George Maior, fostul șef al SRI: De ce mi-am dat demisia

George Maior, fostul șef al SRI: De ce mi-am dat demisia
Publicat: 21/03/2015, 19:56
Actualizat: 21/03/2015, 22:06

La o lună după plecarea de la SRI, George Maior numește „puerile” discuțiile din spațiul public care au urmat acestei retrageri și susține că „motivul real” al demisiei sale a fot legat de eșecul legilor „Big Brother”.

„În primul rând a fost o decizie pe care am luat-o și am anunțat-o din debutul campaniei electorale de anul trecut. A fost o decizie pe care am luat-o având în vedere și o anumită practică ce există în unele satate europene și având în vedere și longevitatea în această funcție. Uneori e bine să ai longevitate, dar intervine pentru unii și o anumită rutină și lucrurile trebuie schimbate. E o filosofie pe care am dobândit-o. Au existat și cauze particulare, legate de eșecul legislației pe securitate cibernetică, declarate neconstituționale. Nu au fost legi promovate de SRI, dar susținute de SRI la nivel conceptual pentru că erau vitale pentru întărirea unor capacități într-un timp extrem de complex și tulbure. M-a dezamăgit că aceste legi nu au fost adoptate și a fost o cauză particulară a materializării intenției mele generale de a pleca din fruntea acestui serviciu”, a spus fostul director al SRI într-un interviu la Realitatea TV.

Maior a contestat „teoriile” apărute în spațiul public potrivit cărora președintele a insistat pentru plecarea sa, susținând chiar că a păstrat legătura cu Iohannis cu care discută „din când în când”. „În România, dacă cineva își dă demisia întotdeauna trebuie să căutăm motivații, să intrăm în teorii ale conspirației absolut inutile în acest caz. A fost o discuție foarte civilizată. Am și stabilit atunci că vom rămâne în comunicare în probleme strategice, ceea ce mai și facem din când în când. Eu mi-am pus la dispoziție expertiza”, a arătat George Maior.

Fostul șef al SRI a admis că a pledat public „poate cu prea multă virulență” pentru legile Big Brother, dar a rămas, inclusiv după plecarea din fruntea Serviciului, un susținător al acestui pachet de acte normative respins de Curtea Constituțională. „Au trecut luni bune de la acest eșec și, din păcate, nu s-au revăzut aceste legi. Este o greșeală. Nu regret că am susținut, poate cu prea multă virulență, aceste legi. Cred că dacă nu se acționează la nivel parlamentar pentru a adopta aceste legi cu corecțiile necesare, vom avea de pierdut”, consideră Maior.

George Maior a plecat de la SRI pe 27 ianuarie, scriindu-și demisia în urma unei discuții cu președintele Klaus Iohannis. Motivele exacte și condițiile retragerii sale nu au fost la acel moment discutate public de nimeni dintre cei direct implicați.

Vehiculat în timpul campaniei electorale ca favorit pentru nominalizarea în fruntea Guvernului în situația în care Victor Ponta ar fi câștigat președinția, Maior, care este și nașul de cununie al liderului PSD, a susținut public că, odată ce Traian Băsescu va pleca de la Cotroceni, își va pune mandatul la dispoziția noului șef al statului. După instalarea noului președinte, pe 21 decembrie, a mai stat în funcție doar o lună. Într-un interviu la Adevărul LIVE, Iohannis a arătat, la scurt timp după preluarea mandatului, că „analizează” situația serviciilor, urmând să anunțe o concluzie. La scurt timp, pe 24 ianuarie, George Maior a acordat la rândul său un interviu la B1, criticându-i pe judecătorii Curții Constituționale care respinseseră în integralitate legea siguranței cibernetice și vorbind despre faptul că SRI are ofițeri acoperiți în presă, fiind în opinia sa „o armă necesară oricărui serviciu secret”.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Horoscop marți, 18 ianuarie! Cea mai grăbită zodie. Evită cu orice preț deciziile majore
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...