nu mai are…

Monica Mihai: Faceți referire la decizia din 2015.

Ion Cristoiu: Da, el nu mai are supraveghere tehnică. Supravegherea tehnică… ar trebuie să facem o întreagă emisiune… pe care o făcea SRI, în cazuri nu de siguranță națională, era obligatoriu, de DNA, presupunea o uriașă cheltuială. Toată lumea vorbește, când vorbește de implicarea SRI în anchetele DNA, de interceptările de telefoane. Nu, alea erau secundare. Deci, că m-am interesat. Procurorul DNA obținea, el, de la un judecător un mandat.

Monica Mihai: Mandatul pe siguranță națională

Ion Cristoiu: Nu, nu pe siguranță națională. Sunt două lucruri diferite, siguranța națională se referă numai la infracțiunile la siguranța națională.

„Sunt trei judecători la Înalta Curte care sunt judecătorii SRI și care dau mandatul fără să se uite”

Monica Mihai: Era și la corupție până în 2015.

Ion Cristoiu: Potrivit unei deciziii a CSAT, ei ajutau. Am avut multe discuții. De fiecare dată când am întrebat oficial: „Domn”e, da” ce treabă aveți voi cu ancheta DNA?” și îmi răspundeau așa: „Noi suntem niște prestatori de servicii„. Deci, există două mandate net diferite. Ăla pe siguranță națională, unde SRI obține mandat de la un judecător – sunt trei la Înalta Curte, care sunt judecătorii lor și care dau mandatul fără să se uite. Și când sunt în baie, sună unul, spune „Uitați, semnați!” și el se duce în baie sau se culcă. Un lucru inaceptabil, pentru că un judecător de drepturi ar trebui să se uite dacă sunt probe. Dar cele mai multe erau acestea, ale DNA. Având în vedere protocoalele și decizia CSAT, ei făceau în felul următor: venea procurorul DNA, care obținea el mandatul, nu SRI…

Monica Mihai: Și apela la SRI…

Ion Cristoiu: Da, se ducea la SRI, cioc, cioc, și spunea așa „avem pentru infractorul cutare supraveghere tehnică, interceptare, spargerea email-urilor, înregistrare mediu ambiental”, deci era așa…

Monica Mihai: Adică era o muncă colosală pe care o făceau ofițerii SRI.

Ion Cristoiu: Păi, numai filajul, ce înseamnă filajul, e mai complicat. Filajul nu înseamnă că stă unul și se uită după tine. Echipe, bun și interceptările. În acel moment, cazul, dosarul respectiv, devenea ordin pe unitate. Adică era preluat de SRI, ca un prestator de serviciu și SRI-ul spunea: „Mâine echipa cutare, unu face poze, unul filează, unu face cutare-cutare… Așa se explică de ce DNA-ul nu merge bine acum, pentru că, de fapt, le făceau ei totul. Adică vorbeau ăia la telefon, infractorii, da? „Ne vom întâlni în Parcul IOR și îmi dai banii”.

Monica Mihai: Și nu însemna asta că SRI avea un control asupra DNA?

Ion Cristoiu: Păi nu, și asta presupunea o uriașă cheltuială. Și nu numai interceptările alea. Las la o parte faptul că interceptările de telefoane, ajunseseră că cei de la SRI să facă stenograma, ați observat. Bun. Și atunci asta presupunea, pe de o parte cheltuieli uriașe, iar pe de altă parte implicarea SRI. De aia puneau și în comunicate. Ei la orice obiecție, la orice critică, spuneau: „Domn”e noi suntem prestatori de serviciu, procurorul este stăpânul. Da, dar până la urmă, filajul, aia din mediul ambiental, că nu era așa simplu, tu vorbești într-o cafenea și era…

Monica Mihai: Și ei te ascultau la câteva sute de metri

Ion Cristoiu: Dar nu mai spun că era problema… au fost foarte multe de cazuri în care de exemplu, dvs, nu dvs nu puteți fi infractoare… eu mă duceam și eram infractor… și avea SRI… că se întâlnește la cafeneaua cutare. Păi, ca să poți să pui camere de luat vederi trebuie ca ăla să stea la o anumită masă. Și-atunci, o să vedeți, SRI intervenea, ocupa mesele celelalte cu cetățeni de-ai lor, care beau bere și când veneam eu, infractorul, cu ălălalt, ospătarul, care era tot de-al lor zicea: „Uitați, la masa asta că e frumos”. Și în acel moment era… la televizor.

Monica Mihai: Și era prins direct.

Ion Cristoiu: Asta presupunea foarte mare efort și tehnic, și financiar, și uman.

Monica Mihai: Așa se justifică creșterea bugetului SRI.

Ion Cristoiu: Acuma nu mai se justifică, deoarece nu mai fac nimic. Interesant este la Tudose că am văzut că a crescut cel mai mult.

Monica Mihai: Dacă ne uităm la bugetul SPP și bugetul STS, au fost cele care au crescut foarte puțin de-a lungul anilor, ba chiar au avut anumite perioade când au scăzut. Care ar fi explicația? Să fie această menținere a bugetului un rezultat al războiului între palate?

Ion Cristoiu: Nu, în cazul STS este o chestiune… Normal și la ei trebuia să se reducă. Normală… la SRI nu e normală, creșterea. Hai să ne uităm, noi anul acesta… aici e o șmecherie a lui Liviu Dragnea, că el spune așa: am cerut – las la o parte faptul că deja din start e demagogie – am cerut să ia colo și să ducă dincolo. Gata, s-a terminat.

Monica Mihai: Și mai ales programul

Ion Cristoiu: Păi nu, el nu a spus de la început… „Domn”e nu-și are rostul din punctul meu de vedere” nu că am nevoie de Vitamina D, nu-și are rostul.

Monica Mihai: Nu se justifică această creștere constantă a bugetului SRI.

Ion Cristoiu: Constantă și în consecință… Și atunci bănuiesc că s-a înțeles cu băieții de la Băneasa. Teodorovici: „noi trecem acolo, 30%, nu știu cât era creșterea, eu să fac gălăgie și noi o să fie..”. Nu. „Dom”le, cât vreți să crească?” i-a întrebat. „Păi noi, cam cu 20%.” „Teodorovici o să pună 30%, eu intervin și reducem la 20%„.

Monica Mihai: Și practic, obțineți cât vreți.

„Liviu Dragnea s-a înțeles cu cei de la SRI. Așa cred eu pentru că e o chestiune de demagogie”

Ion Cristoiu: Dar stați un pic, că ei în buget nu au trecut că le taie, nici măcar că rămâne, el a trecut că va crește. El trebuia să spună… Observați încă o dată demagogia. Nu pot să compar SRI-ul cu Vitamina D. E o prostie. Cele două nu se… El trebuia să țină un discurs separat și să spună: „Dom”le noi avem o problemă. Aceste instituții de forță cer în fiecare an mai mulți bani. Ei, nu le mai dăm deoarece să se mai legumească și cu banii pe care îi au”.

Monica Mihai: Adică ce spuneți dvs. este că Liviu Dragnea s-a înțeles cu cei de la SRI?

Ion Cristoiu: Așa cred eu, pentru că e o chestiune de demagogie. E suspectă această chestiune. Nu a zis: „Nu mai vrem să crească”. Sunteți de acord? Nu mai vrem să crească…

Monica Mihai: A spus doar că ia…

Ion Cristoiu: În orice democrație, creșterea bugetului serviciilor e în neregulă din punct de vedere democratic. Trebuie să crească bugetele la Sănătate, la alte lucruri, nu la servicii. Dar el a făcut această chestie frumoasă.

Monica Mihai: E interesant ce ați spus dvs. că a făcut legătură între bugetul serviciilor și Ministerul Sănătății și cu acest program prin care dă Vitamina D gratuit tuturor copiilor. E o măsură populistă? Sau o afirmație populistă?

Ion Cristoiu: În primul rând, că ne ia drept proști. Haideți să ne lămurim. Deci când a făcut bugetul, Teodorovici, nu-i așa?

Monica Mihai: Au stat la masă, au făcut poze și…

„E o comedie pe care ne-o joacă Dragnea”

Ion Cristoiu: Păi nu el, el, Teodorovici punea de la el procentaj, era nebun, e vorba despre servicii. E ministru, e ministrul lui, da?… Dacă eu știu că șeful meu, da, șefu Dragnea. Eu sunt Teodorovici, da? Și depind de Dragnea. Și știu că șeful meu face ca trenul, iertați-mi expresia, când aude de mărirea bugetelor la servicii, eu mă apuc și îl măresc? Sau măcar nu-l sun pe Dragnea? Că au telefoane mobile. Alo, domnul președinte!

Monica Mihai: E posibil să fi luat această decizie de capul lui, fără să… ?

Ion Cristoiu: Păi nu, nu am zis că nu a luat-o de capul lui… E o comedie. Adică e o comedie pe care ne-o joacă Dragnea, în care noi să credem că Teodorovici, de capul lui, a crescut…

Monica Mihai: Dar au stat la masă, Dragnea și Teodorovici…

Ion Cristoiu: Și dacă nu ședeau la masă. Atâta lucru cunosc și eu, instituțiile românești, și dvs bănuiesc că le cunoașteți… E greu de presupus că nu știu… dau un exemplu… Uite, la Romania TV… hotărăsc ăia că sunt independenți și zic așa: „Domn”le, facem 10 seri la rând coruptul Ghiță”. Ce, suntem nebuni? Și Ghiță sună și spune: „Bă, ce aveți cu mine? Și am nevoie de drept la replică”. Am dat un exemplu. Dar, păi, dincoace unde e o dictatură a lui Dragnea. Își permitea Teodorovici să treacă de la el și vine în înțelepciunea sa, domnul Dragnea și spune: „Aoleu, extraordinar, bă, ce mi-a făcut-o Teodorovici!” De ce nu l-a criticat pe Teodorovici? Apropo, uite că mi-a dat o idee. De ce nu a zis „Pe domnul Teodorovici vreau să-l dăm afară pentru că are…”

Monica Mihai: Poate l-o fi criticat în spatele ușilor închise.

Ion Cristoiu: Nu l-a criticat. Am spus că a fost o comedie banală, am mai văzut-o cu politicianul care spune „Vai, să luăm bani de acolo, să dăm florilor, copiilor, tinerelor” și alte comedii. Dacă spunea așa clar: „Nu sunt de acord cu creșterea bugetelor la servicii pentru că ele serviciile, statul paralel”, bla, bla. Am terminat. Nu, el a spus „M-am gândit, vreau eu să iau de acolo, să dau dincolo”.

Monica Mihai: Poate s-a gândit el să facă un bine copiilor din România în an electoral.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră sunteți ironică. Nu s-a gândit la nimic. Nu știu. Am înțeles că cu vitamina aia D… nu știu zic specialiștii…

Monica Mihai: Este și controversat de Organizația Mondială a Sănătății, pentru că nu există un studiu făcut în acest sens.

Ion Cristoiu: I-a zis cineva, unul dintre consilierii aia care stau pe la el pe acolo… „Domn”e, pun aia cu Vitamina D și el a luat-o cu vitamina D și gata. Putea să zică și el… Iar o chestiune… S-a vârît într-o chestiune de specialitate. Nu zici niciodată de ceva care este controversat. Spui „Și vrem să luăm banii de acolo să-i dăm laptelui…”

„Am aflat că nu știu ce decizii s-au luat că tocmai atunci se scărpina președintele”

Monica Mihai: Poate un consilier prost sau poate l-a sfătuit cineva, dacă ar fi să facem o paralelă așa, și Donald Trump în discursul său recent privind starea nației, a vorbit despre programul pentru cancer, programul pentru HIV. Vrea să dea mai mulți bani în direcția aia.

Ion Cristoiu: Una e cancerul și HIV-ul, și una este Vitamina D. Nu, n-a fost… A fost o vreme când eu credeam că deciziile astea ale politicienilor, președinți și astea se iau așa… vedeam așa niște tipi care stau o zi întreagă. Și după asta am aflat că nu știu ce decizii s-au luat, că tocmai atunci se scărpina președintele. Așa și aici… Nu știu… Poate că în timp ce venea la ședința asta, i-a zis unul : „Domn”le, puneți Vitamina D. Bine, punem vitamina D”.

Puteți vedea AICI partea a doua a interviului din emisiunea Gândurile lui Cristoiu #2

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912