Marcel Ciolacu, discuții pentru un nou Guvern: PNL și USR au „o abordare și arogantă, și superficială”. Ce spune liderul social-democrat despre un mandat de premier PSD

Publicat: 03/11/2021, 11:23
Actualizat: 03/11/2021, 12:06

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că va cere colegilor să ia decizia ca PSD să meargă la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. Declarația vine după ce, luni, senatorul liberal Nicolae Ciucă și-a depus mandatul pentru formarea unui Guvern minoritar – PNL, UDMR, susținut de minorități – care ar fi urmat să fie supus miercuri votului în Parlament, iar acesta a fost flexibilizat pentru discuții cu alte formațiuni.

„Nu îmi cereți să intru în același ridicol al discuțiilor, cine pe cine a sunat, a contactat, haideți să vedem realitățile din România. Ne aflăm într-o criză majoră pandemică, nu e gestionată, ne aflăm într-o criză economică, socială – vedeți evoluția euro din această dimineață, și într-o criză politică declanșată de forma de guvernare de dreapta, respectiv PNL și USR”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a spus că a văzut abordarea PNL și USR din ședințele lor de marți.

„Este o abordare în continuare și arogantă, și superficială. Eu, în schimb, vă anunț că am terminat cu colegii și specialiștii partidului cele 100 de priorități pentru români, atât pentru perioadă scurtă, cât și medie, și de la aceste lucruri vor porni discuțiile pe care o să le avem cu PNL sau cu USR”, a spus Marcel Ciolacu, cu precizarea că nu s-a stabilit când vor avea loc aceste negocieri.

Președintele PNL, Florin Cîțu, anunțase marți, la ieșirea de la consultările din BEx, că s-a revenit asupra deciziilor de guvernare atât cu USR cât și cu PSD, însă guvernarea să fie în jurul PNL cu un premier liberal.

„Nu avem o discuție despre premier. Astăzi am flexibilizat două decizii, decizia de a putea merge la guvernare cu cei de la USR, cealaltă decizie, pe care o luasem în Consiliul Național, de a guverna cu PSD. Rămâne decizia pe care o are PNL, și astăzi nu am discutat despre ea, ca premierul să fie președintele partidului, dar la negocieri vom merge cu propunerea ca premierul să fie al PNL. După aceea vom discuta mai departe, în funcție de negocieri. Noi vrem să facem această guvernare în jurul PNL, cu premier liberal”, a spus Florin Cîțu.

„PSD va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”

PSD nu va intra în negocieri sau în discuții sterile privind ministerele, a subliniat Marcel Ciolacu.

”Întâi stabilim programul de guvernare, care sunt prioritățile și pe urmă vom avea discuții pe implicați, în funcție de specialiștii fiecărui partid”, a precizat Marcel Ciolacu.

Într-o astfel de criză, e normal ca orice formațiune să vorbească cu toată lumea a spus Ciolacu, la întrebarea privind discuțiile cu USR și un eventual Cabinet PSD – USR.

„Ori facem o construcție pe principii și pe o anumită normalitate, să nu credeți vreo clipă că eu nu o să cer mandat colegilor mei ca PSD să meargă cu propunere de prim-ministru. Este exclus așa ceva”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat cine ar fi persoana propusă, liderul social-democrat a spus că numele premierului propus de PSD se va decide în interiorul partidului.

„Să nu credeți că noi vom face vreo construcție politică aberantă sau excluzând niște lucruri evidente”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să renunțe la poziția de premier sau aceasta este o condiție esențială în negocieri, Marcel Ciolacu a spus: „Discuția în interiorul partidului sunt cele 100 de măsuri, să continuăm și azi să le analizăm, care sunt pe termen scurt și mediu. În funcție de aceste măsuri, vorbim de o guvernare sau de un pact, sau de un Guvern pe o durată mai scurtă sau mai lungă. PSD va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”.

„PSD este dispus să își asume actul de guvernare”

„Matematica este o știință fixă”, a răspuns liderul PSD când a fost întrebat de ce s-a luat decizia de a veni cu o propunere de premier, spre deosebire de primele două runde de consultări.

PSD are cele mai multe mandate, 157, în cele două Camerele ale Parlamentului. Pentru a putea fi investit, Guvernul trebuie să primească cel puțin 234 de voturi, majoritatea din Legislativ, iar PNL, cu UDMR și minoritățile nu însumează acest număr de mandate.

În urma retragerilor recente – 12, înclusiv a lui Ludovic Orban -, PNL mai are în Camera Deputaților 81 de membri în grupul parlamentar, conform datelor oficiale publicate pe site.

„Cumva nu vedem realitățile din România? PSD este dispus să își asume actul de guvernare, să reușim să scoatem România din criză în care a fost trimisă de către guvernările de dreapta”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă ar putea să guverneze cu aceste formațiuni pe care le critică, el a spus: „Cred că este obligația noastră, când avem cel mai mare grup parlamentar, să ne implicăm în soluționarea crizelor din România. Cred că acest bâlci de două luni de zile, cu desemnări de prim-miniștri știind că nu vor trece, cu programe de guvernare, cu rezoluții, în timpul nopții, care nu au nicio legătură cu problemele românilor, cred că e cazul să înceteze”.

„Fiecare dintre noi să ne citim foarte bine atribuțiile”, a răspuns Marcel Ciolacu atunci când a fost întrebat ce crede despre pașii următori: președintele că convoace consultări sau să aștepte formarea unei majorități cu o propunere.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult