Harta penală a alegerilor locale. Cum și-au făcut loc pe listele de partid candidații cu probleme cu legea

Harta penală a alegerilor locale. Cum și-au făcut loc pe listele de partid candidații cu probleme cu legea
Publicat: 06/05/2016, 15:38
Actualizat: 11/10/2016, 11:53

Lupta pentru primăriile din sectoarele Capitalei a început plină de controverse. Chiar dacă partidele declară că au selectat candidații pe baza celor mai stricte criterii de integritate, scandalurile de corupție nu s-au lăsat așteptate. Astfel, PSD-istul care vrea să fie primar în sectorul 6, Gabriel Mutu, este urmărit penal de DIICOT din octobrie 2014 într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare a banilor proveniți din infracțiuni. Cu toate acestea, Liviu Dragnea a declarat că Mutu respectă criteriile de integritate stabilite de PSD, iar candidatul a ținut să precizeze că procurorul care a instrumentat cazul a fost, între timp, reținut de DNA într-un dosar în care este acuzat de șantaj.

Despre implicarea lui Mutu în infracțiunile menționate, DIICOT precizează că „față de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăți comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrare în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, și în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL în conturile societăților menționate”.

O altă surpriză în București vine din partea lui Marian Vanghelie, care a anunțat oficial că va candida din nou pentru fotoliul de edil. Primarul suspendat al Sectorului 5 a strâns semnături încă din februarie pentru a putea să candideze din nou, sub sigla Partidului Social Democrat Independent. Formațiunea a fost deja înregistrată la OSIM de către iubita sa, Oana Niculescu Mizil. „Rolul meu este să fac ceva. Problema este: stiți câți oameni sunt în arest fără să aibă vină?”, s-a întrebat retoric Vanghelie. Acesta a fost suspendat din funcția de primar pe 6 aprilie 2015, a fost eliberat din arestul preventiv în luna iulie și apoi plasat în arest la domiciliu. Este trimis in judecata de DNA din luna iulie 2015, pentru 25 de infractiuni.

Un scandal cu iz de corupție a avut loc și în PMP Sector 6. Ștefan Enache, președintele formațiunii de la Sectorul 6, a fost audiat luni de procurorii anticorupție, după ce fosta candidată PMP la Primăria Sectorului 6, Carmen Dincă, a depus o plângere în care precizează că Enache i-a cerut 15.000 de euro pentru „demararea campaniei electorale” pentru alegerile locale.

„Indiferent ce plângere ar fi depus, eu nu am încălcat legea. Dumneaei este supărată că organizația nu a susținut-o, dar ar fi fost incorect din partea noastră să susținem un candidat care ar fi fost cumva dezavantajat în fața unui alt potențial candidat. Pentru că sunt mai mulți potențiali candidați și vom vedea până la urmă ce decizie va lua organizația și pe vine vom susține pentru Primăria sectorului 6″, a arătat Enache. Vinerea trecută, Carmen Dincă s-a prezentat la DNA, unde a spus că a depus o plângere împotriva șefului organizației PMP sector 6, pe motiv i-au fost ceruți 15.000 de euro pentru „demararea campaniei electorale” pentru alegerile locale. Ea a precizat că a depus o adeziune pentru a intra în Mișcarea Populară pe 2 februarie, iar afirmațiile conducerii formațiunii referitoare la faptul că nu este membru sunt determinate de schimbarea numelui în Partidul Mișcarea Populară.

Lia Olguța Vasilescu conducea detașat în sondajele din Craiova și era favorită pentru obținerea unui nou mandat la primărie. Asta până săptămâna trecută, când procurorii DNA au reținut-o pentru luare de mită, spălare de bani și folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Mai târziu, Vasilescu a fost plasată în arest la domicile, iar miercuri Curtea de Apel București a decis cercetarea ei în libertate. Cu toate acestea, primarul Craiovei a spus că se consideră nevinovată și că va candida din nou, chiar dacă PSD-ul va găsi o altă persoană pe care s-o arunce în lupta pentru primărie. „Voi candida la Primăria Craiovei. Nu am vrut să cad psihic sau să mă apuc să fac denunțuri, pentru că am știut că sunt nevinovată și sper din toată inima ca și instanța finală să decidă acest lucru. (…) Dacă toată lumea se ascunde în munți, nu știu unde ajungem”, a declarat Olguța Vasilescu miercuri seară.

La Râmnicu Vâlcea, candidatul Partidului Ecologist din România (PER), Mircia Gutău, a mai fost primar al orașului și între 2004 și 2010. În 2010 acesta a fost condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare cu executare după ce a pretins mită suma de 50.000 de euro unui om de afaceri în schimbul eliberării unui certificat de urbanism. De asemenea, în iunie 2014 Gutău a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la doi ani și jumătate de închisoare cu executare, tot pentru corupție, însă pedepsele au fost cumulate, iar de această dată Gutău nu a mai ajuns în spatele gratiilor. Chiar și cu acest istoric de condamnări, Miricia Gutău va candida la alegerile din iunie pentru un nou mandat. Acesta a trebuit, totuși, să părăsească PNL și să treacă în barca PER, pentru că nu se încadra în criteriile de integritate pe care liberalii le-au stabilit pentru candidații la alegerile locale.

Actualul primar din Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a fost desemnat să candideze din partea PSD pentru al treilea mandat, în ciuda faptului că pe 23 septembrie 2013 Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că Ovidiu Crețu s-a aflat în incompatibilitate. În perioada 1 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, acesta a fost și reprezentant asociat persoană juridică în cadrul SC Business Park Bistrița Sud SRL, societatea care administrează Parcul Industrial Bistrița Sud.

În Constanța, PSD-istul Decebal Făgădău, cel care a preluat atribuțiile de primar după demisia lui Radu Mazăre, a fost reclamat în februarie la DNA de doi studenți, pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. Cristian George Farauanu (student la Drept la Universitatea Ovidius din Constanța) și Eduard Constantin Tănase (student la Universitatea Maritimă din Constanța) au sesizat Direcția Națională Anticorupție după ce Consiliul Local Constanța a respins un amendament care prevedea acordarea de 50% reducere la transportul local în comun. Decebal Făgădău a fost acuzat că refuză acordarea reducerii la transport în comun, stipulată prin Legea Educației, care este deja prevăzută pentru elevi (în urma plângerii penale făcute acum un an de licenii de la Asociația Elevilor din Constanța).

La Timișoara, Adrian Orza, fost viceprimar al orașului și actual candidat independent la primărie, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, de secretarul primăriei, Ioan Cojocari, dar și de alți actuali și foști directori ai municipalității, în dosarul finanțării echipei de fotbal Politehnica Timișoara. Prejudiciul constatat de procurorii anticorupție se ridică la 31,6 milioane de lei.

Un candidat cu probleme aruncă în lupta pentru primăria Timișoara și UDMR-ul, în persoana lui Zsolt Molnar, declarat incompatibil de ANI începând din 20 decembrie 2012, întrucât a deținut simultan funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată prin MOLNAR G ZSOLT PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ.

Pentru primăria Deva, unul dintre candidați este Mircia Muntean, din partea PSRO. Mircea Geoană l-a desemnat pe fostul primar al municipiului Deva, încă din luna noiembrie a anului 2015. Muntean a trecut de la PSD, ultimul partid în care a activat, la PSRO. Acest lucru s-a întâmplat, după un traseu care a mai cuprins PNL, UNPR și PSD. Mircia Muntean a mai ocupat funcția de primar al Devei, între 1996 și 2012. Politicianul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru nereguli legate la terenuri. Acesta are un dosar pe rol, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. În cazul în care fostul edil mai primește o amendă penală, va trebui să execute pedeapsa cu suspendare.

În Slatina, ALDE merge în alegerile locale pe mâna actualului viceprimar al Slatinei, Cristian Bircea. Acesta a fost directorul Companiei de Apă Olt și a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate deoarece, în același timp, ocupa și funcția de consilier municipal. În urmă cu o săptămână, viceprimarul a avut câștig de cauză în procesul cu ANI, decizia Curții de Apel Craiova nefiind însă definitivă.

Candidatul PSD pentru primăria Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost și el vizat de multe acuzații și suspiciuni. Astfel, ANI a cerut DNA să-l cerceteze pe Cârciumaru, acuzat că a acordat mai multe contracte unei societăți comerciale de la care fiica sa a cumpărat un imobil. Potrivit ANI, Eugenia Florinela Călinoiu, fiica primarului Florin Cârciumaru, a achiziționat imobilul din zona montană Rânca de la patronul firmei Pres Sanitas, Constantin Lungu. Construcția cu etaj a fost cumpărată, în 2010, cu 70.000 de lei, în condițiile în care, în anul 2007, societatea comercială a plătit 270.000 de lei pentru aceasta. Inspectorii de integritate adaugă că, în perioada 2005 – 2010, firma Pres Sanitas a încheiat cu Primăria municipiului Târgu-Jiu mai multe contracte, în valoare totală de 35.000.000 de lei.

Liderii de partid spun că toți candidații trebuie să respecte „decalogul integrității”

Partidele au pregătit diverse coduri de integritate care să ofere credibilitate candidaților proprii și să stimuleze încrederea alegătorilor în politicieni. Conducerea PNL, de exemplu, a adoptat în luna decembrie un „decalog de integritate” pe care trebuie să-l respecte toți asipranții la candidatură sub sigla liberală. Acesta prevede că „foștii securiști, traseiștii politici, corupții și plagiatorii” nu sunt acceptați sub nicio formă în cursa electorală.

„Cele zece porunci ale integrității peneliste” se referă la faptul că politicienii liberali nu au voie să fi fost componenți sau colaboratori ai fostei Securități sau ofițeri acoperiți, să-și fi schimbat apartenența politică de trei ori altfel decât prin fuziuni, să fi angajat rude în instituții publice pe care le-au condus, să fie implicate în afaceri cu instituția pentru care candidează, să se afle în conflict de interese sau să fi făcut fals în declarații. Și plagiatul se află pe lista lucrurilor interzise în PNL, pentru că cei pentru care se dovedește prin decizie judecătorească definitvă că au obținut diplome sau alte titluri prin fals intelectual sunt excluși din rândurile formațiunii.

Și PSD a pus pe tapet câteva condiții pe care ar trebui să le îndeplinească toți candidații care vor să se asocieze cu sigla partidului. „Candidații noștri trebuie să îndeplinească câteva condiții: să fie cinstiți, onești, să fie buni administratori”, a afirmat Dragnea, adăugând că societatea românească nu mai acceptă compromisuri – „hăhăiți, glumeți, mincinoși, răi, hoți, oameni care n-au avut un Dumnezeu”. Cu toate acestea, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, referitor la acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani care îi sunt aduse candidatului social-democrat la Primăria Sectorului 6, Gabriel Mutu, că acesta respectă criteriile de integritate.

Cum a lăsat DNA primăriile fără șefi

În prezent, datorită anchetelor DNA, aproape jumătate din orașele mari, din România, nu mai au primari în funcție. 21 de primării, din cele 48 de instituții locale mari – reședințe de județ și sectoare (41 județe și 7 primării ale Bucureștiului) sunt eliberate de primari, suspendați pentru fapte de corupție. Cu câteva excepții, anul 2015 a fost anul în care s-au produs majoritatea arestărilor printre primarii României, iar lupta anticorupție continuă.

Iași: Gheorghe Nichita (PSD) – suspendat pe 22 mai 2015, este implicat în două dosare și se află în arest preventiv. Este trimis în judecată pentru abuz în serviciu;

Pitești: Tudor Pendiuc (PSD) – Ianuarie 2015, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu. Se află sub control judiciar, a fost în arest preventiv și la domiciliu;

Râmnicu Vâlcea: Emilian Frâncu (PNL) – 2 iunie 2014, a fost prins în flagrant, după ce a cerut și a primit mită, în aprilie 2013. A fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare;

Târgoviște: Gabriel Boriga (PDL) – pe 22 mai 2014, și-a pierdut mandatul, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu;

Buzău: Constantin Boșcodeală (PSD) – pe 3 martie 2016 și-a pierdut mandatul. Este condamnat la 5 ani închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu;

Constanța: Radu Mazăre (PSD) 22 mai 2015 – demisonar, acuzat de mită de 9 milioane de euro, a fost în arest preventiv și este trimis în judecată de DNA;

Piatra Neamț: Gheorghe Ștefan (PDL) – pe 26 martie 2015 a fost pus sub control judiciar în dosarul Microsoft după ce a fost în arest preventiv. A fost judecat și a primit 3 ani de închisoare, dar decizia nu este definitivă. Mai este trimis în judecată și în dosarul Poșta Română;

Ploiești: Iulian Bădescu (PSD), 10 martie 2015 – pus sub control judiciar pentru luare de mită și abuz în serviciu, a fost în arest preventiv și a fost trimis în judecată de DNA;

Miercurea Ciuc: Raduly Robert-Kalman (UDMR) 17 iunie 2015 – trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu;

Slobozia: Alexandru Stoica (PSD) 2 iunie 2015 – a fost trimis în judecată pentru fals intelectual și instigare la fals intelectual;

Slatina: Minel Prina (USL) 14 martie 2015, arestat la domiciliu pentru trafic de influență în dosarul de corupție al ministrului Darius Vâlcov (fost primar al orașului).

Tulcea: Constantin Hogea (PDL) – suspendat pe 24 august 2015. A fost arestat preventiv în luna mai pentru mită și a fost trimis în judecată de DNA în stare de arest la domiciliu;

Târgu Mureș: Dorin Florea (PDL) 26 martie 2015 – urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu;

Baia Mare: Cătălin Cherecheș (UNPR) – 2 octombrie 2015 urmărit penal pentru luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu;

Reșița: Mihai Stepănescu (PSD) – pe 20 noiembrie 2015 a fost arestat preventiv, fiind acuzat de DNA de luare de mită;

Brașov: George Scripcaru (PDL) – pe 29 iunie 2015 a fost reținut de DNA pentru abuz în serviciu și luare de mită, fiind plasat apoi sub control judiciar;

București: Sorin Oprescu (independent susținut de USL) 15 septembrie 2015 – este acuzat de DNA de luare de mită și trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz și constituire de grup infracțional;

Sectorul 1: Andrei Chiliman (PNL), 20 iunie 2015 – plasat sub control judiciar și trimis în judecată pentru abuz în serviciu;

Sectorul 2: Neculai Onțanu (UNPR) 25 martie 2015 – arestat pentru 30 de zile pentru luare de mită;

Sectorul 4: Cristian Popescu Piedone (PC) – în noiembrie 2015 și-a dat demisia după protestele de stradă, în urma incendiului din Colectiv. A petrecut 4 zile în arest preventiv, fiind totodată pus sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu;

Sectorul 5: Marian Vanghelie (PSD) – a fost trimis în judecată de DNA pentru 25 de infracțiuni, a fost arestat preventiv și plasat în arest la domiciliu;

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani...
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile...