Iohannis: „Dezbaterea despre descentralizare și despre regionalizare va trebui reluată”

Iohannis: „Dezbaterea despre descentralizare și despre regionalizare va trebui reluată
Publicat: 16/02/2015, 16:48

Într-un mesaj adresat astăzi primarilor de comune, șeful statului le-a cerut acestora „mai multă responsabilitate, mai multă integritate și mai multă transparență în exercițiul funcțiilor publice și în politică”, asigurându-i, în schimb, de „deschidere pentru consultare și dialog” din partea Președinției.

„Ne aflăm în această perioadă în plin proces de trecere la o nouă etapă a construcției democratice, determinată de noi realități politice, dar și de așteptarea publicului. Această etapă înseamnă, pe de o parte, o reformare a instituțiilor politice, iar pe de altă parte de o schimbare de mentalitate și atitudine (…) Avem în primul rând nevoie de reguli clare și durabile cu privire la sistemul electoral, la finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. Și, în al doilea rând, de un alt mod de a face politică, mai puțin centrat pe conflicte politice sau personale și mai orientat spre rezolvarea problemelor”, le-a transmis Klaus Iohannis primarilor la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, prin șeful Cancelariei, Dan Mihalache.

Președintele a redeschis totodată subiectul descentralizării și pe cel al regionalizării, abandonate în ultimele luni. „Dezbaterea despre descentralizare, dar și despre regionalizare, va trebui reluată, de data aceasta mai temeinic, pornind de la un set de principii, nu de la calcule politice sau electorale. Proiectul de descentralizare și regionalizare trebuie să reprezinte o nouă viziune asupra statului român și organizării administrativ-teritoriale, având ca scop reducerea decalajelor și dezvoltarea. Aceasta este o dezbatere la care dumneavoastră, ca reprezentanți ai autorităților locale, va trebui să luați parte activ”, le-a transmis Iohannis primarilor, sugerând că principiile enunțate de ministrul Liviu Dragnea legate de regionalizare ar trebui modificate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase