INTERVIUL INTEGRAL | „Gândurile lui Cristoiu”. Ramona Ioana Bruynseels: Președintele este un om ales de oameni pentru ei. Nu poți să-i reprezinți cu adevărat dacă te închizi în spatele zidurilor Cotroceniului

Publicat: 25/10/2019, 17:33
Actualizat: 08/01/2020, 19:58

Ion Cristoiu: A existat și acuzația că ați făcut parte din anturajul domnul Gabriel Oprea. Sigur nu…

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Și îl cunosc pe domnul Gabriel Oprea. Am fost un soi de consultant al dânsului pe ceea ce înseamnă comunicare pentru partid, adică… și asta se întâmpla în 2015 pentru câteva luni de zile respectiv domnul Oprea la momentul acela dorea să-și reformeze partidul și dorea să scoată în față mai mulți tineri din partid. Și eu aș fi avut acest rol. Însă între timp au început problemele domnului Gabriel Oprea și colaborarea s-a terminat, eu am mers la Repatriot și așa mai departe. Asta este… și atunci am fost numită omul lui Oprea, după aceea în guvernul domnul Tudose am fost numită protejata lui Tudose, deși domnul premier Tudose m-a cunoscut atunci, adică nu ne-a legat și nu ne leagă nimic în afară de colaborarea noastră strict profesională de atunci. Iar acum, știți foarte bine, că toată lumea îmi spune că sunt omul lui Voiculescu.

Ion Cristoiu: Dar nu mai sunteți a lui Dăncilă.

Ramona Ioana Bruynseels: A, și… da. Acum, bineînțeles am colaborat cu doamna Dăncilă, am fost consilier de stat, nu am colaborat din păcate cât aș fi dorit în acele luni, ăsta a fost contextul, dar pe mine m-a ajutat acea perioadă foarte mult să înțeleg că dacă nu ai susținere politică, nu reușești să faci atât cât de mult ți-ai dori în Guvernul României, ceea ce a fost o mare deziluzie și o mare dezamăgire.

Ion Cristoiu: Ce nu merge, spuneți-mi din experiența dumneavoastră, spre deosebire de noi doi ați fost în guvern, ați lucrat, și ați lucrat în partea asta de funcționărime, ce nu merge? Ați venit din mediul privat, care.. ce nu merge la Guvernul României.

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Vedeți și dumneavoastră că ne lipsește competența.

Ion Cristoiu: Deci unu.

Ramona Ioana Bruynseels: Deci unu este incompetență, dar nu, nu putem să generalizăm, adică sunt și oameni foarte buni, competenți, serioși, corecți, să nu generalizăm, însă, din păcate, factorul politic, știți și dumneavoastră își numește oamenii pe diverse criterii și ar trebui sincer să se reformeze partidele politice în sensul acesta și să împingă spre astfel de funcții oameni totuși pregătiți la un anumit nivel pentru că au. Și ar trebui să nu mai fie doar clientela politică și să dea șanse oamenilor pregătiți din partide. De exemplu, dacă ești absolvent de agronomie, de ce să nu mergi la Ministerul Agriculturii, chiar dacă ești din PSD sau ești din PNL și așa mai departe de ce să mergi la Ministerul Finanțelor sau în altă parte unde nu înțelegi, nu ști…

Monica Mihai: Adică fiecare pe specialitatea pe care o are.

Ramona Ioana Bruynseels: Da, să meargă fiecare pe specialitatea pe care o are. Apoi este această lentoare pe care nu o întâlnești în companiile private, unde, știm cu toții, oamenii au indicator de performanță. Dacă noi am pune fiecărui funcționar public indicator de performanță și dacă oamenii ar știi că urmează să fie evaluați la fiecare șase luni, un an de zile și acea evaluare să fie făcută nu doar de șeful direct ci evaluări așa cum se fac în companii de 360 de grade, în așa fel încât să…

Am impresia că Administrația Prezidențială este mult prea extinsă. Nu cred că este nevoie de toți funcționarii din administrația actuală

Monica Mihai: Știu că ați venit cu această propunere la un moment dat.

Ramona Ioana Bruynseels: Așa a făcut și Polonia, în patru ani de zile a reușit Polonia să-și reformeze întreaga administrație publică. A scăpat de cei care nu erau atât de talentați, ca să fiu elegantă în domeniu, au plecat în alte părți, și i-a păstrat pe cei care erau cu adevărat buni și care voiau să și învețe că trebuie și să le oferi oamenilor instrumentele necesare, să le oferi cursuri, să-i pregătești și de acea evaluezi ulterior. Ei bine, nu toată lumea poate să ducă asta și atunci care nu pot știu de la început că nu se pot înhăma și își aleg o altă carieră, cu un sprijin, așa cum este de datoria oricărui stat, să-i ofere celui care pleacă că nu-l poți lăsa în aer. După cum spuneam asta au făcut multe alte țări, au reușit și cred eu că și noi am putea să o face dacă ne-am dori cu adevărat și dacă nu ne-am gândi că poate având mulți funcționari și mulți oameni în administrația publică centrală și locală, ăștia ar putea fi și spațiul de manevră politică.

Ion Cristoiu: În Administrația rezidențială postdecembristă apar aceste slăbiciuni?

Ramona Ioana Bruynseels: Da, bineînțeles, cu siguranță și în momentul de față am impresia că Administrația Prezidențială este mult prea extinsă. Nu cred că este nevoie de toți funcționarii din administrația actuală prezidențială. Cred că trebuie venit cu aceleași rigori și cu același sistem de evaluare și văzut exact de cine te înconjori, mai mult decât atât, haideți să ne uităm la echipele de consilieri pe care președinții noștri și le-au ales, poate că nu întotdeauna au fost din cele mai fericite.

Monica Mihai: Dumneavoastră aveți deja o echipă pe care o aveți în plan în cazul în care ajungeți la Cotroceni?

Ramona Ioana Bruynseels: Bineînțeles, o am în minte, bineînțeles, dar vă dați seama că foarte mulți dintre oamenii cu care eu am discutat pentru o astfel de eventualitate și ei așteaptă și își vor spune numele și vor veni lângă mine atunci când lucrurile devin întâmplabile, ca să spun așa, devin posibil de realizat.

Ion Cristoiu: Asta e o știre, primul care spune că va reduce administrația prezidențială sau o va perfecționa. Care este raportul, la nivel de președinte, între el și mașinărie, adică cât de mult e inspirația președintelui și cât de mult sunt partea de consilieri, de…?

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Relația dintre președinte și echipa de consilieri și contribuția…

Ion Cristoiu: Poate fi comparată cu cea de la bancă?

Ramona Ioana Bruynseels: Da, bineînțeles, de ce nu, numai că acum bineînțeles că te raportezi la o întreagă țară. Consilierii sunt foarte importanți pentru că într-adevăr nu ai cum nici să cunoști toate domeniile ca să poți să înțelegi tehnicalitățile din fiecare domeniu și să iei deciziile potrivite, bineînțeles că ai nevoie de oameni profesioniști lângă tine. Dar, în același timp, cred eu că fiecare președinte și fiecare lider, lider politic, nepolitic trebuie să aibă grijă să nu facă greșeala pe care de obicei o fac toți liderii, respectiv să se înconjoare doar de o echipă de 10-15 consilieri, aceia în timp devin camarila liderului nu mai lasă pe nimeni din exterior să pătrundă la lider, liderul este dezinformat implicit pentru că cei din jurul lui doar au grijă de scaunele lor și uite în felul acesta începe moartea liderului. Și atunci, ce trebuie…

Monica Mihai: Cum ați schimba dumneavoastră asta?

Ramona Ioana Bruynseels: Păi ce trebuie să faci, în afară de echipa ta de consilieri cu care te înconjori, bineînțeles că trebuie să ai ancore peste tot în societate, trebuie să ai oamenii cu care să vorbești, de la care să afli opiniile lor, să le confrunți și să le combați, să le judeci că de aceea ești acolo să judeci și să faci o sinteză și să iei propriile decizii, și mai mult decât atât, ceea ce nu s-a întâmplat până acum în România din păcate, președintele trebuie să fie mult mai mult printre oameni. Președintele este un om ales de oameni pentru ei. Nu poți să-i reprezinți cu adevărat dacă te închizi în spatele zidurilor Cotroceniului în loc să fii printre ei, să-i înțelegi, să-i lași să te atingă, dacă ai făcut rele să-i lași să te înjure, să te critice, asta este, dar asta te motivează de fapt să faci lucruri bune. Ca să poți reveni printre ei și ei să te primească cu brațele deschise.

Ion Cristoiu: Credeți că consilierii ar trebui să iasă mai mult în spațiul public? Noi nu prea avem această experiență.

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Ar trebui să iasă pentru că ei sunt mesagerii președintelui și este foarte important ca președintele să comunice. Pe lângă faptul că președintele trebuie să fie implicat și trebuie, după părerea mea, să bată televiziunile, posturile de radio în lung și în lat, să educe publicul, să se implice după cum am spus într-o mie și una de cauze pe care să le explice și în felul acesta să educe poporul pentru că el este o figură în mod normal ascultată de popor. Poporul român se raportează la președintele lui poporul român are nevoie de un președinte adevărat pe care să-l simtă pentru el și atunci ascultă implicit ceea ce spune președintele. Eu mă văd ca președinte bătând televiziunile, radiourile, fiind în evenimente publice cu oameni, înconjurată de oameni și totodată consilierii mei să fie prezenți în cât mai multe cauze și lucruri. Și nu numai consilierii oficiali, ci mulți alți ambasadori, să spun, ai mei, oameni de afaceri, oameni din mediul academic, jurnaliști și așa mai departe, oameni cu experiență care să meargă și să fie lideri de opinie și să răspândească ceea ce trebuie noi să facem în România.

Monica Mihai: Un sondaj care a părut astăzi vă plasează pe dumneavoastră pe loc de egalitate cu Alexandru Cumpănașu undeva la 4 procente. Care sunt cifrele pe care mizați dumneavoastră în primul tur și dacă nu ajungeți în al doilea tur pe cine ați sprijini?

Ramona Ioana Bruynseels: Bineînțeles eu trebuie să mizez pe un număr cu două cifre și îmi doresc acest lucru și bineînțeles că îmi doresc ajung eu în al doilea tur. Acum, că asta este posibil sau că nu este posibil, nu depinde într-atât de mine cât depinde de cei care vor veni la vot. Pentru mine, vă spun sincer, este o mare reușită faptul că pornind în ale politicii acum aproximativ patru luni jumate, iată că deja am reușit totuși să fiu o prezență în sondaje. Dar mai mult decât sondajele pe care le cred sau nu le cred, pentru mine contează foarte mult faptul că oamenii mă primesc foarte frumos. Mă îmbrățișează, mă pupă, se uită la mine și au lacrimi în ochi, oamenii simt nevoia să își pună speranța în cineva, iar eu sunt onorată să văd că ei consideră că eu merit acest lucru și asta nu poate decât să motiveze. Dacă va fi să ajung în turul doi, Doamne ajută dacă nu va fi să ajung în turul doi, atunci, bineînțeles că îl voi sprijini pe acel candidat cu care voi putea agrea faptul că preia măcar unele dintre ideile mele și vom putea agrea un plan măcar de trei patru măsuri strategice pentru România pe care să acționăm împreună.

Monica Mihai: Ați spus că sunteți în politică de patru luni jumate, considerați că acest lucru este un avantaj sau un dezavantaj pentru că nu cunoașteți exact încă felul în care merg lucrurile?

Ramona Ioana Bruynseels: Este în preponderență un avantaj pentru că oamenii își doresc schimbare și oamenii își doresc un om nou, un om nepătat care să nu fi crescut în mediul alterat și putrezit al politicii de astăzi din România. Și asta mă avantajează foarte mult. Este un dezavantaj pentru că, iată, a trebuit în aceste luni de zile să mă obișnuiesc cu platourile de filmare și cu televiziunile, ceea ce bineînțeles că nu a fost un exercițiu ușor pentru cineva neobișnuit întru totul cu asta. A trebuit să învăț ce înseamnă trădarea, a trebuit să învăț ce înseamnă minciuna din partea altora pentru că, vedeți, fiecare vede lumea și acționează prin ochii lui și prin filtrele proprii și atunci dacă tu te gândești că ești corect, te aștepți ca și cei în care crezi și care îți sunt parteneri să fie la fel de corecți. Dar asta nu se întâmplă întotdeauna în politică. Însă, ce nu ne omoară ne face mai puternici și ne pregătește pentru următorul moment.

Ion Cristoiu: Am văzut din biografia dumneavoastră, sunteți președinta partidului Puterea Umanistă Română.

Ramona Ioana Bruynseels: Da. În aceeași zi în care am fost desemnată candidat la prezidențiale am intrat și în partid și am fost aleasă de către membri congresului președinte al biroului executiv.

Ion Cristoiu: Întrebare dificilă. Domnul Dan Voiculescu a scris chiar o carte despre doctrina aceasta umanistă, o știți?

Domnul Voiculescu nu s-a supărat foarte tare pe mine din cauza stenogramelor. Relația noastră e în continuare o relație normală

Ramona Ioana Bruynseels: Da, sigur, dânsul este creatorul doctrinei umaniste în România și, vă spun sincer, că este o doctrină foarte pragmatică și foarte de aplicat…

Ion Cristoiu: S-a supărat după ce au apărut stenogramele cu dumneavoastră?

Ramona Ioana Bruynseels: Nu s-a supărat foarte tare pentru că

Ion Cristoiu: Stați, stați, stați pentru că e o nuanță…

Monica Mihai: Nu foarte tare?

Ramona Ioana Bruynseels: Relația noastră este în continuare o relație normală, de colaborare în cadrul acestui proiect, respectiv amândoi suntem oameni serioși conștientizăm miza și conștientizăm și riscurile fiecare face greșeli, că nimeni nu este perfect, însă ceea ce este important este cu ce anume vor rămâne oamenii în urma acestui exercițiu.

Ion Cristoiu: Vă sprijină cu trustul Antena? Întrebare dificilă.

Ramona Ioana Bruynseels: După cum ați observat și dumneavoastră sunt prezentă la Antenă, însă… deci da, dânsul mă sprijină din acest punct de vedere, grupul Intact mă sprijină însă n-aș spune neapărat că acesta este un avantaj pentru că în același timp, știți și dumneavoastră că tocmai datorită faptului că Intactul mă difuzează și mai apare o știre cu mine și mai apr prezențe de ale mele, în același timp însă sunt celelalte televiziuni care nu-mi dau voie să apar la ele sau care vin cu pretenții aberante în momentul în care îți dorești să apari acolo sau care îți interzic efectiv și nu-ți pronunță numele și nu pentru că ți-ar fi numele foarte greu, ci pentru că nu vor.

Monica Mihai: Ați aflat până la urmă cine a făcut acea înregistrare?

Ramona Ioana Bruynseels: Bănuiesc că înregistrarea a fost făcută de persoana care a fost cu mine și cu soțul meu în casă, în acel moment care a intrat în casă în acel moment când eu mă certam la telefon cu colegul meu și bănuiesc că el a fost, dacă nu a fost el ceea ce încă nu mi s-a spus, dacă este o înregistrare cu telefonul sau este un altfel de înregistrare, dacă nu a fost el, înseamnă că a fost sau este în continuare un microfon la mine în casă sau cel puțin un microfon la mine în casă. Plantat, nu știu când.

Monica Mihai: Veți face ceva din punct de vedere legal în acest sens?

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Voi face cu siguranță, însă în momentul în care voi trece de campanie și o să am timp să mă ocup de asta pentru că vreau să analizez, știți, eu nu mă grăbesc la lucruri, în general măsor de multe ori și tai o dată pentru că nu vreau să intrăm în alte complicații negândite ci vreau să văd exact ce s-a întâmplat, să mă asigură că ce mi se spune este adevărat și apoi voi știi ce am de făcut.

Ion Cristoiu: Aș vrea să analizăm împreună eu și, vorbesc și în numele ei, evenimentele politice din ultimul timp pentru a vedea și gândirea dumneavoastră nu numai de analist. În primul rând astăzi s-a publicat lista guvernului, programul guvernului PNL, cum comentați dumneavoastră această tentativă?

Ramona Ioana Bruynseels: În primul rând mă bucur că a apărut programul pentru că este un pas spre normalitate, nu, avem o listă a membrilor guvernului, foarte bine, avem un program de guvernare care deși la prima vedere pare făcut pe picior, să zic așa, mai pe grabă, ceea ce ne poate face să credem că totuși nu erau pregătiți să treacă moțiunea, totuși, apreciez faptul că au anunțat că vor păstra ceea ce s-a făcut bun în guvernul PSD. Și asta este…

Ion Cristoiu: Stați că deja le-ați bătut un cui în coșciugul lor politic dacă vor păstra că toată lumea, partea cealaltă din stradă se așteaptă ca ei să facă un soi de revoluție.

Monica Mihai: Probabil au nevoie și de voturile parlamentarilor PSD.

Ramona Ioana Bruynseels: Dar pe partea cealaltă, nu există rău care să fie numai rău și bine care să fie doar bine. Și atunci guvernul PSD, indiferent de multele inadvertențe și împiedicări și așa mai departe, a făcut și lucruri bune și apreciate de oameni și atunci este păcat să nu continui aceste proiecte. Dar, în același timp, au venit și cu un set de măsuri urgente, ca de exemplu bugetul, ca de exemplu trecerea peste iarnă din punctul de vedere al încălzirii, toate aceste lucruri sunt bine venite , de aceea ne trebuie un guvern ca să ne asigurăm că o să avem buget pentru că dacă nu, iată, ne prinde Anul nou fără buget. Ceea ce nu este…

Monica Mihai: S-a mai întâmplat și în alți ani.

Ramona Ioana Bruynseels: S-a mai întâmplat și ca de fiecare dată vrem noi și insistăm noi să fim oaia neagră. Dacă celelalte state și-au trimis deja bugetele către Uniunea Europeană, către Bruxelles, iată că noi nici nu avem de gând să ne definitivăm bugetul și asta, bineînțeles, că are un impact negativ asupra monedei naționale, asupra intenției investitorilor de a veni în România, asupra capitalului autohton etc., nu este bine. Și, sincer, eu aș fi crezut că totuși domnul președinte Iohannis până la urmă se va gândi la numirea unui guvern tehnocrat, deși tehnocrat în mintea multora nu mai sună de loc bine dar cred că ar fi fost cea mai bună soluție pentru acest an pentru că acest guvern tehnocrat atunci s-ar fi focusat pe prioritățile României cu adevărat, pe prioritățile strategice. Așa, am adus din nou, și aducem, vrem să aducem un guvern politic care bineînțeles că se va gândi la rezultatele la următoarele alegeri, prioritatea acestui guvern nu va fi implicit dezvoltarea României și a face ceea ce trebuie să facă.

Ion Cristoiu: Dacă ați fi fost partid parlamentar ați fi sprijinit guvernul, unu, doi, ați fi intrat la guvernare?

Ramona Ioana Bruynseels: Am fi sprijinit guvernul pentru că este de datoria noastră să facem ceea ce trebuie ca să nu lăsăm țara în haos și pentru asta critic acum poziția PSD-ului pentru că, indiferent de miza politică, trebuie să nu aruncăm țara în dezordine. PSD-ul ar trebui să-și facă datoria să voteze, să-i lase să facă ce au ei de făcut și ulterior vor câștiga sau vor pierde. Deci, da, aș fi sprijinit guvernul și, bineînțeles, dacă ar fi existat o propunere serioasă am fi intrat și la guvernare. Și asta pentru că este o onoare indiferent de culoarea politică a oricărui guvern să ajungi acolo și să-ți servești țara. Pentru mine asta contează, să faci ceva pentru țară.

Ion Cristoiu: Ce v-ar fi interesat? Ministerul Apărării…

Ramona Ioana Bruynseels: De ce nu? Ministerul Apărării este un minister extrem de important, strategic și, de ce nu, este întotdeauna nevoie de persoane care să poată să manager-ieze interesele acestui minister la un anumit nivel și să reprezinte acest minister la un anumit nivel în relația cu partenerii strategici, în special cu partenerul nostru strategic Statele Unite. Dar cred că aș fi fost mult mai potrivită poate pentru alte ministere, adică sunt mult mai talentată probabil în alte domenii.

N-am nicio treabă cu pământul este plat, sunt un om cu toate oalele acasă și cu mansardă cât de cât sănătoasă

Monica Mihai: Au apărut la un moment dat informații despre dumneavoastră că ați face parte dintr-o organizație care susținea că pământul este plat.

Ion Cristoiu: Asta voiam să întreb și eu. Deși n-ai de unde să știi, eu… poate că e plat.

Monica Mihai: Care e povestea din spatele acestei…?

Ramona Ioana Bruynseels: Este o dezinformare crasă și a fost o lucrătură urâtă, un articol care a apărut în 2017, imediat după ce am fost promovată în guvern la funcția de secretar de stat. Cineva m-a introdus pe Facebook într-un grup pe Facebook care avea acest obiect. Niciodată nu am dat un like, niciodată n-am comentat nimic, nici măcar n-am știut că fac parte din acel grup, am aflat din acel articol. Ei, bine, din păcate, deși i-am informat pe jurnaliștii respectivi că nu e adevărat și iată ce s-a întâmplat, continuă să scrie acest lucru și, vedeți dumneavoastră, dacă nu au ce să scrie, că nu sunt coruptă, n-am furat, n-am mințit, n-am făcut tâmpenii, atunci vin cu astfel de lucruri. Deci nu, pământul este sferic…

Ion Cristoiu: Asta voiam să vă întreb, pământul este plat sau este sferic?

Ramona Ioana Bruynseels: Nu. Eu sunt un om, știți, tradiționalist și conservator, cred în bunul Dumnezeu, cred ce-am învățat la școală că pământul este rotund, sferic, m-au corectat oamenii când am scris asta pe Facebook, deci nu, n-am nicio treabă cu pământul este plat, sunt un om cu toate oalele acasă și cu mansardă cât de cât sănătoasă.

Monica Mihai: Ce v-au spus fetele dumneavoastră în momentul în care le-ați povestit că veți candida pentru președinție?

Ramona Ioana Bruynseels: Fetițele mele sunt foarte bucuroase și sunt foarte mândre și mă bucură acest lucru pentru că în felul acesta îmi doresc să le insuflu și lor dorința de a se implica în cauze mai mari decât suntem noi înșine. Mă sprijină, îmi fac desene, îmi fac steaguri, astăzi au tăiat un tricou pe care scrie Ramona Ioana președinte și au făcut o hăinuță cățelului nostru și l-au îmbrăcat cu hăinuța cu Ramona Ioana președinte. Este foarte frumos, fetițele îmi spun că sunt cel mai bun dintre toți candidații, că voi fi ca o mamă pentru România, asta îmi spun fetițele mele și mă bucură.

Ion Cristoiu: O întrebare pe care am pus-o în ultimii 30 de ani la toate vedetele, sunteți deja vedetă. La un moment dat nu există riscul ca soțul să vă invidieze că el nu e vedetă și dumneavoastră sunteți?

Ramona Ioana Bruynseels: Nu. Nici într-un caz. Soțul este sută la sută, cu tot sufletul, cu toți banii și cu toată ființa lui lângă mine.

Ion Cristoiu: Păi și dacă ajungeți președinte…

Ramona Ioana Bruynseels: El va fi primul domn și mă va sprijini foarte mult. Și, dincolo de glumă, soțul meu are o experiență extraordinară la nivel internațional, este un bancher recunoscut și foarte respectat, un om integru, un om respectat pentru corectitudinea lui și profesionalismul lui.

Ion Cristoiu: A demisionat din conducerea…

Ramona Ioana Bruynseels: A demisionat pentru a-mi sprijini proiectul meu din conducerea băncii First Bank și asta…

Ion Cristoiu: Păi și atunci rămâne șomer dacă nu intrați în turul doi…

Ramona Ioana Bruynseels: Va face alte lucruri pentru că el este căutat întotdeauna de mulți oameni, dar vă dați seama ce ar putea să însemne aportul lui la dezvoltarea României pentru că el știe clar unde trebuie să mergem, ce finanțări există, el știe cum să promoveze în roadshow-uri financiare România, că a mai făcut-o înainte.

Monica Mihai: Va exista instituția Primului Domn, așa cum există foarte clar în Statele Unite instituția Primei Doamne?

Ramona Ioana Bruynseels: Cu siguranță pentru că Dominic iubește foarte mult România, el și pe vremea când conducea BCR-ul a fost implicat în foarte multe proiecte, a venit cu foarte multe inițiative, Prima Casă, programul Prima Casă este un program pe care și Dominic l-a inițiat, apoi Dominic a fost cel care s-a opus ca BCR-ul să dea, de exemplu, credite în franci elvețieni tocmai gândindu-se responsabil la urmările acestui lucru. Deci este un om care iubește foarte mult România, vedeți, s-a și mutat și a venit după mine în România și atunci se va implica foarte mult.

Ion Cristoiu: Stați un pic, e o premieră, e prima dată când aud după decembrie, în ultimii 30 de ani, ca un candidat zice votați-mă pe mine pentru că soțul sau soția o să ajute țara.

Monica Mihai: Tocmai de aceea am și zis instituția primului domn.

Ion Cristoiu: N-am auzit până acum, adică… probabil pentru că aveau soții, de asta. Deși și soțiile puteau să ajute țara.

Ramona Ioana Bruynseels: Bineînțeles și cu siguranță au ajutat. Suntem cu toții în acest proiect, de la cățel până la fetițe și, bineînțeles, și soțul meu, iar soțul meu este cel care…

Ion Cristoiu: Rudele sunt în Anglia?

Ramona Ioana Bruynseels: Nu…

Ion Cristoiu: Nu, soacra, socrii?

Ramona Ioana Bruynseels: Din păcate nu mai există…

Ion Cristoiu: Din ce zonă?

Ramona Ioana Bruynseels: Din Leeds, din partea de nord a Angliei. De acolo este Dominic. Este un englez vertical…

Ion Cristoiu: Din Anglia de nord.

Politica externă a României este aproape inexistentă în acest moment. Funcționăm cumva așa la periferia politicii externe europene

Monica Mihai: Cum vă poziționați vis-a-vis de politica externă a României, aveți o viziune asupra a ceea ar trebuie sau care ar trebui să fie rolul României în Uniunea Europeană sau vis-a-vis de conflictul dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, cum ați media ca președinte?

Ramona Ioana Bruynseels: În primul rând, politica externă a României este aproape inexistentă în acest moment aș putea spune, că nu mai arătăm că am avea o strategie clară, funcționăm cumva așa la periferia politicii externe europene și asta pentru că s-au făcut niște greșeli majore, respectiv în loc să avem o voce unitară, în loc ca președintele cu prim-ministru, cu ministrul Afacerilor Externe să stabilească clar direcția pe care și-o asumă țara noastră și să vorbească același lucru și să vorbească de bine țara noastră, iată că ei s-au dus și de multe ori orgoliile politice și interesele politice au primat și au fost mai importante decât interesele noastre naționale. Și asta s-a răsfrânt în final asupra a noastră, a tuturor, asupra imaginii României. Faptul că politicienii noștri nu înțeleg și nu se uită la prietenii noștri americani, la prietenii noștri polonezi, la englezi, la francezi, la germani și nu observă că aceștia nu își vorbesc niciodată țara de rău…

Ion Cristoiu: Și la prietenii bulgari se pot uita…

Ramona Ioana Bruynseels: Da, da și ungurii, nimeni nu-și vorbește țara de rău. Cum ne-a învățat pe noi acasă bunica și mama, nu-ți vorbești familia de rău. În casă te cerți, faci ce vrei, dar când te duci afară te comporți și vorbești într-un anumit fel. Ei, bine, ai noștri și-au dat cu stângul în dreptul și ne-au afectat imaginea noastră a tuturor. A fost o dovadă de iresponsabilitate crasă și ar fi trebuit sancționați pentru asta. Pentru că noi, acum, cetățenii noștri care merg în Anglia, în Germania să lucreze sau pe unde merg pleacă capul de multe ori pentru că sunt considerați codașii Europei, corupți, hoți. Săraci și așa mai departe. Nu merităm asta. Și tocmai de asta în programul meu politic să știți că o latură fundamentală și la care eu sufletește țin extrem de mult este promovarea identității noastre naționale. Trebuie să facem în așa fel încât reclădim mândria că suntem români. Trebuie să facem în așa fel încât copiii noștri, oamenii noștri când aud imnul național să aibă emoția aia a faptului că aparținem acestei țări, să pună mâna pe piept, pe inimă când aud imnul, să știe versurile. Copiii noștri nu mai știu versurile imnului național. Ne perimăm și ne pierdem în ciuda istorie noastre de peste 2000 de ani. Și este păcat. Și în ciuda a tot ceea ce noi reprezentăm. Și atunci pe planul politicii externe avem foarte multe de făcut și trebuie reformată poziția noastră și diplomația noastră trebuie susținută și ajutată. Pe plan economic, trebuie să ne redefinim diplomația economică. Asta înseamnă, ne gândim la parteneriatele strategice întâi și întâi acestea n-au fost valorificate la maximum. Dacă noi la situația investitorilor din România, vedem că investitorii americani se află pe poziția a 14-a, în unele clasamente a 12-a, în altele a 14-a. Nu este firesc. Noi trebuie să facem în așa fel încât și din parteneriatele cu Statele Unite și din cele cu Anglia, cu Franța, cu Germania de care ne leagă relații vechi și trainice să beneficiem și din punct de vedere economic. Să ne dezvoltăm să aducem aici investiții care să dea posibilitatea și oportunitatea tinerilor români creativi pe care noi îi avem să poată să-și arate talentul, să producem lucruri de valoare adăugată în România. Apoi, ambasadorii noștri, atașații noștri comerciali, de ce să nu aibă la rândul lor, hai să-i numim deși sperie, indicatori de performanță în ceea ce înseamnă promovarea României în scopul atragerii de investitori în România. de ce să nu știe fiecare ambasador că în fiecare lună va trebui să se vadă cu unul doi potențiali investitori și să promoveze România. De ce președintele când merge în vizite oficiale să nu fie înconjurat întotdeauna de oameni de afaceri, dar nu doar de anumiți oameni de afaceri, ci de oameni de afaceri din toate segmentele corporatiste și IMM-uri și companii mici și companii mai mari interesate de accesul la piața externă. Te duci înconjurat de ei, le oferi acces pentru că în felul acesta se dezvoltă, iar după ce te întorci dintr-o vizită oficială, trebuie să fii urmat de un alt avion, aș spune eu, de investitori din acea țară care vin să prospecteze și să vadă ce oferă România. Ei, bine, președintele împreună cu ambasadorii, cu atașații și cu personalul diplomatic trebuie cu toții să tragă în aceeași direcție. De aia spun eu că ne-am săturat și n-ar mai trebui să vorbim atâta de ideologii și de conflicte politice și așa mai departe trebuie să ne focusăm pe dezvoltarea economică. Dacă noi ne dezvoltăm economic vom avea bani pentru toate celelalte. Asta ar trebui să ne fie prioritatea. Și președintele are un mare rol. Iar diplomația, diplomația noastră trebuie sprijinită. Dacă ambasadorii noștri au mașini care îi lasă în mijlocul drumului pentru că cedează fiind atât de vechi, dacă ei nu-și permit un costum așa cum trebuie pe ei cum vrem să ne reprezinte la nivelul pe care ni-l dorim.

Ion Cristoiu: Apropo de președinte, mă înșel eu sau dumneavoastră ați evitat să-l criticați pe domnul Klaus Iohannis?

Conflictul etern președinte premier, din cauza celor care au fost în funcții pentru că au primat întotdeauna orgoliile personale

Ramona Ioana Bruynseels: Nu, să știți că l-am criticat, chiar l-am criticat.

Ion Cristoiu: Este normal că un contracandidat să se raporteze…

Ramona Ioana Bruynseels: Dar am încercat să nu îl critic foarte mult.

Ion Cristoiu: Ce nu ați face dumneavoastră din ce a făcut președintele în cinci ani?

Ramona Ioana Bruynseels: Cu siguranță n-aș vorbi România de rău, indiferent ce s-ar întâmpla aici. Adică lucrurile se rezolvă intern, nu m-aș duce să spun, de exemplu, că România nu este pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, ceea ce dânsul a făcut și, iată, că a fost contrazis. Apoi, bineînțeles, că aș fi mult mai mult printre oameni. Eu nu l-am văzut pe președintele Klaus Iohannis să iasă printre oameni deși președintele trebuie să fie al tuturor. Și că vorbim de președintele tuturor, nici într-un caz nu aș dezbina, nu aș face ceea ce a făcut dânsul cu guvernul meu, penali, nepenali și așa mai departe. Nu, penali, nepenali, guvernul meu, guvernul tău toți sunt ai tăi. Frumoși, mai puțin frumoși, deștepți, mai puțin deștepți sunt toți ai tăi și trebuie să găsești…

Ion Cristoiu: Acest conflict etern, după 90, între președinte și premier e din cauza Constituției sau din cauza celor care au fost în funcție?

Ramona Ioana Bruynseels: Din cauza celor care au fost în funcții pentru că au primat întotdeauna orgoliile personale, din păcate oamenii noștri politici n-au ajuns la acel nivel de maturitate care să-i ajute să înțeleagă că sunt acolo cu o misiune clară, respectiv să urmeze și să respecte interesul României, și-au pus întotdeauna interesele de partid și de grup mai presus de interesul țării. Și atunci, normal, pentru că intervine și orgoliul și pentru că au existat răfuielile acestea politice și în general a fost președintele de o culoare și premierul de o altă culoare, au apărut aceste tensiuni între ei. Dar să știți că asta se justifică și prin faptul că președintele a fost aproape întotdeauna dat, dar nu, întotdeauna a fost dat de un partid mare. Un partid mare parlamentar îl va ține pe președinte captiv întotdeauna. Președintele provenind dintr-un astfel de partid nu va putea să fie imparțial. Nu va putea să fie președintele tuturor. Să-mi spuneți mie vă rog dacă un om care a crescut și care a fost format în interiorul unui partid în 20-30 de ani cu carnet de membru de partid, când va ajunge președinte oare este posibili, uman gândindu-te, ca el să uite că partidul acesta l-a creat? Că acestui partid, el îi datorează cine este? Oare partidul nu va veni să-l tragă de mânecuță și să-i spună „Domnul președinte, păi stați așa că noi la anul avem alegeri, cum te uiți tu cu același ochi și la PSD-iști și la PNL-iști și la USR-iști și așa mia departe, că la anul noi trebuie să câștigăm alegerile, tu ați uitat cine te-a făcut om?”. Deci despre asta este vorba, tocmai de aceea sper din suflet ca de data asta românii, cetățenii care vor ieși la vot să se uite cu adevărat la omul candidat, să se uite la toți cei 14 care venim în fața lor și să judece care anume este omul sincer, competent, care îi poate reprezenta cu care ei rezonează un om care iubește oamenii, că fără să ai calitatea asta n-ai ce să cauți într-o asemenea funcție. Deci dacă nu își place să fii în contact cu oamenii și printre oameni, atunci trebuie să-ți alegi altceva de făcut, că altfel vei fi pustnic, vei sta izolat și n-ai fi fericit. Și și poporul e nefericit, aici e problema și atunci oamenii ar trebui să aleagă omul, să uite de partide și, ideal ar fi, să fie un om independent sau susținut, iată, în cazul meu, susținută de un partid care este un partid mic, neparlamentar și care nu poate să-mi spună că el m-a adus aici și aș putea poate eu să spun că, iată, am ajutat și partidul să crească.

Monica Mihai: Doamna Bruynseels vă mulțumim pentru discuția din această seară, domnule Cristoiu vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră în platou, doamnelor și domnilor, până la ediția viitoare, la revedere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern