• Publicat:
Politică

Ministrul Finanțelor, despre audierea sa: Senatorii și deputații au modalități să afle informații fără circ politic

Ministrul Finanțelor, despre audierea sa: Senatorii și deputații au modalități să afle informații fără circ politic
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, luni, despre solicitarea de a se prezenta în Parlament la audieri, că senatorii și deputații au instrumente pentru a afla informații de la Guvern, prin adresarea interpelărilor și întrebărilor, „fără să facă un circ politic".

„Despre audierile din Parlament. Ministrul Finanțelor Publice este evaluat de Comisia de Buget, Finanțe. Acesta este regulamentul Parlamentului și noi toți trebuie să respectăm regulamentul Parlamentului. Senatorii și deputații au modalități prin care să afle informații fără să facă un circ politic. Sunt interpelări, întrebări și dacă se dorește audierea unui ministru, se poate face la ora Guvernului. Sunt foarte mulți oameni care petrec timp în Parlament și încă nu au citit niciodată regulamentul”, a afirmat, la Parlament, Florin Cîțu.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a spus că dacă Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat, nu are activitate, „pesediștii îl așteaptă în teritoriu”.

„Colegii din grupul parlamentar al PNL îi recomandă domnului senator proaspăt trecut de la un partid la altul (Daniel Zamfir – n.r.) să citească regulamentul și să folosească instrumentele parlamentare pe care le are la îndemână, și anume întrebarea sau interpelarea. Dacă are o lipsă de activitate, probabil că apropiindu-se campania electorală la PSD, pesediștii îl așteaptă în teritoriu. Cred că ar fi mai util în teritoriu, decât aici”, a precizat acesta.

Ulterior, Daniel Zamfir a afirmat că audierea ministrului Cîțu va avea loc în Comisiile reunite Economică și de Buget, Finanțe din Senat, precizând că săptămâna viitoare ar putea avea loc o ședință „extrem de interesantă” în acest sens.

„Eu vă asigur că dl Cîțu va veni în fața Comisiei. Așa a făcut și Mugur Isărescu. Vreo trei luni de zile a tot încercat să justifice că nu are ce căuta în fața acestei comisii. A venit. La fel va veni și dl Cîțu. Deja am luat legătura cu președintele Comisiei de Buget – Finanțe, dl senator Arcaș și am convenit împreună marți, de la ora 11.00, cele două comisii reunite, de Buget, Finanțe și Economică vor purcede la audierea domnului Cîțu. Dacă amânăm cu o săptămână, asta este. Cele două comisii vor trimite solicitare împreună ca dl Cîțu să se prezinte marți. Va avea o surpriză. S-au mai adăugat lucruri. Va fi o audiere extrem de interesantă săptămâna viitoare”, a spus Zamfir.

Senatorul îl acuză pe ministrul Finanțelor că a împrumutat de pe piețele externe trei miliarde de euro la o dobândă mai mare decât a Bulgariei, Poloniei și Greciei.

Ministerul Finanțelor a împrumutat, marți, 3 miliarde de euro de pe piețele externe, în prima emisiune de obligațiuni denominate în euro din 2020. Emisiunea a fost structurată pe două tranșe, una cu scadența pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani. Investitorii au plasat ordine de 12 miliarde de euro, de peste patru ori cât au programat Finanțele să se împrumute.

Sursă FOTO: Florin Cîțu / Facebook

 

×
Inchide