Mesajul lui Klaus Iohannis după votul din Grecia

Publicat: 06/07/2015, 13:10
Actualizat: 06/07/2015, 13:12

„Deși Grecia a votat NU la referendumul de ieri, sper că înțelepciunea politică și economică va prima în cele din urmă și se vor găsi soluții care să însemne DA pentru viitorul european al Greciei. Este foarte important pentru toate statele Uniunii Europene să se caute în continuare căi pentru a ieși din criză”, scrie președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat luni pe Facebook.

Cetățenii greci au votat în proporție de 61,41% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaționali, 38,59% pronunțându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parțiale.

Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a 89,95 la sută din voturi, 61,41 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,59 % s-au pronunțat în favoarea acestora.

Prezența la urne a fost de 62,18 %.

Întrebarea adresată la referendum a fost: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană și de Fondul Monetar Internațional?” Prima căsută pe buletinul de referendum a fost „nu”, iar a doua „da”.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a anunțat, luni dimineață, că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali ai Greciei.

O delegație greacă va merge luni la Bruxelles pentru a pregăti reluarea negocierilor cu creditorii internaționali, au anunțat surse guvernamentale citate de publicația elenă Proto Thema în pagina electronică.

Delegația va fi condusă de ministrul de Stat Nikos Pappas și de secretarul de stat în Ministerul de Externe Euclid Tsakalotos.

O conferință telefonică pe tema Greciei va avea loc luni între președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European Donald Tusk, președintele BCE Mario Draghi și președintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem.

De asemenea, liderii din zona euro se vor reuni marți, la Bruxelles, pentru a discuta pe tema Greciei.