Ministrul Finanțelor vrea audit al Curții de Conturi pe bugetul lui Cioloș și merge la Cotroceni cu „un concept de proiecție bugetară”

Ministrul Finanțelor vrea audit al Curții de Conturi pe bugetul lui Cioloș și merge la Cotroceni cu „un concept de proiecție bugetară
Publicat: 10/01/2017, 13:18
Actualizat: 10/05/2018, 21:55

„Mâine, la ora 15:00 ne întâlnim cu președintele, premierul are întâlnire cu președintele. Voi fi și eu acolo. Până mâine la ora 15:00, ne vom strădui să avem foarte bine conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecția noastră atât pe venituri, cât și pe cheltuieli și mai ales viziunea privind indicatorii macro-economici sunt corecte și vom adopta o proiecție bugetară sustenabilă, cu încadrarea în deficitul bugetar de 3%, fără doar și poate”, a declarat ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, întrebat dacă a pregătit deja un raport cu explicare măsurilor așa cum președintele a cerut.

Viorel Ștefan a afirmat că va merge la Cotrocenu cu un concept privind proiecția bugetară și că legea bugetului ar putea ajunge în Parlament la sfârșitul lunii ianuarie.

„La Cotroceni mergem cu un concept în legătură cu proiecția bugetară. Lucrăm intens la proiectul de buget și va fi prezentat în Parlament sperăm (…) la sfârșitul acestei luni”, a spus Ștefan.

Întrebat dacă îngrijorările președintelui sunt justificate, ministrul de Finanțe a spus că și social-democrații sunt îngrijorați și asta determină un comportament responsabil în rândul acestora, afirmând că vor să propună un nou concept de construcție bugetară.

„Și noi suntem îngrijorați, pentru că îngrijorările ar putea să determine un comportament responsabil din partea tuturor. Suntem îngrijorați pentru că trebuie să avem niște acțiuni ferme, să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului – contrucție bugetară pe proiecte și programe. Nu vrem să mai upgradăm bugetul la rezultatul istoric și vrem să scanăm toți ordonatorii, să resetăm toată structura de cheltuieli pe toți ordonatorii și să arondăm fiecare unui program din portofoliul ordonatorului respectiv”, a răspuns Ștefan, întrebat dacă îngrijorările președintelui legate de bugetul de stat sunt justificate.

Potrivit ministrului de Finanțe, comisiile de specialitate și Curtea de Conturi vor verifica legalitatea și oportunitatea celor două rectificări bugetare făcute de Guvernul Cioloș.

„Față de proiecția inițială upgradată prin cele două rectificări bugetare, cea din august și cea din noiembrie, pe execuție se constată nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziția de venituri. Chestiunea este foarte serioasă, dar pe de altă parte îmbracă un caracter tehnic, de aceea cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate, odată cu pronunțarea asupra celor două ordonanțe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condițiile de comisiile de specialitate pot beneficia și de asistența Curții de Conturi, este necesar un audit al Curții de Conturi pentru a verifica condițiile de legaliate și de oportunitate în care s-au făcut aceste rectificări”, a declarat ministrul de Finanțe.

Întrebat dacă rectificările bugetare făcute de Guvernul Cioloș au „iz penal”, Viorel Ștefan a afirmat că așteaptă auditul Curții de Conturi.

„Mai degrabă sunt tentat să spun că a fost un comportment politicianist. Atunci când ai o proiecție evidentă care îți arată o cădere de venituri să faci rectificări pe plus este greu de explicat altfel decât din interese politicianiste în perspectiva campaniei electorale”, a mai spus ministrul de Finanțe.

În schimb, Viorel Ștefan a refuzat să folosească sintagma „gaură în buget”.

„Nu am pronunțat cuvântul gaură, am spus că a fost o proiecție nerealistă a veniturilor bugetare, o supraestimare a veniturilor bugetare din rațiuni politicianiste. De aici mai departe va veni Curtea de Conturi și va identifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar”, a subliniat Ștefan.

Președintele Klaus Iohannis l-a invitat, miercuri, la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu pentru a-i explica ce cuprinde bugetul pentru 2017. Șeful statului i-a cerut lui Grindeanu să vină însoțit de ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan. Iohannis a transmis că se declară „foarte îngrijorat” de măsurile pe care actualul Cabinet are sarcina să le implementeze și că dorește să afle „direct” de la premier, într-o „întâlnire clarificatoare”, ce planuri are Executivul în ceea ce privește bugetul pe anul în curs.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu