GUVERNUL PONTA 2. Dan Nica, ministrul Comunicațiilor. De trei ori ministru la Comunicații, plecat cu scandal de la Interne: „Autocarele sunt pregătite”

GUVERNUL PONTA 2. Dan Nica, ministrul Comunicațiilor. De trei ori ministru la Comunicații, plecat cu scandal de la Interne: „Autocarele sunt pregătite”
Vicepreședintele PSD DAN NICA rămâne pe postul de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor și în GUVERNUL PONTA II

Vicepreședintele PSD DAN NICA rămâne pe postul de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor și în GUVERNUL PONTA 2. El a deținut această funcție și în perioada 2000-2004, când Adrian Năstase era premier. Din luna mai, de când a fost numit ministru, aparițiile publice ale lui Nica au putut fi numărate pe degete, el neanunțând vreun proiect major pe domeniul său.

Dan Nica a fost cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul „Poșta Română”, în care foștii miniștri Tudor Chiuariu și Zsolt Nagy sunt judecați, însă nu a fost pus sub urmărire penală. Dosarul vizează înstrăinarea ilegală a unui teren al statului.

Dan Nica deține, împreună cu tatăl său, Vasile Nica, și cu un apropiat pe nume Adrian Clement, firma de vinuri Viticom din Panciu, județul Vrancea.

Firma a primit de la Ministerul Agriculturii suma de 944.000 lei pentru reconversie de plantație de viță de vie și o subvenție de 153.000 lei, conform portalului romaniacurata.ro.

Dan Nica a fost ministru de Interne în 2008, când a fost prezentat de președintele Traian Băsescu ca fiind omul care a pus serviciul secret al MAI (fostul „Doi și-un sfert”) la dispoziția lui Marian Vanghelie și a lui Cătălin Voicu.

„Acel serviciu a fost pus total la dispoziția lui Vanghelie, Mitică Iliescu, generalul care a fost la Serviciul Român de Informații și a lui Voicu. Întrebați cei doi miniștri de Interne, Oprea și Dragnea, de ce au plecat. Ce n-au vrut să facă ei doi a făcut Nica, deși a avut o discuție cu mine în care i-am spus să nu o facă”, a declarat Traian Băsescu despre Nica.

Nica a pierdut mandatul de la Interne după ce a declarat, înaintea alegerilor prezidențiale din 2009 că „autocarele sunt pregătite”, referindu-se la fraudarea alegerilor de către PDL. Din funcția de ministru de Interne, Nica era responsabil cu buna organizare a alegerilor, acuzându-se astfel singur.

Numele lui Dan Nica apare în scandalul declanșat de brokerul fugar Cristian Sima, conform căruia compania suedeză Ericsson ar fi mituit politicieni români pentru a obține un contract de 40 de milioane de euro cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pentru implementarea sistemului de urgență 112.

Fostul șef al Ericsson România, Thomas Lundin, a declarat în cadrul unui proces desfășurat în Suedia, că Dan Nica este unul dintre politicienii români la care ar fi ajuns banii de mită, conform platformei de investigații RISE Project. Ericsson se judecă cu Lundin pentru că acesta ar fi folosit ilegal fondurile companiei, mai exact 7 milioane de dolari. Dan Nica a negat acuzațiile.

Inchide