Ministrul Justiției le răspunde baronilor revoltați. „E răspunderea lor dacă au încălcat legea”

Redactor:
Clarice Dinu
Ministrul Justiției le răspunde baronilor revoltați. „E răspunderea lor dacă au încălcat legea”
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, marți, că își asumă punctul de vedere privind modificarea legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) cu privire la situația aleșilor locali incompatibili, precizând că aceasta nu va fi aplicată retroactiv.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, marți, că își asumă punctul de vedere privind modificarea legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) cu privire la situația aleșilor locali incompatibili, precizând că aceasta nu va fi aplicată retroactiv.

Întrebat cu privire la criticile ce i-au fost aduse legat de acest subiect, ministrul Justiției a răspuns: „Dacă îmi asum critica? Îmi asum punctul de vedere formulat de minister și îl voi susține în continuare”, a declarat Robert Cazanciuc, marți, după ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiției a fost întrebat și de ce consideră potrivit acest punct de vedere, în condițiile în care mulți primari găsiți incompatibili au câștigat în instanță contra ANI, iar alții, aflați în aceeași situație, au pierdut.

„Dacă sunt sentințe diferite, putem apela la un recurs în interesul legii, putem găsi formule legale. Oricum, cei care se află în această situație, printr-o astfel de modificare a legii, nu ar putea beneficia de ea, pentru că legea este retroactivă. E o discuție, din punctul meu de vedere, care nu poate fi făcută. E o lege în vigoare, pe care au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Este răspunderea celor care au încălcat legea, dacă au încălcat-o”, a spus Cazanciuc.

Aproximativ 1200 de primari se află în situație de incompatibilitate, din cauza prezenței în conducerea societăților comerciale aflate în subordinea lor, a anunțat, pentru Gândul, Mariana Gâju, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din țară, ea menționând că 80% dintre aceștia ar fi de la USL.

Gâju, primar în comuna Cumpăna din județul Constanța, se află și ea în situație de incompatibilitate din cauza prezenței în SC RAJA Constanța, a notat Gândul.

Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibili ar fi de la USL, iar 658 sunt incompatibili din cauza prezenței în societățile de Apă și Canal. Gâju a dezvăluit pentru Gândul că, în pofida avizului negativ dat de Ministerul Justiției pentru modificarea legii 161/2003 care reglementează situația incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea a înaintat Ministerului Justiției o nouă formă a actului normativ.

Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, care este și președintele PSD Constanța, a declarat, pentru Gândul, că legea este proastă și că cei de la Ministerului Justiției au fost „niște căcăcioși” pentru că au dat aviz negativ actului normativ, avansat de vicepremierul Dragnea, pentru modificarea Legii 161/2003.

Ulterior, Mazăre a declarat că va propune în cadrul Comitetului Executiv al PSD, programat peste două săptămâni, anularea din Legea 161/2003 a punctelor privind incompatibilitățile și o amnistie pentru aleșii locali aflați deja în stare de incompatibilitate.

Primarul Constanței a dezvăluit că ideea i-a venit după discuția avută cu premierul Victor Ponta, în care prim-ministrul i-a explicat de ce Ministerul Justiției a dat aviz negativ modificării Legii 161/2003.

Mazăre susține că a fost „lămurit de premier”, înțelegând că modificarea propusă de Ministerul Dezvoltării nu se putea aplica și retroactiv.

Premierul Victor Ponta a declarat că așteaptă deciziile instanțelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privința mai multor primari și consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu ANI și cu Parlamentul pentru a găsi o soluție la această situație

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justiției, susține că o eventuală modificare a Legii ANI s-ar reflecta „foarte prost” în raportul CE privind MCV și ar avea efecte asupra aderării României la spațiul Schengen.

Catalina Cocolos, [email protected]

Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac și cum arată părinții lui Mihai Gâdea. Detaliul nebănuit despre familia directorului Antena3
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide