Măsurile pregătite de ministrul Justiției pentru rezolvarea crizei penitenciarelor: Vom veni săptămâna viitoare cu propuneri pentru îndeplinirea cerințelor CEDO

Măsurile pregătite de ministrul Justiției pentru rezolvarea crizei penitenciarelor: Vom veni săptămâna viitoare cu propuneri pentru îndeplinirea cerințelor CEDO
Publicat: 30/08/2017, 16:26

„Referitor la sistemul penitenciar, avem trei mari categorii de măsuri. Mai întâi, construirea a doua noi penitenciare, unul dintre ele la Berceni, astăzi supunem aprobării studiul de fezabilitate. Avem o situație a penitenciarelor la care putem face extindere, adică la care putem construi noi corpuri, și situația penitenciarelor național, din cele 44 unități pentru modernizarea condițiilor de locuit. Vom veni săptămâna viitoare cu reperele foii de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor CEDO, în care pe lângă cele trei măsuri vom adăuga și măsurile legislative pentru ca împreună să continue ceea ce putem numi trendul descrescător privind dinamica populației din penitenciare”, a răspuns ministrul Justiției la întrebările premierului Tudose.

Despre Legile justiției, Toader a precizat că modificările propuse ajung astăzi la CSM și că apoi proiectele își vor urma cursul firesc în circuitul legislativ, fără să omită să subilinieze că avizul Consiliului este unul consultativ, care trebuie dat în plen.

„Astăzi dimineață eram la minister, am semnat adresa de înaintare, astăzi ajung la CSM pentru avizare. Așteptăm avizul CSM-ulu, repet este unul consultativ. În spațiul public este o dezbatere foarte largă, CSM are aviz consultativ, are secție procurori, deci nici judecătorii, nici procurorii separat nu-l vor da, ci împreună, în plen. Cum primim avizul, vedem modificările, supunem aprobării în guvern, după care își urmează cursul firesc în Parlament”, a explicat Toader.

Înaintea ședinței de Guvern, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost la Palatul Victoria, el precizând că a discutat cu premierul Mihai Tudose despre ședința CExN al PSD, ședința Executivului fiind amânată cu o oră și jumătate față de programul oficial. „Am venit să vorbim despre organizarea CExN”, a spus Liviu Dragnea, întrebat de jurnaliști care este scopul vizitei sale.