Ministrul pentru Dialog Social: Noul acționar al Mechel are intenții bune, dar și conturile blocate

Ministrul pentru Dialog Social: Noul acționar al Mechel are intenții bune, dar și conturile blocate
Publicat: 28/02/2013, 18:57
Actualizat: 27/03/2019, 02:02

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, declară că noul acționar al Mechel are intenții bune și face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foștilor angajați de la Câmpia Turzii, care au protestat miercuri, însă are conturile blocate.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, joi, presei, la Cluj-Napoca, că noul acționar al Mechel face demersuri „serioase” pentru plata celor trei salarii compensatorii pentru foștii angajați disponibilizați ai combinatului Mechel Câmpia Turzii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Doina Pană, care va participa la o întâlnire la Prefectura Cluj cu reprezentanții noului acționar al Mechel, a spus că firma dorește să aplaneze conflictul legat de neachitarea salariilor compensatorii.

„Eu nu pot să spun că vin cu soluții, pentru că este vorba de o firmă privată, vreau să se înțeleagă că prezența mea la acest dialog nu este ca o garanție că Guvernul se implică, pentru că nu poate să se implice. Dar fiind vorba despre 700 de oameni nu pot să fiu indiferentă și voi asigura un fel de asistență tehnică, astfel încât dialogul social să existe cu adevărat între firmă, care este privată, și reprezentanții sindicatului. Guvernul nu este parte în această situație. Dar există bune intenții din partea firmei și sunt convinsă că la finalul dialogului se va găsi soluția de aplanare a conflictului legat de neachitarea acelor salarii compensatorii, iar oamenii trebuie să fie siguri că le vor primi. Cu cât le vor primi mai repede, cu atât va fi mai bine”, a spus Pană.

Aceasta a adăugat că noul acționar al Mechel este obligat să acorde cele trei salarii compensatorii foștilor angajați al combinatului de la Câmpia Turzii, dar reprezentanții acestuia au susținut că au conturile blocate, acesta fiind motivul neplății salariilor compensatorii.

„Fac demersuri serioase pentru ca în timp foarte scurt să le achite”, a afirmat Pană.

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, a declarat, la rândul său, că în cadrul întâlnirii se vor discuta aspecte legate de plata salariilor restante pentru foștii angajați ai Mechel Câmpia Turzii și a bonurilor de masă.

Doina Pană va participa, joi, de la ora 14.30, la Prefectura Cluj-Napoca, la o întâlnire cu reprezentanții foștilor angajați ai Mechel Câmpia Turzii, care au protestat miercuri, și cu reprezentanții noului acționar al Mechel, Oleg Svedakov și Olga Chumakova. La întâlnire va fi prezent și prefectul Gheorghe Ioan Vușcan.

Peste două sute de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizați în ianuarie și februarie s-au adunat, miercuri dimineață, în fața combinatului, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. Protestatarii susțineau că ar fi trebuit să primească, în 45 de zile de la disponibilizare, cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. La un moment dat, foștii angajați ai Mechel Câmpia Turzii au forțat intrarea în unitate pentru a discuta cu directorul societății, iar în momentul în care au reușit să ajungă la clădirea administrației oamenii au spart un geam.

O delegație a protestatarilor a fost primită apoi de conducerea Mechel Câmpia Turzii care, după discuții, a anunțat că vineri va ajunge în zonă un reprezentant al acționarului majoritar, pentru a încerca rezolvarea situației și acordarea celor trei plăți compensatorii, însă anunțul a fost primit cu huiduieli, oamenii spunând că nu pleacă până când situația nu va fi rezolvată. Ulterior, câteva zeci de protestatari ai Mechel Câmpia Turzii au forțat intrarea în sediul administrativ, iar unii dintre ei au reușit să ajungă în sala de consiliu.

În cele din urmă, protestul foștilor angajați ai Mechel Câmpia Turzii s-a încheiat după ce reprezentanții companiei le-au promis acordarea unor bonuri de masă.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajați la secția de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru prețul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deținea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din București, controlată de două persoane cu cetățenie rusă.

Tranzacția a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL și combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oțelu Roșu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgoviște și Laminorul Brăila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producția la unitățile din Târgoviște și Buzău și ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila și Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.

Firma Invest Nikarom are ca asociați în părți egale pe Chumakov Victor (58 de ani) și Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetățenie rusă.

Marți, președintele Traian Băsescu a atenționat Guvernul că este nevoie de măsuri care să creeze locuri de muncă pentru angajații Oltchim, dar și cu privire la Mechel, pentru că s-ar putea „să ne trezim cu industria siderurgică tăiată și vândută la fier vechi” deși va fi nevoie de oțel pentru autostrăzi.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte