Mihai Precup, numit în fruntea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice

Mihai Precup, numit în fruntea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice
Sursa/ GOV
Publicat: 17/11/2023, 11:14
Actualizat: 17/11/2023, 18:24

Fost secretar de stat la Cancelaria premierului până mai ieri şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în perioada ministeriatului lui Adrian Câciu, Mihai Precup a fost numit la cârma noii Agenții pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial, propunerea de numire a lui Mihai Precup a venit de la secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

Având în vedere propunerea formulată de secretarul general al Guvernului prin Adresa nr. 20/40.588/M.A. din 13 noiembrie 2023, înregistrată la Cabinetul prim-ministrului cu nr. 5/9.022 din 15 noiembrie 2023, realizată în baza Raportului final al Comisiei de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai AMEPIP nr. 112 din 8 noiembrie 2023, înregistrat la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/40.588/M.A. din 9 noiembrie 2023, întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 20 alin. (4) lit. l) din Hotărârea Guvernului nr. 617/2023 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, în temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 42 alin. (1), (3) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie: Articol unic. — La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mihai-Călin Precup se numeşte în funcţia de preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice pentru un mandat de 4 ani”, se arată în Monitorul Oficial.

Cine este Mihai Precup?

În vârstă de 37 de ani, Mihai Precup este bancher de profesie și a urmat cursurile ASE şi ulterior pe cele ale Universităţii Sorbona Paris, unde a obţinut Masterul şi titlul de Doctor în finanţate corporative. Doctoratul a durat opt ani şi a urmărit tema „Impactul crizei financiare asupra evoluţiei investiţiilor în companiile necotate din Europa Centrală şi de Est‟.

Precup a predat timp de cinci ani cursuri de fonduri private, fonduri de investiții, crize bancare și financiare, criza zonei euro și politica monetară a BCE la prestigioasa Universitate din Sorbona și a fost cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara.

A lucrat la Banca Europeană de Investiții (consilier al vice-președintelui BEI pe probleme privind Europa de Sud-Est – Grecia, Cipru, Bulgaria, România și FYROM). În această calitate, a contribuit la tranzacții în valoare de peste 10 miliarde de euro pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii și alte proiecte-cheie.

A mai lucrat în cadrul grupului BNP Paribas, pe funcția de Corporate Credit Analyst. Între 2018 și 2022 a fost directorul de investitii al fondului de private equity Progressio Capital Partners din Luxembourg. Din iunie 2023 este membru în Consiliul de Administrație al Băncii Europene de Investiții.

Mihai Precup a condus până în 2020 organizația sectorului 1 a partidului condus de Victor Ponta, Pro România și este autorul cărții  „Private Equity – Viitorul finanțărilor alternative în Europa de Est”.

Această lucrare este un compendiu al unor note de curs și al unor articole științifice publicate pe parcursul anilor. Este totodată rodul unor cercetări complementare realizate pe parcursul anilor în care am lucrat în domeniul investițiilor în instituții financiare internaționale, a scris Mihai Precup pe pagina sa.

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost înfiinţată prin Hotărârea de Guvern 617/2023, ca răspuns la angajamentele României atât în faţa OECD, cât şi în faţa Comisiei Europene.

Aproape 1.500 de companii de stat care se află, sub o formă sau alta, în subordinea Guvernului sau a Autorităţilor Publice Locale vor fi monitorizate în termeni de indicatori de performanţă şi management de nou înfiinţata agenţie.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice va avea în jur de 100 de angajați cu salarii lunare nete de pese 2.000 de euro. Banii vor fi asigurați de companiile de stat care vor oferi 0,1% pentru funcționarea AMEPIP, conform proiectul de lege aprobat joi de guvern.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Soții Iohannis, primiți cu covor roșu și cântece tradiționale în Tanzania/ 3 zile va sta președintele României în țara din estul Africii

MAE: Alți 16 români și membrii ai familiilor lor au fost evacuați din infernul din Gaza/ 237 de români și familiile au fost evacuați până acum

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!