Liviu Dragnea cere urgent ambasadei Palestinei la București să revină asupra afirmațiilor privind mutarea ambasadei din Israel

Redactor:
Alexandru Costea
Liviu Dragnea cere urgent ambasadei Palestinei la București să revină asupra afirmațiilor privind mutarea ambasadei din Israel
Liviu Dragnea a solicitat ambasadei Palestinei în România să revină urgent asupra faptului că liderul PSD ar fi dat asigurări oficialului străin că țara noastră nu va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. El a precizat că declarația acestuia nu reflectă discuțiile purtate luni.

„Am citit și eu declarațiile ambasadorului palestinian in urma întâlnirii pe care am avut o ieri cu domnia sa. Sub nicio forma nu reflecta discuțiile purtate ieri. Am spus clar ce am afirmat și public de nenumărate ori: Ministerul Afacerilor Externe a finalizat analiza privind o eventuală relocare a Ambasadei României în Statul Israel. Ulterior, documentul a fost înaintat spre aprobare instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și securității naționale. Având în vedere cele mai recente evoluții din Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, analiza se află într-un proces continuu de actualizare”, a transmis, marți, Liviu Dragnea, la solicitarea MEDIAFAX.

Liderul social-democrat a precizat că orice decizie legată de o posibilă mutare a ambasadei României din Israel trebuie să se bazeze pe prevederile Constituției și să respecte prevederilor dreptului internațional.

„Cu toate acestea, având în vedere că este de dorit o soluție consensuală la nivel instituțional, orice decizie va trebui să se bazeze atat pe prevederile constituționale dar și pe respectarea prevederilor dreptului internațional. Am solicitat astăzi ambasadei Palestinei prin intermediul cabinetului meu sa revină de urgenta asupra celor prezentate public pentru ca nu au nicio legătura cu ceea ce s a discutat”, a conchis Dragnea.

Reacția acestuia vine după ce ambasada Palestinei la București a anunțat, după întâlnirea de luni la Parlament Între ambasadorul Fuad Kokaly și președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, că decizia lui Dragnea este că Guvernul României nu va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ambasada Palestinei a mai spus că, în cadrul întrevederii, Liviu Dragnea a dat asigurări că susține cooperarea bilaterală dintre cele două state și chiar dorește să identifice noi zone de interes comun, având în vedere relația indisolubilă și de lungă durată pe care cele două state o împărtășesc alături de popoarele lor.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat anul trecut, în luna aprilie, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Pe 25 martie el a spus că că este necesară o discuție pe această temă în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și luată o decizie.

În luna martie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în timp se afla într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei „și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, șeful Executivului a revenit asupra declarației, spunând că a fost doar o opinie personală,, precizând că toate procedurile constituționale trebuie îndeplinite în acest sens.

 

Inchide