Majorarea TAXELOR LOCALE pe înțelesul primarilor, în an electoral. „Nevoi sunt, dar în 2014 sperăm să nu ne folosim de această măsură”

Majorarea TAXELOR LOCALE pe înțelesul primarilor, în an electoral. Nevoi sunt, dar în 2014 sperăm să nu ne folosim de această măsură
Publicat: 09/11/2013, 20:40
Actualizat: 06/07/2016, 22:11

Ideea Guvernului de a elimina din Codul Fiscal limitarea de 20% a plafonului până la care autoritățile locale pot stabili cote adiționale la impozite și taxe locale pentru persoanele fizice este încurajată de primari, chiar dacă cei mai mulți susțin că în 2014, an cu două runde electorale, nu se va pune problema majorării taxelor decât cel mult cu rata inflației.

Taxele locale nu se vor majora cu mai mult decât rata inflației nici în București, nici în Oradea, nici în Sibiu, nici în Alba Iulia, nici în Satu Mare, nici în Baia Mare, susțin primarii contactați de gândul.

Faptul că nu se va impune o limitare este însă aplaudat de aleșii locali care văd în această măsură fie o posibilitate de a rezolva probleme punctuale, cum ar fi cea a terenurilor intravilane sau a clădirilor în paragină, fie de a pune plata datoriilor pe care o parte dintre autoritățile locale le au strict în spatele primăriilor datornice, fără a mai priva de investiții de la bugetul de stat, pentru plata lor, localitățile care nu au arierate.

Unul din cinci consilii județene și unul din zece orașe reședință de județ au depășit în acest an gradul maxim de îndatorare prevăzut de lege. Între orașele mari cu astfel de problem financiare se numără, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor, Botoșani, Slatina, Piatra Neamț și Constanța.

București. „La noi nu se întâmplă”

În prezent, persoanele fizice plătesc pentru diverse proprietăți sau facilități pe care le acordă primăriile nu mai puțin de 11 taxe și impozite. În umele orașe, printre care și Capitala, există însă și taxe specifice, ca de exemplu cea pentru păstrarea locului în cimitir mai mult de 7 ani.

În Codul Fiscal apar însă, ca obligații care li se pot imputa persoanelor fizice din toată țara, 11 tipuri de taxe și impozite care se colectează ca venit la bugetul local. Aici intră: amenzile, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijlocului de transport, taxa pentru servicii de reclamă și publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxa pentru parcări de reședință, taxe pentru utilizarea temporară a locurilor publice și pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură, taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă.

În lipsa primarului general Sorin Oprescu, aflat în concediu, viceprimarul dă asigurări că taxele locale nu se vor mări în București în 2014. „La noi nu se întâmplă”, a transmis scurt liberalulMarcel Nicolaescu, contactat de gândul, evitând să dea detalii despre planurile primăriei pentru anul viitor.

Oradea. „Mi-aș dori să pot impozita mai mult terenurile cu bălării”

În opinia lui Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, „faptul că Guvernul nu va mai impune limitări e o măsură bună”. Totul va depinde însă, spune Bolojan, de consiliile locale și de primari, de la caz la caz. „Nu trebuie înțeles că dacă se elimină acest 20% taxele și impozitele vor exploda. Dar există probleme care pot fi rezolvate cu politici flexibile. Pe teritoriul municipiului Oradea, dar și în București, există foarte multe terenuri abandonate. Am văzut în Sectorul 3 lângă blocuri noi, terenuri întregi cu bălării și mizerie. Mi-aș dori să pot impozita mai mult astfel de imobile sau terenuri neîngrijite, forțându-I să le vândă, să le introducă în circuitul juridic”, spune el.

În Oradea, asigură primarul, taxele pentru 2014 sunt deja aprobate și cresc strict cu rata inflației. „Noi avem deja stabilite taxele pentru 2014. Va fi o indexare cu rata inflației, nicio altă majorare suplimentară”, garantează Bolojan.

Alba Iulia. „Nu cred că le vom mări, pentru că nu e momentul pentru oameni”

Nivelul taxelor este deja stabilit și la Alba Iulia. „Noi deja am aprobat nivelul taxelor, că trebuie aprobate înaintea bugetului. Nu cred că le vom mări pentru că nu e momentul pentru oameni, situația economică nu le permite să contribuie mai mult”, estimează primarul Mircea Hava.

De acord cu eliminarea limitării, Hava este însă de părere că modul de calcul al taxelor ar trebui schimbat de Guvern pentru a aduce mai mulți bani la bugetele locale, nu procentul aplicat uniform. „Eliminarea limitei e bună, dar e nevoie de un alt sistem de impozitare. O clădire ar trebui impozitată în funcție de valoarea ei reală pe piață, nu de zona în care se află. Că poți să ai casă de 1 milion de euro, dar să fie în zona C și acum o impozitezi ca atare”, susține primarul PDL.

Ridicarea restricțiilor de taxare are însă și un dezavantaj care se va reflecta în imaginea publică, crede Hava. „Povestea asta, așa cum o fac ei, este un fel de «Hai să punem toată chestiunea asta cu majoările de taxe pe spatele primarilor»”, consideră el.

Satu Mare. „Situația economică a cetățenilor e destul de precară”

O reacție negativă a oamenilor față de majorarea taxelor încearcă să evite și primarul din Satu Mare. „Nevoi sunt, dar în 2014 sperăm să nu ne folosim de această măsură. Situația economică a cetățenilor e destul de precară”, se declară precaut primarul Dorin Coica.

El spune că s-ar baza mai degrabă pe disciplinarea contribuabililor care să plătească impozitele la nivelul actual decât pe o majotare a acestora. „Anul ăsta am avut încasări mai bune față de anul trecut. Nu suntem explozivi, dar e bine”, se arată mulțumit edilul.

Baia Mare. „Guvernul nu trebuie să fie mama răniților. Primarii să-și asigure bugetele

O majorare de taxe locale în 2014 este exclusă și de Cătălin Cherecheș, ales primar la Baia Mare. Mulțumit de încasările la bugetul local, Cherecheș garantează că nu va cere niciun leu în plus, însă consideră bună ideea Guvernului, în condițiile în care există primării cu datorii foarte mari care în 2013 au fost împrumutate de Executiv în condiții avantajoase. „Apreciem această decizie care le dă libertatea autorităților locale să își facă politicile fiscal. Alții au angajat cheltuieli pe care trebuie să le suporte, au arierate semnificative și trebuie să-și rezolve problemele financiare pentru a nu intra în insolvență. Ni s-a spus că va fi un moment zero de la care se vor aplica sancțiuni. E o atitudine corectă. Guvernul nu trebuie să fie mama răniților. Primarii trebuie să-și asigure bugetele. Nu cred că trebuie să încaseze Guvernul toate bobârnacele. E util ca primarii și consiliile locale să-și asume guvernarea locală”, consideră primarul.

În situații financiare delicate se află în prezent orașe mari ca Botoșani – sold credite 67,47 milioane lei (106,76% grad de îndatorare), Constanța – zero credite directe (37,76%), Piatra Neamț -240,88 milioane lei (53,54%) și Slatina – 99,57 milioane lei (30,71%). Primarii acestor municipii nu au putut însă fi contactați de gândul până la această oră.

Sibiu. „Nu se aplică nicio majorare”

Taxele locale pentru persoane fizice rămân pe loc, în 2014, și la Sibiu. „Nu mă interesează (modificarea Codului Fiscal, n.red.). Noi nu am aplicat niciodată majorarea de 20 % pentru persoanele fizice și nici nu am de gând să o aplic. Pentru mine este irelevană modificarea. Pentru alții, nu știu”, lasă primarul Klaus Iohannis deschisă varianta ca alți aleși locali să se folosească de libertatea conferită de Guvern.

În opinia sa, „impozitul local trebuie să aducă o anumită sumă la bugetul local, dar trebuie să fie și plătibil, trebuie să fie într-un cuantum rezonabil pentru media cetățenilor care plătesc acest impozit”. „De aceea, impozitul local pentru persoane fizice, în Sibiu, de când sunt eu primar, a fost ținut la cel mai mic nivel posibil din legislație și atât o să rămână, atâta vreme cât fac eu proiectul de buget”

El a menționat că majorarea de 20%, prevăzută de legislația actuală, a fost aplicată persoanelor juridice, „și nici acolo toată”. „Până de curând am păstrat majorarea la 16% și pentru persoanele juridice”, a adăugat Iohannis.

Din 2014, impozitele și taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligați în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice și menținută doar pentru firme.

Modificarea va fi efectuată prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal și argumentată prin „dificultățile financiare” ale autorităților locale și necesitatea protecției mediului de afaceri. În prezent, autoritățile administrației publice locale pot stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale față de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul persoanelor juridice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?