Grapini crede că primul om care a zburat în cosmos a fost un român: „Lucrurile astea trebuie să fie cunoscute de celelalte nații”

Grapini crede că primul om care a zburat în cosmos a fost un român: Lucrurile astea trebuie să fie cunoscute de celelalte nații
Publicat: 24/02/2014, 16:39
Actualizat: 19/03/2015, 09:07

Ministrul Maria Grapini l-a confundat pe Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat până acum în spațiul cosmic, cu Iuri Gagarin, primul om ajuns, în 1961, în cosmos. Eroarea a fost făcută de ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism în timpul unei emisiuni la Speranța tv, la care a fost invitată pe 21 ianuarie.

Povestind despre a doua gală a acordare a titlului de ambasador al turismului României, care urma să aibă loc a doua zi, Grapini s-a arătat convinsă că primul om care a ajuns în cosmos a fost un român. „Eu chiar cred că merită, ca să mai fim cunoscuți și altfel, nu numai prin sport. Trebuie să se vadă că avem și muzicieni, că avem și oameni de teatru, și oameni de știință, că avem și primul om care a zburat în cosmos, lucrurile astea trebuie să fie cunoscute de celelalte nații”, a spus ministrul Turismului, al cărui nume se află și pe lista USD pentru europarlamentare, pe un loc care să îi asigure intrarea, după 25 mai, în Parlamentul European.

O gafă similară a făcut, în 2012, directorul de atunci al Institutului Cultural Român, Andrei Marga, declarând caloriferul „o invenție transilvană” care trebuie promovată ca atare. „Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice și muzică. (…) Institutele trebuie să revadă conceptul de cultură cu care operează, trebuie să venim la un concept natural de cultură, inclusiv cu filmul. Filmul a făcut pași mari în România, muzica, artele plastice, fără dubii, trebuie să facem loc și științelor și tehnologiilor. Dau un exemplu: caloriferul este o invenție transilvană, câți știu de asta?”, spunea Marga despre radiatorul pantentat de un om de afaceri rus de origine poloneză, Franz San Galli.

VEZI IMAGINILE, LA MINUTUL 13.05

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase