Liviu Dragnea la „După 20 de ani”. Noua hartă a României și cum ar putea fi organizate „alegeri indirecte” pentru ȘEFIA REGIUNILOR: „Nu mai avem timp să facem alegeri libere”

Liviu Dragnea la După 20 de ani. Noua hartă a României și cum ar putea fi organizate alegeri indirecte pentru ȘEFIA REGIUNILOR: Nu mai avem timp să facem alegeri libere
Publicat: 09/06/2013, 16:26
Actualizat: 30/07/2014, 20:55

România va fi împărțită în opt sau nouă regiuni de dezvoltare până la sfârșitul acestui an, iar șefii acestora vor fi desemnați de actualii consilieri locali și județeni și nu prin vot direct de către cetățeni. „Nu avem timp să facem alegeri libere”, a explicat planul regionalizării Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în emisiune „După 20 de ani” difuzată, duminică, la Pro TV.

BACALAUREAT 2013. Totul despre BAC 2013 – calendarul examenelor, subiectele, baremele și REZULTATE BACALAUREAT 2013

Bătălia pentru șefia viitoarelor regiuni se anunță a fi dură, mai ales că mizele sunt mari, pe mâna liderilor regionali urmând să vină fi fondurile care acum sunt distribuite prin ministere în teritoriu. Liviu Dragnea a recunoscut că actualii șefi de județe sunt interesați de poziții. „Bănuiesc că majoritatea președinților CJ își doresc să devină președinți regionali. Eu nu sunt foarte sigur că un președinte de CJ e bine să candideze acum pentru regiune pentru că asta înseamnă că trebuie să facem din nou alegeri în județul respectiv”, a spus ministrul Dezvoltării la „După 20 de ani”.

Când vine vorba despre împărțirea locurilor în USL în viitoarele conduceri ale regiunilor, paritatea invocată până acum de PNL este, potrivit lui Dragnea, „un subiect pe care nu l-am discutat încă”. „Nu știu să spun acum. Nu e vorba de cinste, ci de proporționalitate, e un subiect pe care-l vom aborda cât de curând. Avem timp suficient”, a spus el.

Cel mai tensionat subiect, a admis totodată Dragnea, este cel al stabilirii capitalelor de regiune. „Reședințele vor reprezenta ultimul punct, ultima decizie. Trebuie să recunosc, stabilirea fiecărei reședințe de regiune reprezintă cel mai tensionat lucru, a generat cea mai multă patimă. Astea sunt ultimele răspunsuri care se vor da”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Cum se împarte România

Deși a trecut mai bine de jumătate de an de când a fost anunțat proiectul de regionalizare, primul pas concret făcut până acum fiind introducerea în Constituție a cuvântului „regiune”, încă nu s-a stabilit cum va arăta noua hartă a României. Cu toate acestea, Dragnea spune vor fi opt sau nouă regiuni. Întrebat care sunt criteriile de împărțire a acestora, ministrul Dezvoltării consideră că pentru a defini o regiune care să se dezvolte trebuie să existe, în primul rând, cât mai multe slujbe non-agricole.

În plus, a spus ministrul, „regiunile trebuie să aibă capacitatea ca fluxurile de comunicații și de mobilitate, mărfuri, persoane, transport, infrastructură să poată să fie în interiorul regiunii, să contribuie la dezvoltare”. „

„Apoi, este foarte important ca într-o regiune să n-ai județe de același fel. Deci este foarte important ca într-o regiune să ai și resurse naturale de diverse feluri, și potențial diferit, să existe posibilitatea ca între județele din interiorul regiunii și între cetățenii din interiorul regiunii și între firme să poată să colaboreze și împreună să se dezvolte”, a adăugat Dragnea.

Ce instituții vor apărea

Pe lângă actualele Consilii Județene și primării, care nu numai că nu vor fi desființate, ci, potrivit ministrului Dragnea, își vor păstra atribuțiile și competențele, vor apărea și alte instituții.

În primul rând, cele opt sau nouă Consilii Regionale. „Nu va fi un parlament regional, nu va adopta legi, va adopta hotărâri, rolul principal va fi de coordonare a activității consiliilor județene în domeniul dezvoltării regiunale. Consiliul județean rămâne pentru că este o structură importantă, care a putut să administreze județul”, a anunțat Dragnea.

În al doilea rând va apărea Prefectura regională, condusă de un prefect regional și un subprefect regional. Actualii prefecți județeni se vor transforma în subprefecți.

Cum vor fi aleși președinții Consiliului Regional

Liviu Dragnea a precizat că, cel mai probabil, membrii Consiliului Regional nu vor fi aleși prin votul cetățenilor, ci vor fi alegeri „indirecte”, cel puțin până în 2016. Mai exact, fiecare ales local din toate județele unei regiuni se va prezenta la alegeri pentru a-și vota, pe liste, reprezentanții în noul Consiliu Regional. Tot la fel va fi desemnat și președintele regiunii.

„Este una dintre variantele de stabilire a noilor conduceri pentru această perioadă. Nu avem timp să facem alegeri libere. Consiliul Regional va fi format din consilieri regionali aleși pe liste de partide din politicieni. Oriunde în lume decid politicienii. Sper că spre finalul finalului anului să aibă loc alegerile la regiuni, alegeri probabil indirecte, adică să fie decât aleșii locali care votează. Deci 31 decembrie să ne prindă cu regiunile înființate și cu structurile de conducere”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Din 2016 însă, a asigurat Dragnea, președinții Consiliilor Regionale și consilierii regionali vor fi aleși în același sistem și în aceeași zi ca primarii și președinții Consiliilor Județene.

În privința numărului de consilieri regionali, nici aici lucrurile nu sunt clare. Două variante sunt pe masa lui Dragnea, fiecare județ urmând să trimită între 7 și 10 consilieri.

„Vom decide cât de curând, cu locuri dedicate pentru fiecare județ. Ori se stabilește ca fiecare județ să aibă un număr de consilieri egal, ori proporțional cu populația. Eu aș vrea să fie un număr egal. Între 7-10 din fiecare județ, să zicem”, a spus Dragnea.

Cum vor ajunge banii la județe

În plan cu aproape șapte miliarde de euro de la UE pentru programul operațional, în viitorul scenariu regional se face planul pentru schimbarea traseului banilor. Acum, spune Dragnea, „banii vin de la ministere către regiuni”, dar se pregătește modificarea legii finanțelor publice locale.

„Proiectul de modificare a legii finanțelor publice locale este aproape finalizat, în așa fel încât pe de o parte, bugetul local să fie structurat în secțiunea de funcționare și secțiunea de dezvoltare. Pentru secțiunea de dezvoltare banii să vină prin legea bugetului de stat la regiuni, iar județele să se califice la acești bani de dezvoltare prin două modalități: jumătate din sumă să meargă către județe în funcție de capacitatea financiară, iar cealaltă jumătate să fie accesibilă prin depunerea de proiecte pe un sistem similar cu fondurile europene”, a detaliat Dragnea.

Ministrul Dezvoltării a explicat că va exista câte o autoritate de management în fiecare regiune, fapt care ar scurta timpul în care banii ajung la județe.

„Întâi facem procesul de acreditare, împreună cu Comisia Europeană și în momentul în care Comisia spune că e în regulă și auditul spune că e în regulă, atunci o înființăm efectiv. Din momentul ăla, timpul în care ajung banii la județe, dacă rămânem la 8 regiuni, se micșorează de 8 ori pentru că nu mai vin toate proiectele la București”, spune el.

Concluzia ministrului Dragnea: „Noi trebuie să începem să elaborăm bugetul de stat pe strategie, pe proiecte prioritare”, a încheiat el.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cu cine a petrecut Emma Răducanu prima seară în România, într-o locație de lux: „Am...
ELEVII care MERG fizic la cursuri! Aceste şcoli şi grădiniţe NU sunt afectate de noile...
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Salariul uriaş pe care îl încasează lunar Mihai Voropchievici la Antena 3. Suma este una...
EXCLUSIV! DESCINDERI cu SCANDAL în cartierul HENRI COANDĂ! Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021