INTERVIU INTEGRAL Marius Tucă Show. Gabriela Firea: Voi merge la Congresul PSD din 3 august dacă voi fi invitată. Situația mea este unică

Publicat: 19/07/2019, 16:10

M-a sunat domnul Ion Țiriac și m-a rugat să mă implic și să organizez această primire cum se cuvine a Simonei Halep

Marius Tucă: De ce n-ai fost ieri la serbarea populară, până la urmă, de pe Arena Națională a Simonei Halep.

Gabriela Firea: Pentru căa fost un eveniment foarte neplăcut anul trecut, în care eu am fost solicitată, am fost rugată…

Marius Tucă: Și în câteva ore ai organizat o chestie incredibilă.

Gabriela Firea: În câteva ore am organizat totul…

Marius Tucă: Și te-au huiduit, se mai întâmplă.

Gabriela Firea:Nici prin cap nu -mia trecut și am spus-o și atunci o spun și acum…

Marius Tucă: Să te lipești de…

Gabriela Firea:Să mă lipesc eu de o mare campioană, dar nici nu s-ar putea.Deci nu s-ar putea.

Marius Tucă: S-au întrebat mulți de ce n-ai fost.

Gabriela Firea: Degeaba se afișează politicieni cu mari campioni. Tu dacă te uiți la fotografie și vezi un mare campioni alături de politician înseamnă că îl vei vota pe acel politician că l-ai văzut lângă nu știu, Ilie Năstase, Hagi. Te uiți la fotografie… deci asta este oricum o manipulare că cineva ar putea să ia din aura și din simbolistica unui mare campion.

Marius Tucă: Eu m-aș fi dus în locul tău.

Gabriela Firea:Anul acesta m-am bucurat chiar de ziua mea, a fost cadoul de ziua mea. Simona Halep a câștigat la Wimbledon de ziua mea. 13 iulie. Am fost fericită și eu și familia mea. Dar am stat cuminți nu mai vrem să supărăm pe nimeni să se considere că vrem să ieșim în față.

Marius Tucă: Eu vreau să supăr pe toată lumea.

Gabriela Firea:M-a sunat domnul Ion Țiriac chiar de ziua mea, spre seară după un eveniment istoric și m-a rugat să mă implic și să organizez această primire cum se cuvine a Simonei Halepși că nu vrea să lucreze cu nicio altă structură sau instituție pentru că știe că dacă eu intru ca organizator sigur va ieși ceva de ținută.

Marius Tucă: Nu, dar a fost exemplul de după Roland Garros, în câteva ore s-a și organizat.

Gabriela Firea: Ceea ce s-a și întâmplat cu tot ce înseamnă, iar tu știi pentru că tu ești om și de presă și de evenimente și știi în câteva ore să asiguri tot ce înseamnă securitatea persoanelor care vin în Arenă, să ai și o scenă, să ai și lumini și sonorizare, să ai și artiști de top care să participe, să ai și invitați de prestigiu, tot, tot, tot. Și lucruri mai puțin văzute.

Marius Tucă: E adevărat.

Gabriela Firea: Cele care se văd și cele care nu se văd pentru a fi un succes și ecrane și afișaj și tot ceea ce implică organizarea unui astfel de eveniment.Domnul Ion Țiriac, poate să vă confirme, deci nu exagerez cu nimic, m-a rugat să vin, să vin la eveniment, și chiar mi-a spus intri cu mine, intra-ți cu mine pentru că eu peste tot unde am fost lume oficialitatea care a fost la acel moment ministrul Tineretului și Sportului, primarul sau cine avea de înmânat o distincție, o diplomă, o machetă, cheia orașului intra, oferea și normal pleca. Nimeni nu avea de gând să stea pe scenă o oră, o oră jumătate cât dura evenimentul și că este normal și firesc și democratic și trebuie să evoluăm. I-am spus, vă înțeleg, vă mulțumesc, apreciez ceea ce spuneți, dar consider mai avem de lucru și de așteptat până vom ajunge în acea normalitate în care să respectăm o persoană care a fost aleasă, pentru că pe mine nu m-a propus nicio structură sau laborator, nu este o funcție numită, este o funcție aleasă , m-au ales cetățenii, nu am fraudat această poziție, n-am intrat pe ușa din dos.

Marius Tucă: Dar ce ți-a venit să spui asta.

Gabriela Firea: Păi citez și eu din clasici în viață de pe rețelele de socializare.

Marius Tucă: Nu știu, cred că le acorzi prea multă…

Gabriela Firea:Am urmărit de undeva de unde se văd că toate lucrurile merg bine și uite Ligia e aici lângă noi, colega mea și prietena mea în primul rând de 25 de ani și ea a fost acolo, m-a reprezentat și a pus în aplicare tot desfășurătorul…

Marius Tucă: A ieșit un eveniment pe care îl merita Simona.

Gabriela Firea: Deosebit. Asta este mulțumirea mea, nici nu vreau mai mult, nici nu-mi trebuie mai mult.

Marius Tucă: Atunci este extraordinar. Eu m-am bucurat foarte tare de discursul Simonei Halep și tot ce-a fost acolo mi s-a părut emoționant și un discurs absolut incredibil și bravo ei. Cred că succesul ăsta de la Wimbledon a descătușat-o și în privința discursului și de atunci din momentul ăla bucuria, zâmbetul, tot ce înseamnă ea…

Gabriela Firea: Dar e meritul ei, meritul familiei ei.

Marius Tucă: Mi se pare incredibil și o felicit din tot sufletul. Gabi spune-mi, ce funcție ai în momentul ăsta în PSD?

Gabriela Firea: Vicepreședinte al PSD, sunt aleasă în congres, sunt încă în mandat, nu s-a finalizat mandatul și președinte PSD București aici sunt interimar.

Prea târziu s-a convins și domnul Dragnea, nu am dorit niciodată să preiau eu în orice chip și în orice formulă conducerea PSD. Și de acest lucru se va convinge și doamna Dăncilă

Marius Tucă: Ai două funcții importante în partidul ăsta. Printre cele mai importante. Dacă nu ai fi fost în spital pentru că ai suferit ultima intervenție, la congres ți-ai fi depus candidatura pentru a fi șefa partidului?

Gabriela Firea: Nu. Și spun și de ce. Scurt. Pentru că așa cum, din păcate, prea târziu s-a convins și domnul Dragnea, nu am dorit niciodată să preiau eu în orice chip și în orice formulă conducerea PSD. Și de acest lucru se va convinge și doamna Dăncilă. De ce am spus un nu atât de hotărât pentru că eu consider, analizând momentul pe care îl trăim, că doamna Dăncilă fiind premier era normal ca noi toți ceilalți din echipă să o sprijinim să devină președintele en titre al partidului fiind oricum președinte executiv și nu mi s-ar fi părut din punctul meu de vedere, asta nu înseamnă că nu încurajez dezbaterea de opinii, de idei și competiția, să vin chiar eu din postura de vicepreședinte la nivel național pe regiunea București, Ilfov și primar general să intru în competiție cu premierul. În primul rând lupta n-ar fi fost egală la nivel de echipă. Alte resurse sunt la guvern și altele la nivel de primar general. Deci nu aș fi candidat, dar aș fi participat la congres, poate aș fi avut și un cuvânt către echipa noastră dacă nu ar fi fost organizat atât de rapid. Și dacă aș fi putut să vin din punct de vedere medical.

Cred că acest scor a reieșit și în urma faptului că și eu am spus care sunt promisiunile încălcate la nivel guvernamental față de bucureșteni

Marius Tucă: Spune-mi te rog, de ce crezi că PSD-ul a luat un rezultat atât de slab în București?

Gabriela Firea: Nu e de mirare. Din păcatecred că acest scor a reieșit și în urma faptului că și eu am spus care sunt promisiunile încălcate la nivel guvernamental față de bucureștenipentru că 8-9 luni de zile am repetat că s-a promis transferul centurii ocolitoare a Capitalei la municipiu sau măcar finalizarea dacă nu se transfera, măcar să se finalizeze sau să se lucreze și să se înainteze astfel încât bucureștenii să vadă rezultate. Aceste lucruri le-am promis împreună cu echipa politică.

Marius Tucă: Și nu s-a putut.

Gabriela Firea: Nu s-a putut. Metroul la fel, nu s-a finalizat nici metroul de la Drumul Taberei și nu s-a început nici linia de metrou de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni.Promisiuni făcute la nivel politic mare și nu s-au ținut de cuvânt.

Marius Tucă: Iar tu ai tot spus, ai vorbit despre asta.

Gabriela Firea: Era normal, era normal, nu din dorința de a-mi lovi fostul președinte de partid sau de a-mi lovi echipa politică. Pe mine nu m-ați auzit criticând PSD-știi, criticând oamenii care simpatizează PSD sau care l-au votat sau care vor mai vota, dar nu aveam cum să nu spun acele lucruri pentru că totuși eu speram, dar consider acum că am fost naivă, eu speram că-i voi determina să îi sprijine pe bucureșteni așa cum sunt sprijinite toate proiectele din țară. Niciodată nu am cerut favoruri pentru Capitală în detrimentul țării. De multe ori citesc și mă îngrozesc cum se afirmă că…

Marius Tucă: Citești cam mult în ultima vreme.

Gabriela Firea: Citesc, ce să fac. Că Gabriela Firea cere bani pentru bucureșteni dar care să fie tăiați celor din țară. Nu este adevărat.

Marius Tucă: Asta întotdeauna, să pui în opoziție de ce să facem Catedrala că mai bine să facem spitale.

Gabriela Firea: Bucureștiul este 10% din țară și are contribuție de 25% din produsul intern brut al țării. Bucureștenii primesc de la Ministerul de Finanțe ce li se cuvine lor ca și procent din impozitul pe venit, nu banii țării.

Marius Tucă: Din momentul ăsta trebuie să se întâmple, ești vicepreședinte al PSD.

Gabriela Firea: N-am putut împiedica tăierea bugetului la începutul anului.

Marius Tucă: Stai un pic. Ești președintele PSD București. Adică lucrurile astea ar trebui să se întâmple de acum înainte având în vedere faptul că ești primarul general al Capitalei, faptul, foarte important, că vrei un al doilea mandat și ești reprezentanta PSD, price s-ar spune în momentul ăsta, da? Pentru că ai nevoie de sprijinul partidului. Faptul că ești șefa PSD București, ești vicepreședinta…

Gabriela Firea:Mi-aș dori foarte mult ca guvernul să se îndrepte așa cum este normal să o facă către toate comunitățile și către bucureșteni.

Marius Tucă: Va fi o rectificare bugetară, nu?

Gabriela Firea: Da.

Marius Tucă: Care este suma de care are nevoie Capitala pentru a…

Gabriela Firea:Nevoia este de un miliard de lei dar măcar 700-800 de milioane sunt absolut necesare și eu am depus la Ministerul de Finanțe, m-am întâlnit cu domnul ministru Teodorovici de câteva ori.

Marius Tucă: Și când ar trebui să primești banii ăștia?

Gabriela Firea:La finalul lui iulie se realizează această rectificare care va fi simțită parțial în august și pe urmă în septembrie-octombrie.Se cunoaște la nivelul Ministerului de Finanțe situația Primăriei Municipiului București căreia i s-a tăiat din fondurile care i se cuveneau 30% la începutul anului și prin urmare se așteaptă acum o recuperare a acestor sume. Pentru cei care ne urmăresc și pentru cei care au și apetențe pentru cifre în medie în fiecare lunăPrimăriei Capitalei i se repartizau de la Ministerul de Finanțe, bugetul național, peste 300 de milioane de lei, au fost luni și cu 400, 500 de milioane.

Marius Tucă: În fiecare lună.

Gabriela Firea: Da, în anii trecuți în fiecare lună.Anul acesta am primit 160, 180, 200, 220, vă dați seama ce deficit în fiecare lună și cu toate acestea am reușit să restrângem cheltuielileși am reușit un lucru care spun că este important de comunicat să nu punem în pericol serviciile publice sub nicio formă, mă refer la apă caldă și căldură, la iluminatul stradal, la toate spitalele din Capitală,

Marius Tucă: De aici ieșirea ta, aș spune dramatică, în momentul în care ai ieșit și ai spus că primăria e în faliment sau e în…

Gabriela Firea: Nedeclarat în sensul că aici sunt cheltuielile și aici sunt încasările și în momentul în care nici nu mai ai măcar acoperită, să fii măcar pe zero cu banii care ți se cuvin, e normal că intri într-un deficit pe care cum îl acoperi? Pentru că avem deja datorii din spate de la foștii primari care au împrumutat Primăria Capitalei, au împrumutat municipiul cu 700, 800 de milioane de euro, bani pe care plătim.

Marius Tucă: Gabi, mulți au spus atunci că tu, primarul general al Capitalei, nu poți să vii să spui că e primăria în faliment pentru că tu nu ai apucat să dai aceste explicații pe care le dai acum în momentul ăla.

Gabriela Firea: Eu nu pot să-i mint pe bucureșteni.

Marius Tucă: Nu, nu am zis că trebuie să-i minți dar cred că ar fi trebuit din perspectiva de gazetar…

Gabriela Firea: Poate a fost o exprimare prea dură dar era reală.

Marius Tucă: Să spui de ce se întâmplă lucrul ăsta.

Gabriela Firea: Sau să repet pentru că spusesem de mai multe ori în diferite forme. Trebuia explicat cu cifre și cu toate argumentele.

Marius Tucă: Spune-mi te rog e pregătită Capitala pentru 2020? Noi organizăm, suntem și noi gazda a câtorva meciuri pentru campionatul european.

Gabriela Firea: E adevărat. Primăria Capitalei face parte din grupul de lucru interministerial și interinstituțional de organizare a acestui mare eveniment. Avem și noi câteva sarcini care ni s-au trasat de la acest comitet.Noi vom asigura tot ceea ce înseamnă transport, vor fi benzi unice pentru transportul sportivilor și staff-urilor de la aeroport către zonele unde se cazează și pe urmă unde se antrenează, de asemenea, toate investițiile care ni s-au solicitat pentru stadioane noi le-am pus la dispoziție tot ceea ce avem ca și infrastructură, ținem legătura permanent cu compania națională de investiții, pentru că a fost nevoie de câteva reglementări și la guvern și la Primăria Capitalei pentru autorizații, pentru avize pentru ca aceste lucrări să se desfășoare într-un ritm cât mai alert. Tot noi trebuie să organizăm și zona de presă, de asemenea, și zona de divertisment.

Marius Tucă: Vor fi gata stadioanele?

Gabriela Firea: Cu siguranță.Cu siguranță tot ceea ce am asumat la nivelul Primăriei Capitalei va fi înfăptuit în ciuda problemelor financiare, ne vom drămui, vom chibzui bugetul astfel încât să ducem la îndeplinire și să fie un succes. Avem zilnic întâlniri și pe acest subiect.

Marius Tucă: Perfect. Gabi, pentru că ne cunoaștem de atâta timp o să intru direct în problema legată de prezidențiale și o să început cu un lucru un pic care pe mine m-a surprins foarte tare, adică tu erai omul cu cea mai mare încredere la nivelul populației, uneori și peste președintele Iohannis, și într-un moment ca ăsta soțul tău, domnul Pandele, a anunțat că va candida la prezidențiale. Ați avut vreodată discuții despre asta, de ce a făcut asta? Totuși imaginează-și din perspectiva mea de gazetar când știu că tu Gabriela Vrânceanu Firea este pe locul întâi în toate sondajele apare soțul și spune că va candida la funcția la care tu erai creditată cu șansa numărul unu. Ce s-a întâmplat?

Gabriela Firea:Este singurul moment în care nu ne-am consultat și știu că pare ușor…

Marius Tucă: A primit o pedeapsă corporală sau urmează să…

Gabriela Firea: Incredibil, avem și exemple recente, nu? Nu cred că ajungeam eu în situația să se finalizeze tentativa…

Marius Tucă: Prietenii buni pot să ajute la un moment dat, a fost o chestie…

Gabriela Firea: Florentin face foarte mult sport.

Marius Tucă: Doamne ajută.

Gabriela Firea: Încă face foarte mult sport și are o statură atletică.

Marius Tucă: Dar va candida pentru un nou mandat la primărie?

Gabriela Firea:Florentin spune de fiecare dată că nu va mai candida și în ultima zi își depune candidatura.

Marius Tucă: Atunci ne-am liniștit.

Gabriela Firea: Pentru că și sincer o face, spune am început și vreau să termin și mai am terminat și așa și așa și în continuare. Am scos Voluntari-ul din noroi și vreau să termin și acest proiect și vreau să mai fac un after school și încă o școală și încă o policlinică și încă un bazin de înot și alegerile vin când mai are încă patru-cinci obiective de finalizat.

Marius Tucă: De ce a făcut asta.

Gabriela Firea: Dumnezeu știe ce se va întâmpla, dar cam așa s-au petrecut lucrurile.

Marius Tucă: De ce a spus asta pentru că are de-a face cu mine.

Gabriela Firea:Soțul meu era foarte supărat în aceea perioadăși tu ai fi fost și mai supărat la cât de vulcanic te cunosc și te știu. În momentul în care violența în societate.

Marius Tucă: Păi și de asta trebuia să-și anunțe candidatura la prezidențiale?

Gabriela Firea: Ajung și acolo.Violența în societate, ura exprimată în societate ajung la cote paroxistice fiecare om reacționează așa cum consideră.Dacă venea și în fața casei tale, în fața ușii tale și-ți speria copiii mici o persoană, chipurile, pretextând că vrea să facă baie la noi în casă, adusă de alte două persoane, că ne-am uitat pe camerele de luat vederi, deci intenționat, pentru că noi nu stăm undeva izolat cu un gard foarte înalt. Într-un complex, într-un cartier unde sunt 40-50 de case și unde, ca dovadă. Că s-a putut pătrunde, cineva bine intenționat l-a adus pe acel domn în fața casei noastre. 30 de ani RADET-ul a fost considerată oaia neagră a primăriei, nu se plăteau subvenții, nu se făceau investiții. RADET-ul condus de dreapta nu de stânga, dar acum toată lumea vrea ca Gabriela Firea într-un an-doi-trei să repare ce nu s-a făcut în 30 de ani, țevile având 50 de ani, sunt mai bătrâne decât noi. Este nedrept și investițiile care s-au făcut în acești trei ani în rețelele RADET și avansul pe care l-am făcut pentru a obține 180 de milioane de euro fonduri nerambursabile pe programul POIM de la Bruxelles este considerabil, aceste lucruri nu se văd. Se văd doar că a fost o avarie și trebuie să vină cineva în fața casei mele să facă baie.

Marius Tucă: A fost în presă, știi bine că asta se întâmplă.

Gabriela Firea: Sunt și alte rele în țară și nu se mai duce nimeni în țară la ușa vreunui primar, nu că aș vrea eu Doamne ferește acest lucru sau președinte de consiliu județean sau ministru să-l scoată din casă.

Marius Tucă: Peste au intrat în casă în timp ce dormeam și am aflat a doua zi. Se pot întâmpla lucruri mai grave. Dar asta e, trebuie să mergi mai departe.

Gabriela Firea: De către oameni certați cu legea nu de către oameni care spun și clamează că vor legalitate și respectul legii.

Marius Tucă: E adevărat.

Gabriela Firea: E o situație puțin…

Marius Tucă: Și asta l-a făcut să spună că va candida?

Gabriela Firea: A spus că trebuie să aibă o reacție, a spus că eu sunt concentrată pe Primăria Capitalei și fug de ideea de a mă gândi măcar dacă aș putea să particip la prezidențiale, că PSD nu are candidat, că domnul Dragnea voia să candideze dar se întâmplase ce se întâmplase și că nimeni nu intră într-o bătălie corectă, cinstită, onestă pentru ca România să fie o țară democratică, dar o țară în care să nu ne fie frică să trăim și o țară în care să ne respectăm punctele de vedere, nu să ajungem să ne scoatem ochii.

Marius Tucă: Mai vrea să candideze acum?

Gabriela Firea: La prezidențiale?

Marius Tucă: Da.

Gabriela Firea: Depinde de ce fac eu.

Marius Tucă: Așa, te rog. Ce vei face tu? Uite, vezi ce delicat ți-am pus întrebarea.

Gabriela Firea: Depinde.Depinde de ce voi face eu în perioada următoare, în zilele următoare. Și atunci cu siguranță va anunța și el public decizia pe care o va lua.

Marius Tucă: Spune Gabi, ce vei face tu în zilele următoare?

Gabriela Firea: În afară de activitatea, cum i se spune, de workaholică la Primăria Capitalei…

Marius Tucă: Câte ore stai tu la Primăria Capitalei.

Gabriela Firea: Vin dimineața plec noaptea. Dar spre rușinea mea pentru că nu-mi văd prea mult copiii, nu e ceva de laudă să-ți vezi atât de puțin copiii și ăsta este sacrificiul meu ca mama pe care îl fac. Și de multe ori plec la 7-8 seara de la primărie și mă duc la un alt eveniment, întâlnire și ajung tot la 10-11 foarte obosită când copiii dorm. Și în weekend nu mai știm ce să facem mai întâi.

Marius Tucă: Și eu am văzut-o ani de zile dormind și m-am trezit cu ea vorbind și nu știam că vorbește.

Gabriela Firea: Și ea pleca la școală dimineața.

Marius Tucă: Da. Nu o vedeam, o vedeam în somn.

Gabriela Firea: Am ajuns ieri să-mi dea mesaj David, băiețelul care a încheiat clasa pregătitoare…

Marius Tucă: Câți ani are?

Gabriela Firea: 7 ani. Mi-a dat mesaj: Mami te rog să vii urgent acasă. Eu m-am speriat, am spus s-a întâmplat ceva grav? Și a spus nu, dar nu te-am văzut dimineață.

Marius Tucă: Ce frumos.

Gabriela Firea: Chiar am fost impresionată.

Marius Tucă: Și celălalt copil câți ani are?

Gabriela Firea: Zian are 4 anișori, el de fiecare dată mă ceartă când ajung acasă, iar te-a ținut șeful mult la birou.

Marius Tucă: Care, cine e șeful?

Gabriela Firea: Așa i-a spus cumnata mea, sora lui Florentin, că eu lucrez și șeful meu mă ține mult la serviciu.

Marius Tucă: Ai trei băieți.

Gabriela Firea: Mamă de băieți. Am așteptat fata dar nu a venit, ce să mai. Să facă copii tinerii, noi ce să mai, mâine poimâine suntem bunici.

Marius Tucă: Ce vei face în perioada următoare. Vezi cât de delicat te întreb, da?

Gabriela Firea:În perioada următoare mă voi întâlni, în afară de activitatea la primărie, cu colegii mei. Este normal să ne întâlnim să discutăm. Îmi pasă, ne pasă, nu cred că trebuie să fim indiferenți la ceea ce se întâmplă și în țară, sunt multe de făcut în țară, bineînțeles sunt multe de făcut și în București, dar de multe ori văd această paralelă vai câtă treabă e în București, ce vă mai interesează și țara. Păi mă interesează, sunt româncă, sunt cetățean român, sunt implicată în politică, ar fi anormal să nu ă intereseze ce se întâmplă în țară, să nu mă intereseze să facem mai multe împreună, să reușim că luptăm de atâția ani și toate condiționalitățile tehnice au fost depășite prin Schengen dar politic nu am reușit să deblocăm acest proiect, avem visă în continuare pentru SUA, iată câte sunt de făcut și pentru țară.

Marius Tucă: MCV- ul.

Gabriela Firea: MCV- ul, în continuare discutăm, deci iată și proiecte mari de țară. Bineînțeles fiecare municipiu, inclusiv municipiul București, trebuie să se dezvolte.

Aș candida la prezidențiale în condițiile în care aș fi considerată cea mai bună soluție pentru zona de centru-stânga

Marius Tucă: În ce condiții ai candida la prezidențiale ca să o luăm pe scurtătură?

Gabriela Firea: În condițiile în care aș fi considerată de către colegii mei din PSD, de către partenerul nostru ALDE, de domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu și de către foștii noștri colegi de la Pro România, domnul Ponta, cea mai bună soluție pentru zona de centru-stânga. Dacă ei printr-o analiză nu de jocuri de culise și nu de sforării ci lucid, conștient, asumat vor face în perioada următoare această analiză împreună pentru a ne maximiza șansele sunt și eu una dintre persoanele care poate să fie analizată, măsurată, nu știu, studiată și să se ia decizia cea mai bună. Că e vorba de mine, că e vorba de domnul Tăriceanu, că e vorba de doamna Dăncilă, că e vorba de oricare alt coleg.

Marius Tucă: Răspunsul mi se pare foarte clar.

Gabriela Firea:Eu nu am vrut să rămân în situația în care să mi se spună că sunt încremenită în proiect, că sunt un om politic mărginit.

Marius Tucă: Dar cine a spus asta?

Gabriela Firea: Imediat,mi s-a spus. Mărginit, limitat chiar, că orgoliul meu este mult prea mare și mă conserv, îmi conserv procentajul de încredere pe care îl am de trei ani de zile și că nu mă pun la dispoziția colegilor mei măcar în sensul unei discuții, a unei analize.

Marius Tucă: Mie mi se pare răspunsul foarte clar.

Gabriela Firea: Așa am ajuns la această atitudine.

Marius Tucă: Răspunsul tău e foarte clar și mi se pare că răspunzi de fapt ca om politic, ca președinte PSD București, vicepreședinte PSD, care este perspectiva ta pentru un candidat la prezidențiale? Adică trebuie să îndeplinească aceste condiții despre care vorbeai tu.

Gabriela Firea:Candidatul PSD-ALDE-Pro România trebuie să câștige alegerile. Să câștige alegerile și avem prima șansă în această formulă. După mandatul domnului Iliescu, această zonă politică nu a mai fost reprezentată la palatul Cotroceni.

Marius Tucă: Am înțeles.

Gabriela Firea:Eu spun că am fi putut aduce lucruri mai bune. Eu nu vreau să critic pe nimeni, nu vreau să aduc, acum să arăt cu săgeata către cineva, eu spun că am fi putut face lucruri foarte bune pentru această țară și în continuare să o reprezentăm nu doar formal, ci și cu rezultate.

Marius Tucă: Gabi, ai mai spus un lucru, am văzut într-o intervenție telefonică la un moment dat ai spus un lucru mi s-a părut foarte corect și anume tu în momentul în care va fi desemnat candidatul PSD pentru, PSD-ALDE pentru că există și varianta asta, tu ai zis că vei sprijini din tot sufletul candidatul PSD.

Gabriela Firea: În continuare îmi voi susține această declarație, dar ea a fost puțim mai lungă, un candidat în care să cred, în șansele căruia să cred.

Marius Tucă: Bun și dacă nu vei crede?

Gabriela Firea: Dacă nu voi crede voi vedea la acel moment.

Marius Tucă: Nu-l vei susține.

Gabriela Firea:Nu pot să spun că nu-l voi susține, dar voi vedea la acel moment cum mă voi implica și cu siguranță voi comunica.E adevărat în ultimele zile și respect acest punct de vedere s-a spus și încerc să citesc din memorie „tradițional Partidul Social Democrat se înscrie în cursa prezidențială cu președintele partidului”, dar tradițional de 15 ani am pierdut.

Marius Tucă: Păi în momentul în care Năstase a candidat… da era președintele PSD, e adevărat.

Gabriela Firea: Da, atunci dacă tradiția ne-a fost nefastă poate că schimbăm ceva.

Marius Tucă: Să se schimbe ceva.

Gabriela Firea: Nu știu. O spun fără patimă. Aș vrea, dar nu știu când vom ajunge la acel stadiu, în care să putem să discutăm între noi colegii fără a considera că sunt atacuri la persoană, fără a ieși din aceste ședințe care pot să fie cu scântei, dar să iasă ceva bun, ceva favorabil echipei și nu nouă, oamenilor, cu ce mesaj mergem la oameni.Mă întrebai de ce am pierdut alegerile europarlamentare: pentru că nu am vorbit pe limba oamenilor. Și s-a dovedit încă o dată că e bine, dar nu suficient, să crești pensii, salarii, să scazi impozite, dacă comportamentul în general și atmosfera care se creează în țară nu sunt cele pozitive, nu sunt cele ale unui climat de entuziasm.

Marius Tucă: Gabi, în primul rând partidul ăsta a discutat trei ani despre justiție fără să facă ceva, adică de la Ordonanța 13 încoace de ce crezi că atitudinea asta de a renunța la a discuta despre justiție, crezi că e una în regulă pentru Partidul Social Democrat?

Gabriela Firea: Eu cred că înainte de a fi făcut orice tipuri de declarații și de aceea eu m-am opus să avem un congres atât de rapid, atât de rapid, pentru alegerea președintelui pentru că aveam o conducere statutară, legitimă, doamna premier era oricum președinte executiv nu venea din banca a șaptea către pupitru. Era oricum numărul doi, devenise numărul unu interimar.

Marius Tucă: Vei merge la congres? Va avea loc congresul care veți desemna candidatul la președinție.

Gabriela Firea: Dacă voi fi primită.

Marius Tucă: De ce, cum adică?

Gabriela Firea: Aud și eu că… mi se spune ce…

Marius Tucă: Eu mai repet o dată pentru cei care nu o să te primească ești vicepreședinte PSD, ești președinte PSD București și ești primarul în funcție al Capitalei. Iar mai mult…

Gabriela Firea: Înseamnă că sunt zvonuri care nu se adeveresc.

Marius Tucă: Nu, mi se pare incredibil dacă s-ar întâmpla astfel, iar începând de astăzi o declarație atât de fermă ești candidatul PSD pentru un al doilea mandat la Primăria Capitalei.

Gabriela Firea: Un posibil candidat, că să-i lăsăm pe colegii noștri din Comitetul executiv și din țară să analizeze evantaiul de candidaturi.

Marius Tucă: E adevărat, dar tu ți-ai arătat astăzi intenția clară determinată să candidezi pentru un al doilea mandat la Primăria Capitalei. Deci, vei participa bineînțeles nu cred că se opune cineva ca tu să nu participi la congresul în care va fi desemnat candidatul PSD la Președinția României.

Gabriela Firea: Situația mea este ușor diferită și aș spune unică.

Marius Tucă: De ce?

Gabriela Firea: Eu eram senator și președinte ales în conferință al PSD Ilfov în momentul în care fostul președinte, domnul Dragnea, mi-a propus în urma a cel puțin cinci sondaje de opinie și unde eram în top, să fiu candidatul la primărie, dar a spus că trebuie să am și o anvergură politică și a propus CEX -ului și CEX -ul a votat să devin președinte interimar la București. Atunci discuția noastră a fost foarte fermă să candidez să devin președinte titular la PSD București, renunțând la funcția de la Ilfov. Din nefericire pentru istoria care așa s-a scris domnul Dragnea a tot amânat alegerile de la București, astfel încât eu am rămas doi ani și jumătate președinte interimar, de aceea întotdeauna eu am avut o situație incertă, neputând renunța la ceea ce era deja stabilizat la Ilfov. Eu sunt membru PSD, pentru că așa a fost discuția la acel moment când m-am înscris la PSD Voluntari, județul Ilfov, și nu mai sunt acolo președinte pentru că domnul Dragnea a propus să fie dizolvată organizația atunci când aveam noi discuții aprinse politice, dar sunt președinte interimar PSD București și vicepreședinte. Organizațiile au fost anunțate la CEX -ul de luni care este norma de reprezentare și câți delegați trebuie să vină la congresul de pe 3 august, care va avea loc în sala Cuza, de la Parlament, cu 1000 de locuri, inclusiv invitații speciali. Sunt organizații care vor transmite cinci delegați și organizații care vor avea maxim 40-45-47 de delegați.

Marius Tucă: Eu cred că o să fii invitată.

Gabriela Firea: Normal cine să mă treacă pe lista de delegați? Ilfovul unde sunt membru sau unul dintre sectoare, sectoarele având între 14 și 1 7 delegați, unde nu sunt membru, dar sunt președinte executiv. Și de aceea am auzit această discuție că inclusiv au fost persoane care au propus să nu fiu pe nicio listă de delegați. Dar, nu cred că se va ajunge totuși chiar atât de departe, adică să fim totuși serioși și optimiști până la urmă.

Marius Tucă: Oricum eu sunt convins că vei participa la congresul PSD pentru desemnarea…

Gabriela Firea: Vreau să fac o precizare aici pentru că e în legătură cu ceea ce m-ai întrebat.Categoric colegii mei trebuie să aibă de unde să aleagă, spunea doamna premier că sondajele sunt un ghidaj, dar nu sunt definitorii și de acum și de 2, 3, 4, 5 ani, că trebuie să fie o decizie politică practic organizațiile să-și asume candidatul. Au de unde să aleagă acum colegii noștri, este varianta doamnei premier care a anunțat că se pune la dispoziția echipei și dorește să candideze, am făcut și eu această declarație astăzi, este și domnul președinte Tăriceanu sau alte opțiuni.Practic colegii noștri vor avea de unde să aleagă, nu va putea nimeni să spună, în eventualitatea unui eșec, Doamne ferește, după alegerile prezidențiale că „dar nu am avut soluții și președintele partidului nu a avut încotro și a trebuit el să-și asume această corvoadă”.

Marius Tucă: Păi domnul Tăriceanu e luat în discuție, dar nu poate să fie candidatul PSD. Întâi își desemnează PSD-ul candidatul, nu? Și după aia… cum se face, te întreb?

Gabriela Firea:S-a decis și în cadrul Comitetului executiv într-adevăr să fie candidat PSD, dar eu am înțeles că nu oricare, pentru că noi trebuie să-i convingem pe partenerii de la ALDE și pe foștii colegi de la Pro România să mergem împreună. Deci cumva acel candidat x va trebui să obțină sufragiile și ale colegilor din Comitetul executiv și ale ALDE și Pro România.

Marius Tucă: Și dacă nu se va întâmpla așa cu celelalte partide PSD, cu ALDE și cu Pro România?

Gabriela Firea: Va fi foarte dificil să intrăm în turul doi. Foarte dificil, spre imposibil.

Marius Tucă: Păi de ce?

Gabriela Firea: Pentru că mă uit și eu pe toate cercetările științifice, pentru că eu nu sunt omul care azi crede sondajele, mâine nu le crede, în funcție dacă sunt sau nu sunt bine.

Marius Tucă: E adevărat, dar pe sondaje pe partea dreaptă este Iohannis, care e în funcție, președintele în funcție, este Barna sau Cioloș că încă nu știm, unul dintre cei doi că nu s-au hotărât.

Gabriela Firea: Sau amândoi.

Marius Tucă: Da, există și posibilitatea să fie amândoi. Deci sunt doi, dacă nu trei și dacă nu va exista alianța pentru prezidențiale cu Tăriceanu și Tăriceanu.

Gabriela Firea: Va fi candidatul PSD și candidatul ALDE și eventual Pro România.

Marius Tucă: Bun, deci sunt patru pe partea asta, da, iar pe partea stângă va fi unul, candidatul PSD.

Gabriela Firea: Așa îți iese ție?

Marius Tucă: Da, de ce să nu fie?

Gabriela Firea: Poate se mai înscriu și alți candidați în cursă din aceeași zonă.

Marius Tucă: A, tot din zona PSD?

Gabriela Firea: Zona centru-stânga.

Marius Tucă: Nu, spuneam ce-i în momentul ăsta, că poate să existe și alți candidați bineînțeles că da. Domnul Pandele tot în zona centru-stânga, nu?

Gabriela Firea: Sau alți candidați.

Marius Tucă: Sau alți candidați.

Gabriela Firea: Fiindcă nimeni nu-i profet în țara lui.

Marius Tucă: Asta-i adevărat și adică ar fi destul de greu pentru PSD să nu intre în turul doi în momentul în care este singurul candidat pe stânga, dacă ar fi singurul ziceam.

Gabriela Firea: Nu cred că va rămâne singurul candidat pe stânga.

Marius Tucă: Te gândești, dacă nu ți se pare să fie în ordine la Congresul PSD, să fii un candidat pe partea stângă independent?

Gabriela Firea:Doar dacă colegii mei din Partidul Social Democrat, partenerii de la ALDE și foștii colegi din Pro România mă consideră soluția cea mai potrivită.

Marius Tucă: Bine asta am înțeles.

Gabriela Firea: Candidatul cel mai potrivit cu șansele cele mai mari de a câștiga.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei