Liberalii au decis susținerea Guvernului Cîțu și invitarea USR PLUS la un dialog direct, fără „precondiții inacceptabile”. Cum au votat cu privire la o posibilă colaborare cu PSD

Liberalii au decis susținerea Guvernului Cîțu și invitarea USR PLUS la un dialog direct, fără „precondiții inacceptabile”. Cum au votat cu privire la o posibilă colaborare cu PSD
Președintele PNL, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu, la Consiliul național al PNL / Sursa: Alexandra Pandrea - Gandul
Publicat: 18/09/2021, 13:19
Actualizat: 18/09/2021, 13:21

Participanții la ședința Biroului Politic Național al Partidulul Național Liberal au adoptat, sâmbătă, o rezoluție privind susținerea premierului Florin Cîțu, invitarea USR PLUS la dialog nemijlocit, în anumite condiții, printre care și denunțarea colaborării cu „extremiștii” de la AUR, și o alta ce vizează interzicerea colaborării cu Partidul Social Democrat.

Premierul Florin Cîțu este mandatat „pentru a lua măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilității guvernamentale și pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moțiune de cenzură”. Acesta este unul dintre cele zece puncte ale rezoluției propusă de prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, votată în unanimitate, sâmbătă, de participanții la ședința Biroului Politic Național al PNL, derulată înaintea Consiliului național al liberalilor.

O rezoluție de „combatere a extremismului, de condamnare a oricărei forme de apologie a dictaturii”

Pe lângă susținerea pentru Cabinetul Cîțu și parteneriatul cu președintele României, Klaus Iohannis, documentul prevede și invitarea reprezentanților USR PLUS la dialog fără precondiții inacceptabile, dar și un apel la denunțarea imediată și totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acțiuni politice comune cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – cei împreună cu care USR PLUS a depus moțiunea de cenzură împriva actualului șef al Executivului.

O a doua rezoluție, votată aprobată tot în unanimitate, a fost propusă de liderul liberalilor, Ludovic Orban, și vizează interzicerea colaborării cu PSD. „A fost o rezoluţie propusă de prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, de combatere a extremismului, de condamnare a oricărei forme de apologie a dictaturii, a legionarismului, a sistemelor totalitare. De asemenea – o solicitare către cei de la USR PLUS să nu mai colaboreze cu cei de la AUR și o susținere a Guvernului condus de Partidul Național Liberal. (…) De asemenea, eu am propus o rezoluţie simplă prin care să respingem orice formă de colaborare cu PSD. Ambele rezoluţii au fost adoptate în unanimitate”, a afirmat Ludovic Orban.

În cadrul ședinței de sâmbătă a BPN al PNL, liberalii au decis ca termenul de depunere a candidaturilor pentru funcţiile de conducere, în afară de cea de preşedinte, să fie joi la ora 24:00, după cum a explicat Ludovic Orban.

Liberalii își aleg sâmbătă, 25 septembrie, în cadrul Congresului național, noul președinte, funcție pentru care candidează atât actulul lider, Ludovic Orban, cât și premierul Florin Cîțu.

Conform actualului plan, acest eveniment va avea loc, cu prezența fizică a 5.000 de participanți, la Romexpo, după cum a spus premierul, sâmbătă dimineață. După ședința BPN, preşedintele PNL a menţionat că s-a decis ca toate persoanele care vin la Congres să fie vaccinate sau să aibă un test COVID valid, și că există o pondere foarte mare de delegaţi, de peste 80%, care sunt vaccinaţi.

Rezoluția votată la propunerea lui Rareș Bogdan:

  1. Rămânem ferm angajați în actul guvernării României.
  2. Asigurăm cetățenii și mediul de afaceri, care au exprimat îngrijorări cu privire la stabilitatea politică din România, că suntem perfect conștienți de responsabilitățile PNL și că toate eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea stabilității și funcționarea cât mai bună a guvernării, dincolo de orice dispută de pe scena politică.
  3. Salutăm recenta aprobare în Guvernul României a Programului național de investiții „Anghel Saligny” și considerăm acest program o soluție bună și necesară pentru modernizarea țării, pentru dezvoltarea multor comunități locale.
  4. Solicităm Guvernului României luarea tuturor măsurilor posibile pentru a proteja cetățenii în contextul scumpirilor care au avut loc în sectorul energetic și care le afectează nivelul de trai.
  5. Reafirmăm susținerea categorică pentru parteneriatul dintre partidul nostru și președintele României, Klaus Iohannis. Acest parteneriat este esențial pentru buna conducere a României, pentru succesul guvernării liberale și pentru credibilitatea ei în plan intern și extern.
  6. Cerem clasei politice din România, tuturor partidelor care se definesc drept democratice, să izoleze ferm extremismul politic și să refuze orice colaborare cu extremiștii, colaborare care nu face decât să credibilizeze ideologii nocive și să erodeze democrația. Niciun interes de partid nu poate justifica alianțe cu cei al căror ultim obiectiv este, de fapt, distrugerea democrației românești.
  7. Facem apel la denunțarea imediată și totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acțiuni politice comune cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o formațiune extremistă, xenofobă și anti-europeană. Niciun partid care se pretinde democratic și pro-european nu poate intra în parteneriate de vreun fel – fățișe sau tacite – cu apologeți ai legionarismului sau ai comunismului, cu susținători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceaușescu.
  8. Invităm USR PLUS la un dialog direct, nemijlocit, fără precondiții inacceptabile, pentru a reconstrui încrederea și a reface majoritatea parlamentară creată imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
  9. Reamintim tuturor membrilor PNL obligația lor de corectitudine față de partidul din care fac parte, obligație care include solidaritatea cu echipa guvernamentală liberală și susținerea Guvernului condus de PNL, în fața celor care îl atacă în mod politicanist și care urmăresc să-l slăbească ori să-l demită.
  10. Mandatăm premierul Guvernului României, Florin Cîțu, pentru a lua măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilității guvernamentale și pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moțiune de cenzură.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?