Înainte de alegeri, PNL anunță un protocol cu Coaliția pentru Familie. Cine s-a abținut la vot

Înainte de alegeri, PNL anunță un protocol cu Coaliția pentru Familie. Cine s-a abținut la vot

Deputatul Daniel Gheorghe a scris luni pe Facebook că decizia ratificării protocolului prin care PNL susține demersurile Coaliției pentru Familie a fost categorică: „Astăzi, Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal a decis susținerea referendumului pentru Familie. Am votat cu o majoritate zdrobitoare ratificarea protocolului dintre PNL și Coaliția pentru Familie!”.

Și șeful de campanie al liberalilor, Gheorghe Falcă, a confirmat hotărârea, arătând căagumentele PNL pentru a susține demersul Coaliției pentru Familie sunt: „inima, conștiința”.

„Am căzut de acord că în legislatura următoare inițiativa care este astăzi în Parlamentul României trebuie să se desfășoare, chiar s-a făcut și un calcul al timpului în care se poate realiza un referedum și există o estimare pentru luna aprilie. (…) S-a calculat că o dată cu începerea noului Legislativ din luna februarie se poate realiza un referendum, solicitarea Coaliției pentru familie, cele trei milioane de semnături, plus aprobarea CCR, (…) în luna aprilie, cu bugetare din partea noului Guvern”, a declarat șeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă.

Falcă a afirmat că susținerea solicitării Coaliției pentru familie „nu înseamnă că PNL nu apără individualitatea celorlalți cetățeni”. Falcă a spus că speră ca viitorul Parlament să ia în calcul și legea parteneriatului civil.

Surse din PNL au declarat pentru Gândul că decizia de a susține inițiativa Coaliției pentru familie, privind modificarea Constituției a fost aprobată cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar cinci abțineri. În rândul celor cinci liberali care s-au abținut au fost prim-vicepreședintele PNL București, Adriana Săftoiu, președintele PNL Sector 1 Mihai Voicu, liderul PNL, Alina Gorghiu, care a și părăsit sala și deputatul Mircea Toader.

Coaliția pentru Familie, protocol și cu ALDE

Tot luni,ALDE și Coaliția pentru Familie au semnat un protocol cu privire la organizarea referendumului național pentru revizuirea Constituției referitor la redefinirea noțiunii de familie în luna aprilie 2017.

„Prin semnarea acestui protocol, Alianța Liberalilor și Democraților va susține adoptarea legii de revizuire, dar și a legii privind organizarea și desfășurarea referendumului de revizuire, astfel încât organizarea referendumului să poată avea loc în luna aprilie 2017”, a transmis ALDE prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe 20 iulie, judecătorii de la Curtea Constituțională au dat undă verde propunerii de revizuire a definiției familiei din Constituție, în sensul în care aceasta respectă limitele revizurii, însă aceștia nu au comentat pe fondul problemei – definirea căsătoriei ca uniune între femeie și bărbat – și nici asupra oportunității.Acest demers a fost intens susținut de Biserica Ortodoxă Română, căruia i s-au alăturat 3 milioane de români care au semnat proiectul.

Decizia referitoare la revizuirea definiției familiei a fost luată atunci în unanimitate, iar președintele CCR, Valer Dorneanu, a argumentat că judecătorii au făcut o analiză tehnică a inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției, iar avizul nu înseamnă o pronunțare pe fond. „Am avut de verificat dacă revizuirea nu a încălcat limitele revizuirii, în sensul că ar fi putut afecta independența, limba oficială, forma de guvernământ. Nu este cazul. A doua condiție era să nu fie suprimate drepturile fundamentale ale cetățenilor prin această propunere. Din cel puțin două puncte de vedere nu s-a constatat că ar fi putut fi suprimate”, a explicat Dorneanu.

El a detaliat că dreptul la căsătorie nu este un drept fundamental în România, iar dreptul la viața de familie înseamnă mai mult decât simpla căsătorie. „Dreptul la căsătorie, deocamdată în România, nu este consacrat constituțional sau prin altă lege ca un drept fundamental. Legislația europeană cu privire la aceasta recomandă o larghețe a statelor, le dă o marjă de suveranitate să se pronunțe dacă admit sau nu căsătoria între cupluri de același sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viață de familie, pentru că acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, decât relațiile dintre viitorii soți. Cuprinde relațiile cu copii, cu rudele, definește care sunt obligațiile acestora, legăturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut reține că s-ar fi încălcat acest drept”, au fost explicațiile președintelui CCR.
Proiectul de revizuire a Constituției a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliția pentru familie, însoțit de trei milioane de semnături. Inițiatorii își motivează demersul prin faptul că susțin „normalitatea” și susțin că abordarea „fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice” arată că „normalitatea” poate fi doar o familie heterosexuală, având în vedere că „specia umană nu poate supraviețui altfel”.
Biserica Ortodoxă a susținut demersul Coaliției pentru familie. „Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creației Sale a fost familia: bărbatul și femeia, care au primit binecuvântarea de a crește, a se înmulți și a stăpâni pământul. Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, a explicat Patriarhul Daniel.
Pe de altă parte, un grup de 24 de organizații neguvernamentale și patru organizații internaționale cer Curții Constituționale să respingă inițiativa privind revizuirea Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, definiție care ar încălca dreptul la viață privată și familie.
Coaliția anti-discriminare și organizații neguvernamentale din România au transmis, de asemenea, opinii scrise către CCR, pentru a sublinia caracterul discriminatoriu al inițiativei Coaliției pentru Familie. Potrivit articolului 48 din Constituție, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Senatorii apără Constituția BOR: „Înmulțirea se face așa cum știm noi”
Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției pentru definirea familiei tradiționale, ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, a primit pe 1 noiembrie raport de admitere din partea comisiilor reunite de Constituționalitate și Juridică ale Senatului, într-o ședință tensionată, marcată de declarații acide venite atât din partea senatorilor juriști, cât și din partea reprezentanților ONG-ului, care și-au aruncat unii altora acuzații. Argumentele folosite de senatori, în susținerea modificării legii fundamentale, au fost că „există o normalitate de la care nu avem voie să ne îndepărtăm”, dar și „traumele psihice” cu care ar crește copiii care au doi tați sau două mame, fără invocarea unor cifre sau studii, în acest sens.
Senatorul Sebastian Grapă a afirmat atunci că statul român este unul laic, iar această modificare constituțională nu are ca izvor o doctrină religioasă: „Vă vorbește un cetățean al acestei republici, tată a trei copii, trei fetițe. Există o normalitate de la care nu avem voie să ne îndepărtăm. Cea mai mare realizare pe care Dumnezeu a lăsat-o omului este aceea de a procrea și de a se înmulți. Această înmulțire se face așa cum știm noi cu toții. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar înseamna o autoritate în materie de judecată care să stabilească că un cuplu, cum vreți dumneavoastră să îl numiți, să poată să înfieze”, a afirmat Grapă.
O poziție similară a avut și senatorul PNL, Mariana Câmpeanu, care a precizat că părerea a trei milioane și jumătate de oameni, care au semnat inițiativa legislativă, nu poate fi ignorată: „Copiii crescuți în familii cu doi tați sau două mame cresc cu traume psihice. Nu avem dreptul să decidem noi în locul unui copil care nu își poate exprima opțiunea”, a argumentat Câmpeanu.
Senatorul independent Ioan Iovescu a intervenit și el, arătând că dacă bărbații s-ar căsători cu bărbați și femeile cu femei, familia nu ar mai exista, la fel cum nu ar mai fi născuți nici urmași: „Pe noi nu puteți să ne convingeți, dar vă îndemn să ieșiți în stradă să convingeți oamenii să voteze împotrivă. Pentru că aici cu argumentele cu care veniți nu stau deloc în picioare. Nu înțeleg de unde atâtea resurse umane și financiare, din partea dumneavoastră, să faceți atâtea eforturi”, a spus Iovescu către reprezentanții ACCEPT, prezenți în sală.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Europa, tot mai săracă față de SUA
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto