Iliescu îi contrează pe protestatarii din Piața Universității cu citate din Eminescu: „Și când vin cu drum de fier/ Toate păsările pier”

Iliescu îi contrează pe protestatarii din Piața Universității cu citate din Eminescu: „Și când vin cu drum de fier/ Toate păsările pier
Publicat: 22/10/2013, 12:14
Actualizat: 22/10/2013, 12:14

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marți, că atât Guvernul, cât și Parlamentul trebuie să-și asume un punct de vedere referitor la explotarea de la Roșia Montană, el făcând referire la mentalitatea de la apariția industriei cu un citat din poetul Mihai Eminescu.

„Industria când a apărut a produs emoție. Până și Eminescu spunea: «Și când vin cu drum de fier/ Toate păsările pier». Asta era reacția primitivă a omului care trăia în liniște și îl deranja fumul de la locomotive. Industria modernă înseamnă multe, inclusiv suportarea unor consecințe negative ale proceselor tehnologice, dar care pot fi stăpânite și s-a avansat continuu din acest punct de vedere. Deci rațiunea contează”, a spus Iliescu.

El a arătat că lucrurile trebuie discutate în mod așezat, stând la masă împreună și judecând cum este mai bine.

„Altminteri trebuie finalizată aceasă cercetare. E o chestie în dispută. M-am uitat și eu în literatura în temă. Nicăieri nu există la ora actuală extracția aurului fără să se apeleze la cianuri. Deci e o tehnologie răspândită în toată lumea. Vrem să mai exploatăm aur? Dacă vrem, tehnologiile astea sunt. Să lăsăm specialiștii să judece aceste lucruri cu minte limpede, cu știință de carte și luate măsurile adecvate de protecție a mediului și a cetățenilor”, a spus Iliescu.

Întrebat dacă ar trebui ca Guvernul să-și asume răspunderea pentru contractul cu RMGC sau Parlamentul, Iliescu a precizat că Guvernul a trimis la Parlament acordul pentru că este instituția reprezentativă, apreciind că și Parlamentul trebuie să se pronunțe din acest punct de vedere și trebuie să-și asume împreună răspunderea.

„Neasumarea răspunderilor e un lucru nu numai de lipsă de curaj, dar și de responsabilitate. Deci trebuie și Parlamentul și Guvernul să asume un punct de vedere – cum anume asigurăm și interesul folosirii resurselor și protecția mediului și a oamenilor. Și există soluții tehnologice și practici inteligente”, a spus Iliescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase