Marcel Ciolacu: PNL insistă cu anticipatele ca să nu mărească pensiile de la 1 septembrie

Marcel Ciolacu: PNL insistă cu anticipatele ca să nu mărească pensiile de la 1 septembrie
Publicat: 07/01/2020, 17:08

„S-au jurat că nu taie salarii, dar exact asta fac! PNL este incapabil să guverneze și contestă la CCR chiar și proiectul votat – tot de ei! – cu câteva săptămâni înainte. După tăierile de la profesori, acum iau la rând toate categoriile. Pe 1 ianuarie, câteva mii de români așteptau să li se facă dreptate și să le crească salariile conform unui proiect al PSD pe care toți liberalii, inclusiv șapte actuali miniștri, l-au votat în decembrie 2019 (personalul din cadrul ANSVSA, Biblioteca Națională a României, Biblioteca Academiei Române etc). De Revelion, PNL și-a dat seama că nu mai vrea să crească salariile acestor oameni și a contestat pe ascuns legea la CCR. Pură ticăloșie! De aici și insistența cu anticipatele: să nu mărească nici pensiile de la 1 septembrie!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Curtea Constituțională va dezbate, pe 5 februarie, sesizarea Guvernului privind majorarea cu 20% a salariilor de bază pentru angajații Bibliotecii Naționale, Bibliotecii Academiei Române și a sporurilor pentru personalul ANSVSA.

În sesizare, Executivul argumentează că legea, adoptată de Camera Deputaților decizional pe 4 decembrie, încalcă prevederile Constituției, respectiv articolul 138 alineatul (5) și articolul 111 alineatul 1.

Legea fundamentală prevede ca Parlamentul să fie în mod obligatoriu de Guvern sau alte instituții ale administrației publice înaintea adoptării unei inițiative legislative cu impact asupra bugetului de stat.

„Guvernul și celelalte organe ale administrației publice, în cadrul controlului parlamentar al activității lor, sunt obligate să prezinte informațiile și documentele cerute de Camera Deputaților, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul președinților acestora. În cazul în care o inițiativă legislativă implică modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării este obligatorie”, arată alineatul 1 al articolului 111 din Constituție.

De asemenea, nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare, potrivit prevederilor alineatului 5 al articolului 138 din Legea fundamentală.

„Legea supusă controlului de constituționalitate modifică și completează dispoziții ale Legii nr. 153/2017, majorând cuantumul brut al salariilor pentru Biblioteca Națională a României, Biblioteca Academiei Române, muzee de importanță națională și alte muzee, Institutul pentru studierea problemelor minorităților naționale și, totodată, acordă anumite sporuri personalului ANSVSA și unităților din subordinea acesteia. Prin aceste reglementări se generează noi cheltuieli de fonduri publice necesare plății salariilor majorate prin prevederile prezentei legi”, arată Guvernul, în textul sesizării depuse la CCR.

Pe 4 decembrie, Camera Deputaților a adoptat, decizional, creșterea cu 20% a salariilor de bază pentru angajații din Biblioteca Națională și din Biblioteca Academiei Române. Proiectul prevede că salariile personalului din Institutul pentru studierea problemelor minorităților naționale vor fi majorate cu 100%.

„Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Bibliotecii Naționale a României și a Bibliotecii Academiei Române, cu respectarea prevederilor art.38 alin.(6) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice(…). Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităților naționale se majorează cu 100%, cu respectarea prevederilor art.38 alin.(6) din Legea nr.153/2017″, potrivit proiectul de lege adoptat de Cameră.

Un alt amendament în inițiativa legislativă adoptată de Parlament prevede sporuri pentru personalul ANSVSA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Fenomenele meteo extrem se înmulțesc. Avertismentul meteorologilor, consecințe grave
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete