Ministrul Justiției se „autosuspendă” pentru șapte zile. Motivul pentru care Iordache și-a delegat atribuțiile unui secretar de stat

Ministrul Justiției se „autosuspendă pentru șapte zile. Motivul pentru care Iordache și-a delegat atribuțiile unui secretar de stat
Publicat: 02/02/2017, 12:23
Actualizat: 25/03/2019, 20:37

Oficiali ai Ministerului Justiției au declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a delegat atribuțiile unui secretar de stat pentru perioada 1-7 februarie.

Măsura a fost luată pentru a nu bloca activitatea curentă a instituției, secretarul de stat urmând a se ocupa de chestiunile curente, potrivit sursei citate.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, va fi prezent în Parlament, la dezbaterile pe buget.

Decizia a fost anunțată în aceeași zi în care MJ a informat căa primit o solicitare DNA de a transmite, până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor Penale, potrivit Ministerului Justiției, care a catalogat acțiunea DNA drept o „gravă imixtiune”.

„În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție -Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție- de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse. Prin aceeași adresă Direcția Națională Anticorupțiea solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative” se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Ministerul Justiției acuză DNA de „o gravă imixtiune” în activitatea Guvernului prin declanșarea acestei anchete referitoare la emiterea și adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale și grațierea.

„Față de acest demers Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea Ministerului Justiției în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”, se arată în comunicatul MJ.

Totodată, Ministerul Justiției precizează faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și infirmă toate informațiile vehiculate recent în spațiul public pe această temă.

Guvernul a adoptat marți seară ordonanța de urgență privind modificarea codurilor penale, redefinind abuzul în serviciu. Decizia vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a cerut retragerea proiectului, la pachet cu cel al grațierii, declanșând procedurile pentru referendum după ce zeci de mii de oameni au protestat în București și marile orașe ale țării față de actele normative. Ordonanța a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern în care s-a discutat despre bugetul pe 2017 și intră în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Parchetul General, DNA, CSM și Curtea Supremă au criticat proiectul susținând că desființează practic infracțiunea de abuz în serviciu și aruncă în aer anchetele de până acum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul