Kelemen Hunor, despre candidații penali ai UDMR: „Până nu există o decizie irevocabilă a instanței, noi îi considerăm nevinovați!”

Kelemen Hunor, despre candidații penali ai UDMR: „Până nu există o decizie irevocabilă a instanței, noi îi considerăm nevinovați!
Publicat: 24/10/2012, 21:41
Actualizat: 30/07/2014, 14:04

Candidații penali ai UDMR, aflați sub anchetă, trimiși în judecată sau „beneficiari” ai unor condamnări încă nedefinitive și irevocabile, nu vor avea nici o problemă în privința participării la alegerile parlamentare din 9 decembrie a.c., anunță președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Întrebat de gândul, într-o conferință de presă susținută miercuri la Sf. Gheorghe, câți dintre candidații udemeriști se află în această situație și dacă socotește firesc, din punct de vedere moral, ca ei să reprezinte Uniunea în Parlament, Klemen Hunor a replicat: „Nu știu exact, nu pot să vă dau o cifră, sunt două, trei persoane care au astfel de probleme, dar până când nu există o decizie irevocabilă a instanței de judecată, noi îi considerăm nevinovați, și pe domnul Marko Attila, și pe domnul Olosz Gergely și pe toți. Nu procurorul stabilește în țara asta cine e vinovat, ci doar completul de judecată. Până nu există o sentință definitivă și irevocabilă de condamnare, pot candida fără nici un fel de probleme”.

Liderul UDMR a confirmat că, la finele acestei săptămâni, va avea o întâlnire cu noul șef al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, „dar nu se pune problema să discutăm despre eventuali candidați comuni, pentru că în UDMR listele sunt închise, deciziile sunt luate și nu avem ce să negociem”.

„A fost o invitație la un dialog, ne vom întâlni și sunt convins că există viață și după 9 decembrie, oamenii din PCM au primari, au consilieri locali, avem destule probleme pe care să le discutăm și la asta trebuie să ne gândim cu toții. Nu se termină viața nici pentru noi, nici pentru PCM, despre domnul Toro nu știu să spun”, a declarat Hunor.

De altfel, Kelemen Hunor nu s-a arătat deloc dispus să dialogheze și cu PPMT-ul lui Tokes Laszlo și Toro Tibor, pe care îl acuză de „furt de identitate”, motiv pentru care a refuzat să dezvăluie „deocamdată” sloganul electoral al UDMR pentru scrutinul din decembrie: „Sloganul electoral l-am stabilit, dar deocamdată n-o să-l dăm publicității, mai așteptăm câteva zile, pentru că acum câteva zlie ne-am confruntat cu un furt de identitate din partea domnului Toro, pe bannerele și mash-urile uriașe pe care le-au pus deja puteți vedea că sunt folosite culorile UDMR, literele, caracterele pe care noi le-am folosit și chiar și mesajul e aproape identic cu ce am folosit noi cu ocazia alegerilor locale”, a afirmat liderul UDMR.

De asemenea, întrebat despre lobby-ul europarlamentarilor PDL la Bruxelles împotriva candidaturii reprezentantului României, Leonard Orban, la Curtea Europeană de Conturi, și despre cum au votat cei trei europarlamentari ai UDMR în acest caz, Kelemen Hunor a spus: „Nu știu cum au votat, că nu i-am întrebat. E o problemă cred foarte complicată și până la urmă eu nu sunt convins că a fost un lobby al PDL împotriva lui Orban, probabil că nu a fost destul de convingător și îmi pare rău că nu avem un om acolo, la Curtea Europeană de Conturi. Dacă se confirmă că a fost un lobby al PDL e regretabil, dar după informațiile mele nu a existat așa ceva”, a mai declarat Kelemen Hunor, care a adăugat că subiectul Orban a ajuns o temă de dispută politică internă între ARD și USL.

Solicitat, totodată, să explice lipsa de reacție a conducerilor UDMR și PDL la ideea federalizării României, lansată de eurpoarlamentarul Tokes Laszlo la recentul congres al PPE de la București, Kelemen Hunor ne-a replicat: „Domnul Tokes a vorbit undeva pe coridor, că era invitat și el acolo, dar nu la plen, la plen n-avea cum să vorbească, acolo nu e ca la el acasă, că vorbește când dorește. Nu am reacționat pentru că am considerat că nu trebuie să reacționăm noi, UDMR, la aceste declarații, mai ales că eu nici nu le-am auzit. În al doilea rând, în Uniunea Europeană sunt o grămadă de state federale care funcționează perfect și cetățenii sunt fericiți. Statele federale nu vin de la diavol, sunt realități consacrate, cu creștere economică substanțială”, a mai spus președintele UDMR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Fiica Bellei Santiago face furori pe internet cu talentul său: ”Sunt mândră de ea”
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Yoga pentru căței, numită și „doga”, interzisă în Italia